Отчетът на Гешев: След удара по ало мафията спад с 90% на измамите по телефона

Битовата престъпност намаляла с 22%, кражбите на коли с 13 на сто
Обновена: 14 окт 2020 14:15 | 14 окт 2020 13:58, Камелия Цветанова
154
Отчетът на Гешев: След удара по ало мафията спад с 90% на измамите по телефона
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За първите пет месец на годината има спад на телефонните измами с цели с 90,7% спрямо миналата година.

„Това  беше хроничен проблем и всичко го възприемаха като нерешим, но той вече не съществува и вече нашите баби и дядовци могат да живият без страх, че последните им спестявания ще бъдат отнети от организирани престъпни групи“, похвали се главният прокурор Иван Гешев пред правната комисия в НС.

Още по темата

Според него безспорно са много успешни съвместните акции между прокуратурата и МВР за противодействие срещу битовата престъпност.

„Резултатите са впечатляващи въпреки пандемията“, похвали се той.

„С 22% са намалели кражбите, грабежите с 19%, кражбите на коли с 13,4%. Само  в София се крадяха десетки коли, а в момента има дни, в които няма такъв случай или са няколко на месец. Сериозен е успехът, който е в резултат на работата и той е за най-уязвимите в обществото и това са възрастните“, посочи Гешев.  

Той отчете още, че са иззеети доста сериозни количества наркотици, предлагани около училищата.

„Проверени са над 5000 училищни райони. Около учебни заведения са иззети в цялата страна над 674 кг марихуана, над 6 кг хероин и над 19 кг амфетамин в различни разфасовки“, каза Гешев.

Главният прокурор подчерта, че другият проблем, пред който се е изправила прокуратурата е шофиране след употреба на наркотици.

От 16 000 катастрофи 10 000 са с участието на дрогирани шофьори.

„Никой не е застрахован от това, да му се случи онова, което се случи на журналиста Милен Цветков или на една жена, която изпълняваше служебните си задължения край Самоков“, призна Гешев.

Според него проблемът е сериозен, защото по българските пътища се води война, в която загиват повече български граждани, отколкото в един военен конфликт.

„90 броя са били делата през 2015 г. за лица, задържани след шофиране след употреба на наркотици.  През 2019 година те вече са 3000. Това е броят на разкритите и установени от МВР случаи. Реалната цифра според мен е много по-висока", заяви Гешев.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
5
 
8
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
Ало, Ваньо. Ало, ГешеФ, Ало, ГешеФтуро, Бойко се обажда.
107
5
 
8
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
Ало, Гешев, Ало, Вальо, Ало, Цецо, Ало, 90 % лъжи.
106
5
 
8
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
г-н Гешев, процентите са за хора с стандартно мислене и понятие. Дайте ако обичате по точни сведения!?....
105
10
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Удар по "ало мафията"? А до сега за .... носа ли се държаха?Оставка, тиквeници!
104
7
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Резултатите са впечатляващи, не "въпреки", а заради пандемията, ако въобще са верни данните на вмирисания каскет.
103
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И измамите с лотарията приключиха.
102
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до анонимен 107 (Не може народа да иска .....)Т`ва с толкова много думи да успееш да не кажеш нищо , си е направо изкуство !Тонове словесна баластра - масово герберастко изкуство ! Наред с краденето !
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
телефонните измами ще се заменят с други , вчера получих имейл ,че ако не приведа по сметка 1200 Евро ще пуснат на мои близки и познати клипчета , как се Sамозадо.волявам
100
6
 
