15 години след трагедията: Без виновни по делото ''Алабин''

Руините затрупаха Деница Ченишева и Петрина Христова на 19 септември 2006 г.
35

След 15 години се оказа, че няма виновни за смъртта на двете жени, върху които се срути сграда на столичната улица "Алабин". Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди на четиримата обвинени.

Руините от сградата на "Алабин" 39 затрупват Деница Ченишева и Петрина Христова на 19 септември 2006 година. Малко след 18:00 часа четириетажна сграда на столичната централна улица се срутва до основи.

Двете жени остават под нея. Делото за смъртта им започна едва 10 години по-късно, след като е спирано многократно от прокуратурата.

Още по темата
"Това е най-лошото, което може да се случи на една майка на едно дете. Чавдар Ангелов и Първолета Никова – те точно затова работиха, да няма дело", каза майката на Деница Ченишва - Александрина Ченишева.

Обвинени са собственикът на сградата, техническият ръководител на ремонта, инженер и строител на обекта. Две години след старта на процеса четиримата са оправдани, а присъдата, макар и обжалвана, е потвърдена на още две инстанции.

"Приема се, че сградата е била в аварийно състояние и това е допринесло до нейното срутване. За мен тази сграда е паднала с оглед нарушаване на конструкцията – огъване на конструкцията, която в основата е била метална. На принципа на легото, както сега строят децата", коментира адвокатът на семейството на Петрина Христова - Емил Милев.

В мотивите на ВКС се подчертава, че по делото липсват доказателства за разрушаване на стени не само от посочените четирима работници, но и от когото и да е било, а именно конструктивните и експлоатационни проблеми в сградата са водещите фактори за срутването на стената.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква съдебна система?В планината като ти падне лавина на главата кого ще давате на съд?Случва се със стари къщи не само в България.Понякога износването на конструкцията не може да се предвиди.За съжаление.А и строителите не се знае как и с какви материали са работили.
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво искате бе?! Плащат си хората!Да не искате съдиите да си пращат внучетата на обществена детска градина?
8
3
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 2 години
срам
7
2
 
11
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
Тая София трябва да потъне, под тва напрежение от 3 милиона едноклетъчни на куп. Те эа една плетеница се жалват, от времето на Вазов !!
6
5
 
28
 
! Отговори
Край преди 2 години
Направихме безконтролна съдебна система която се самоназначава самовъзнаграждава и се напълни с цели династии от деди бащи и внуци съдии. Длъжностите си ги предават по наследствоИзборни съдии е лечението
5
3
 
16
 
! Отговори
Край преди 2 години
Политиците мислят че съдебна реформа е кой да овладее главния прокурор за да го ползва като бухалка срещу конкурентите.Проблема на българите е тотално неработещата съдебна система15 г влачене по дела не е правораздаване15 г тия 4 човека не са живели и ден - това е по лошо от 5 г затвор.Майките така и няма да видят справедливост в този живот
4
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 години
Сега прокурорчетата и Гешефт дето стачкуваха заедно в затвора. Ето за това искаме промяна,, а не корумпирани прокурори
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има още много такива сгради в София. Тръгнете от емблематичната църква Света Неделя по булеварда в посока Мол София и ще видите поне още две големи сгради които не се стопанисват и са на ръба да паднат. А това е само една малка част от един столичен булевард.
2
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тикволандия!
1
3
 
36
 
! Отговори
Mмм преди 2 години
Както винаги няма виновни, да се срути цяла сграда насред София и да няма виновни, само в България може да се случи. Тогава за какво са тези технически ръководители,инжинери и др., за какво отговорят ще ви кажа За Нищо.