Двама бивши началници от ГДБОП отиват на съд за подкупи

Взиманите подкупи били в размер на от 20 000 до 50 000 лв. месечно
26 фев 2021 13:19, Ния Христова
12
Двама бивши началници от ГДБОП отиват на съд за подкупи
Снимка: Pixabay
Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия началник на отдел "Наркотици“ в ГДБОП Ц.П. и бившия началник сектор в същия отдел К.В. Това съобщиха от пресцентъра на спецпрокуратурата.
 
Двамата отиват на съд за това, че от началото на 2017 г. до 25.06.2020 г. в качеството си на длъжностни лица, които заемат отговорно служебно положение, са участвали в организирана престъпна група за получаване на подкупи от лица и групи за разпространение на наркотици - обект на наблюдение от отдела, в който служат.
 
Подкупите, които варират от 20 000 до 50 000 лв. месечно, били искани и получавани като "хонорар“ за осигуряване на протекции - затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност.
 
Обвинен и предаден на съд за участие в групата е и Д.Т. в качеството му на посредник на Ц.П и К.В. Той се свързвал с членове на наркогрупи, договарял с тях исканите суми, уреждал срещи с полицейските служители, събирал подкупи.
 
Досъдебното производство срещу престъпната група бе образувано от Специализираната прокуратура по материали на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. На 25.06.2020 г. Ц.П. бе задържан в района на гара "Захарна фабрика“ в столицата при получаване на подкуп от участник в група за наркотици. Същия ден бяха задържани и обвиняемите К.В. и Д.Т.
 
Към момента бившият началник на отдел "Наркотици“ в ГДБОП е с мярка за неотклонение "домашен арест“. Мерките за процесуална принуда на другите двама участници в групата са "гаранция в пари“.
 
Със заповед на министъра на вътрешните работи от 15.01.2021 г. на полицейските служители е наложено наказание "дисциплинарно уволнение“. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
шмекера преди 1 месец
всички са в кюпа
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Маалиииии до къде я докарахме
9
2
 
6
 
! Отговори
Ganjo преди 1 месец
Домашен арест??? Работата е ясна.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата е усетил, че шефчетата чакалят шанаджийската и ги е нагласил харабийската.
7
0
 
2
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
ПО ТОЗИ НА4ИН НАТОПИХА ВИКТОР - РУСИЯ - ЗА ДА СКРИЯТ ИСТИНСКИЯ ВИНОВНИК !!!
6
0
 
4
 
! Отговори
4epa преди 1 месец
А АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ ОТ ГДБОП - КОГАААААААААААААААА !!!!!!!!!!!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блажени са вярващите )
4
0
 
9
 
! Отговори
Bai Asen преди 1 месец
Чак 2021 са уволнени, след като през 2017г. са хванати, ей това се казва съдебна система - 4 години държавна хранилка за прокурори, съдии, разследващи, а оттук нататък едва започва делото! Нямам думи просто!
3
0
 
14
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Мнгоо пари са вземали, значи скоро ще ги пуснат !!!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще им шибант едни присъди по 10+ години, после ще им пуснат най-леките условия, ще ги псуакт през семдица на ваканция, на работа, на незнам си кво, 3 дена за 2, добро по-ведение, предсрозно пускане заради нещо си, болести, внуци и айдеее ... 2.5 години ваканцията им свършва.
Или ис мислехте, че шефа на ГДБОП сам самичък е взимал рушвет от случаен дилър и е въртял далаверата? АХХАХХАХ
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Силна предизборна кампания! Както винаги си жертват техните хора наляво и надясно ...