Съдът реши: КАТ няма право да отнема книжка при неплатени глоби

Според съдиите това ограничава основни конституционни права
23 мар 2021 12:47,
105
Съдът реши: КАТ няма право да отнема книжка при неплатени глоби
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд отмени взимането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби.

Делото беше образувано по искане на омбудсмана Диана Ковачева, която атакува текст от Закон за движение по пътищата.

"Конституционният съд намира, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в Закона за движение по пътищата – осигуряване на безопасността на движението, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение", се посочва в мотивите на съдиите, цитирани от "24 часа".  

Според тях чрез оспорените разпоредби законодателят ограничава основни конституционни права на гражданите, с което цели да принуди длъжниците да платят наложените им глоби, като заобикаля установения законов ред за тяхното събиране.

Поради това временното отнемане на свидетелството за управление  на водач и временното спиране от движение на пътно превозно средство на собственик за неплатени глоби противоречат на функциите и целите на принудителните административни мерки и на практика се превръщат в санкция за несъществуващо административно нарушение, което е в противоречие с принципа на правовата държава, казват съдиите.

Те отбелязват, че с тези мерки "законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби, като предвижда санкция, чрез която на практика ограничава упражняването на правото на гражданите да се придвижват свободно в страната, да напускат нейните предели, а и сериозно засягат правото на собственост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИСКАМЕ ОСТАВКИ А НЕ САМО ОБВИНЕНИЯ !!
48
20
 
10
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
нормално, бсп иска провал в събирането на глобите, и всичко да си остане така, както е било до сега.. в германия, разбира се, за неплатени глоби веднага се спира от движение автомобила, а, сле неплащане на глобине, се отнема и самия амтомобил..
47
12
 
29
 
! Отговори
Професор Пръц преди 3 години
Това е още една от мерките на ГЕРБ насочена срещу обикновените хора,целяща да ги мачка и унижава...Още по-нагло е да събират глоби на границата....Твърдо съм решил да им забия един пирон в ковчега на изборите...
46
5
 
19
 
! Отговори
тумбалалай преди 3 години
Преди години един съдия се изкара социално слаб и си взе парцел на морето без пари!Дъщеря му също съдия и тя излезе социално слаба!И ако някой си мисли,че някой се възмути от тая откровена гавра с правото дълбоко греши!Българските юристи му се възхитиха за тая далавера,и най-открито я одобриха!После защо в България няма държава!?
45
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До номер 41 Еми то в САЩ е позволена марихуаната вече почти във всички щати
44
5
 
29
 
! Отговори
бонго преди 3 години
Всичко в нашта мамковина се прави за да ни е гадно! Глобите могат да се събират с год. техн. прегледи, или с местните данъци, например. Цената на винетките може да се калкулира в горивата, както е с акцизите, а не да издържаме търтеи толаджии и скъпа машинария. Всички приходи /към 400млн./ от тол-системата отиват за издръжка на системета - за подръжка на пътищата остава едно голямо нищо!
43
4
 
27
 
! Отговори
Добре,че преди 3 години
Все още не всички съдилища и съдии са завладяна от тъпите милиционери,възпитаници на Магнаурската школа!
42
7
 
2
 
! Отговори
КАТ преди 3 години
и бес това имаме много друга работа, пък и барчетата ни затвориха, да не говорим за цеховете наши. браво на съда, много ни улеснявате работата пък защо да се занимаваме с някакви книшки има си закони.
41
5
 
26
 
! Отговори
МАФИЯТА СИ преди 3 години
Има държава. Местният капо ди тути капи е Тиквата. Всичко от раждането ди смъртта е рекет и плащане за изконни права....
40
6
 
15
 
! Отговори
закон значи ред преди 3 години
До Сат НДържавата няма да се съобразява с теб,а ти с нея!Друг въпрос е дали тук изобщо има държава!
39
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотно а на коя съвест ще легна труповете и сакатите на разпаса ли се пътни рецедивисти от това решение... Дано близки на решилите това не пострадат от решението им...
38
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 3 години
Казаха ли ви сега,*** милиционерски кратуни,че тази репресия е НЕЗАКОННА.Колко пъти ви го обясняваха юристи?!И сега какво-кой ще понесе отговорност за гаврата,която си позволихте?Колко оставки на началници и МВР юристи ще видим?!Както винаги-НИТО ЕДНА!Защото пак ще тръгнат големите оправдания и никой няма да си загуби заплатката и доживотната пенсия,която плащаме пак ние!
37
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
милиционерите начело с вожда на идио тите толупа бяха поставени на място от съда.
36
11
 
34
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Плащаш си на летището и летиш,къв ти е проблема!?------ В кой закон пише, че може да ме задължаваш кога да платя? Може да искам да платя след една седмица с лихвите? Нещата се степенуват, не може за елементарна глоба за паркиране да ограничаваш хората като за обир на банка.
35
20
 
14
 
! Отговори
ми що преди 3 години
До Сат НПлащаш си на летището и летиш,къв ти е проблема!?Или и ти като "братчедите" искаш права без задължения!?
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички тези издевателства над здравия разум се правят само да се настървява милицията срещу гражданите - закономерна практика, при положение, че живеем в диктатура, където начело е упорит комунист и поклонник на бай Тошо.
33
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пачките заминиваха за герба
32
7
 
18
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Няма да се напълни с джигити, защото за сериозните нарушения има отнемане на контролни точки и там вече е оправдано да ти вземат книжката. Прекалявате с тьпигьозлука. А това, че в много страни не можеш да излезеш, без да си платиш глобата, също е простотия, защото се мешат финансовите отношения с правото на придвижване.
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 8А ти наясно ли си, че това се отнася за чужденци които не живеят постоянно там и може вече никога да не посетят тази държава, за това е резон да си съберат глобите.
30
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами супер! Сега римляните ще хвърлят акта веднага след като им го напишат и ще си правят каквото искат по пътищата.