Осъдиха 95-годишен лихвар във Варна, ще сдава имущество

На 73-годишната му приятелка е повдигнато обвинение за пране на пари
2 окт 2020 18:00, Ния Христова
21
Осъдиха 95-годишен лихвар във Варна, ще сдава имущество
Снимка: Pixabay
95-годишният Божимир А. е признат за виновен от Варненския окръжен съд, че е извършвал банкови сделки без разрешение, като предоставял кредити с лихви и неустойки. Престъплението е извършено като продължавано деяние, съобщават от пресслужба на правораздавателния орган, цитирани от chernomore.bg.
 
Подсъдимият беше оправдан от съда по обвиненията за получени значителни неправомерни доходи, тъй като те не бяха доказани.
 
95-годишният мъж беше оправдан и по обвинението, че е избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери, като затаил истина в подадените в ТД на НАП - Варна декларации за четири години. Прокуратурата смята, че той не е декларирал доходи, които са получени от престъпна дейност, като лихви и неустойки по предоставените заеми. По този начин е избегнал установяването на дължимия данък. Съдът се съсредоточи върху това, че доходите придобити от престъпна дейност подлежат на отнемане, а не на деклариране.
 
Същите обвинения бяха повдигнати и на 73-годишната приятелка на Божимир, с която той живеел на съпружески начала. Тя имаше и повдигнато обвинение за пране на пари. Според него тя е сключвала сделки с имущество, изнесено на публична продан на длъжници. Също така е закупила няколко имота с пари, за които знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. При проведеното съдебно следствие, в което бяха изслушани множество свидетелски показания и представените няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не намери точни доказателства за вината на Грета Т. Причината е, че нейните декларирани доходи са й позволявали да придобие въпросните имоти.
 
Установено беше и че 73-годишната жена само е фигурирала в документите, но реално сделките са били сключвани от Божимир А.. Така тя беше оправдана и по всички останали обвинения, които й бяха повдигнати.
 
За извършеното престъпление Варненският окръжен съд наложи на Божимир А. наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години. Но изпълнението му бе отложено с 5 години изпитателен срок, както и конфискация на ½ от имуществото му. 
 
Божимир А. е роден в София, но живее във Варна. Притежава медицинско образование, вдовец е и е неосъждан до този момент. Незаконната си лихварска дейност започнал още  през 1997-1998 г. В началото на периода на 2006 – 2009 г. е била и най-активната му престъпна дейност, за която прокуратурата е открила документация. Парите, които давал на заем, били придобити изцяло в резултат на предходната му лихварска дейност.
 
Заемите били давани само на лица, за които е било сигурно, че ще върнат парите, или пък разполагали с имущество, с което биха могли да покрият заемите си. Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните от подсъдимият условия, които включват начин и срок на връщане, размер на исканата лихва, проценти месечна лихва извън определения годишен лихвен процент на БНБ, както и с неустойките за забавено връщане. "Кредитоискателите" понякога подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение по сключения договор за заем или издавали в полза на подсъдимия запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.
 
Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро или 348 755,78 лева. 
 
Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна.
 
Още новини от Варна четете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ИМАЛ Е ПАРИ ЗА СЪДА !!!!!!!!!!!!!!!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Объркана работа, значи не е престъпник този който не си връща заемите, а този който му ги дава и то с договорна ипотека, предполагам заверена от нотариус. Какво престъпно има в това да запорено имущество да отиде на публична продан, след като условията по кредита не са спазени ? Единственото, но не малко престъпление, е укриването на данъци върху доходи от лихви. Естествено, човек може да даде заем на 1-2 приятели, иначе е неоходим Лиценз за банкова дейност.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тая дятка нямали кой да му вкара носът в черепа
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Ти си професионален колибар.
14
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ясно,разбрааме:-Целото ни ПРОДЪНЕНО дередже като васална територия са дължи на тоя ..моите уважения,но ВЕХТАР.Явно Каскетя най-после се е докопал до източника на корупция,в която вече ни обвиняват в прав текст!Блестящи "доказателства",блестящо "разследване" на "казуса и ето-съдът,колкото и "корумпиран" да е,произнесъл осъдителна присъда...ЧУДО НА ЧУДЕСАТА!!!!!!..е,за ЧУТОВНИТЕ КРАЖБИ И ДАЛАВЕРИ НА БОКОХАРЕМА и слуги от години, Каскетя "не е чувал",за това до сега не е взел некои мерки.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Абе човече,ти като си *** на Герб,толкова ли не се се сещаш,че дори 30 години да са били лихвари, отдавна е изтекла давността. Те могат да го съдят само за престъплението,което са доказали сега. Как го измисли,че от 30 години е лихвар? Това ли ти роди IQ65? Как ви наемат ***? Каква имотна мафия,какви измислици? От делото ли чете. Я цитирай източника на тази измислица.Прокуратурата се занимава с кокошкарите,а милиардите от КТБ заминаха,за да финансират тебе и прокуратурат
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички измамници ДА СА ПРОКЛЕТИ! КАКТО И ТРОЛОВЕТЕ!
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе, дядото се занимава с имотни измами от 30 години, тогава е бил на 60-65 години, а бабата е били поставено лице, на което са прехвърляни имотите. Това е класическата схема на имотната мафия. Тези 30 години са мамили и присвояват имоти, съсипвали са животи и семейства. Проклети да са, и тези и всички други като тях!!!!!!!!!!!Считам, че трябва да ги осъдят на ефективна присъда - затвор, въпреки възрастта им...
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя 95 годишен лихвар срина държавата безспорно. Както и детска градина Биберон. И там заловиха едри престъпници.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каскета е прокурор на ДПС и Бойко. Кокошкар.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя с каскета почна да ми харесва - подкара престъпниците и те ПИСНАХАААААААААААААААААААААААДеева нихната МАМАМАМАМАМАМА!Дай Боже още дълго да ги клати, а да изклати и троловете тук, че и те ми писнаха. Както и търкачите...
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя от БКП ли е? Или от БСП?Или от ГЕРБ???
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОН Мони И как си свърши работата каскета,като делото за КТБ е провал и Пеевски не е обвиняем? Записите на Бойко не се пипат,все едно ги няма.
5
2
 
9
 
! Отговори
ДОН Мони преди 3 години
Каскета си е свършил работата, но ост. част на съдебната ни система е за е......е....
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега на доживотен затвор ли ще ги осъдят или ще им конфискуват всичко и ще ги оставят на минимална пенсия?
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каскета е в някоя детска градина да залавя малолетни престъпници.Как да почерпи като работи толкова?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дедо да не е нагласен от сина си или внука си маняци.
1
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
свежо!..но явно съдебния състав е бил от доста атеистично настроени персони,защото ако беха верващи,щеха да си припомнат решението Божие:--"В блуждаенето си човек е пръст,за това дните му ще бъдат 120 години"..и да определат "изпитателен срок" за деветдесет и пет годишния, поне 15 години..Каскетя да почерпи!