6
 
! Отговори
Боб преди 3 години
Какво телефонни измами, като около вируса хората са се прибрали по родните места. Сега по-често се говори със семейство и приатели...много по-трудно ще изненадаш някой...Дайте още статистика, продаването на наркотици около училищата е намало също в сравнение с миналата, кражбите от заведения и магазини също са намалели.....Но това няма нищо общо с Гешеф. С него има общо защо прокуратурата не дава докюментите изискани по съдебен ред след спечелено дело от Боец...
99
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Попитали радио Ереван колко струва порция герберастки мозък.- Минимум един милион евро, - отговорило радиото. - Знаете ли колко хиляди герберасти трябва да се избият, за да се напълни една чиния!
98
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може народа да иска оставката на Гешев. Гешев не е избран от народа.И кой му иска оставката? Олигарси - клиенти на прокуратурата.Ако ставаше така - до сега да са му видяли сметката на Гешев онези с плантациите мар.ихуана и нелегалните фабрики за цигари.Няма как да даде Гешев оставка заради престъпните групировки в България. Много им здраве на всички, които застават на страната на мушениците. Божков: Като го напраиме фигурант като Президента, точно к`во ше нивреди Гешев...
97
7
 
21
 
! Отговори
До 102 преди 3 години
Ми тя оставка на Гешев я дъвчат протестиращите далеч, далеч преди доклада и резолюцията.А и какво толкова има в резолюцията и доклада, което да сеочи, че е необходима оставката на Гешев?? М? Просто Вие които му искате оставката, не знаето защо я иската, а повтаряте, като папагали думите на хората, които изпълнчват нарежданията на Божков - бабикяновци и христовци. Ми малко мислете самостоятелно това, че някой е грамогласен и повтаря едно и също не значи, че е прав.
96
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналия понеделник ми звъняха такива. Първо подпитаха дали телефонът е частен или на фирма и като им казах, че е частен, решиха, че съм някакъв дядка ( явно вече в София само пенсионерите са си оставили стационарните номера ) и почнаха. Развеселиха ме искрено., ама за тяхно съжаление съм много далече все още от пенсионна възраст. Та толкоз по въпроса как Каскета е преборил телефонните измами.
95
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, що *** герберски реве тук като за последно. Да не са ви обявили пак хоумофиси по общините и бюджетните учреждения?
94
9
 
13
 
! Отговори
97, преди 3 години
"Мога да разбера защо част от обществото иска оставката на Борисов, но Гешев? Почти всички, които искат оставката на Гешев, когагто ги попитат защо , не могат да кажат нищо смислено, като най-честия отговор е, че Гешев не прави срещу Пеевски."Докладът на ЕК и Резолюцията на ЕП не ти ли стигат или не знаеш какво пише в тях?
93
7
 
9
 
! Отговори
некадърен бспар преди 3 години
На калпав /неуспял/ крадец Гешев или трола му е виновен.
92
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кой се вълнува от "ало-апашите"?Европа ни калами за огромната вътрешна организирана престъпност, която нито е гонена, нито разследвана, нито наказана. Защо?Това и децата го знаят.
91
5
 
11
 
! Отговори
К преди 3 години
Мрежите на проекта "Партия на президента" работят за пренасочването на вота на запасните и резервистите от армията към партията на Цветанов.Целта на схемата е БСП, "Републиканци за България", "Демократична България" и "Изправи се.БГ" да съставят управленска коалиция в следващия парламентБойко Борисов обаче успя да спре превземането на структурите на ГЕРБ, а електоратът на партията не се прехвърля към "републиканците" и новата партия не достига 1%
90
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разследвай чекмеджетата и Барселона,тогава мога да те призная!!! Дотогава си *** на Тулюпа и изтривалка Дебелян!!!
89
6
 
10
 
! Отговори
До 91 преди 3 години
Мога да разбера защо част от обществото иска оставката на Борисов, но Гешев? Почти всички, които искат оставката на Гешев, когагто ги попитат защо , не могат да кажат нищо смислено, като най-честия отговор е, че Гешев не прави срещу Пеевски. Така, ами Цацаров и тези преди него освен, че не закачаха Пеевски, ами и на практика не првиха абсолютно нищо - тогава защо никой не искаше оставката на Цацаров прокурорите преди него? Просто удариха Божков и шпионите покрай президента, за това е врявата.