Пернишкият съд уважи иск за над 400 000 лв. срещу бивш митничар

Вижте съдебните решения по искове на КПКОНПИ
23 юни 2021 17:30, Анисия Иванова
18
Пернишкият съд уважи иск за над 400 000 лв. срещу бивш митничар
Снимка: КПКОНПИ

Окръжен съд – Перник уважи изцяло иск на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) в размер на 401 806,10 лв. срещу Юлиан Здравков. Проверката срещу него е започнала след повдигнато обвинение от прокуратурата за организирана престъпна група, в която той е участвал в качеството си на длъжностно лице – митнически инспектор при ГКПП „Кулата-шосе“.

Комисията е установила значително несъответствие в имуществото му и пред съда е предявен иск за отнемане в полза на държавата на апартамент в Перник, стойността на право на строеж върху поземлен имот в гр. София (РЗП 9 816 кв.м.), пазарната стойност на отчуждени леки автомобили – „БМВ“, „Ауди“, „Опел“, както и парични суми по банкови сметки, съобщиха от КПКОНПИ.

Съдът е посочил, че по никакъв начин не кредитира свидетелски показания, според които Здравков всяка седмица е предоставял на свой приятел парични суми за покупка на автомобили, който от своя страна му ги връщал неизменно на следващата седмица, защото това е „абсолютно житейски нелогично, а свидетелстването в тази насока е единствено с цел да се услужи на ответника за неговата защитна теза.“ Юлиян Здравков е осъден за заплати и всички съдебни разноски.

Окръжен съд – Разград е уважил изцяло иск на КПКОНПИ на стойност 183 158, 57 лв. срещу Гюнбахар Сали и свързано с нея лице. Производството на Комисията е започнало след повдигнато обвинение от прокуратурата за данъчни престъпления. В хода на проверката е установено значително несъответствие в имуществото, въз основа на което се претендира отнемане в полза на държавата на парични суми, пазарната стойност на отчуждени имоти (апартамент и магазини в гр. Русе), стойността на товарен автомобил „Форд“, два леки автомобила БМВ, а също и пазарната стойност на други автомобили („Крайслер“, „Фолксваген“, „Ленд Роувър“). Магистратите приемат, че доказателствата по делото безспорно установяват несъответствие в имуществото, и така се налага изводът, че произходът на забогатяването е незаконен.

Окръжен съд – Пловдив
е уважил частично иск на КПКОНПИ срещу Реджеп Юсеин в размер на 103 860 лв. Същият е обвинен от прокуратурата за това, че е държал акцизни стоки без бандерол (тютюн за пушене на наргиле) в особено големи размери. Производството на КПКОНПИ е установило значително несъответствие в доходите на лицето. Пред съда е претендирано отнемане на поземлен имот в гр. Пловдив, равностойността на дружествени дялове, суми по банкови сметки, суми от отчуждени движими имоти, както и леки автомобили и товарен автомобил „Ивеко“.

Апелативен съд – София е уважил иск на КПКОНПИ срещу Недялко Неделчев. В полза на държавата се отнема сумата от 162 039, 81 лв. Неделчев е обвинен от прокуратурата за присвояване и обсебване на чуждо имущество.

От Томрис Махмуд се отнема имущество на стойност 103 191, 59 лв. с решение на Окръжен съд – Кърджали. КПКОНПИ е претендирала суми по банкови сметки и равностойността на продадени моторни превозни средства. Обвинението на прокуратурата срещу Махмуд е за трафик на хора. Посочените съдебни решения не са окончателни.

С решение на Окръжен съд – Плевен, влязло в законна сила, в полза на държавата се отнема имущество в размер на 71 710 лв. от Марина Беркова. В сумата влизат и недвижим имот, както и две моторни превозни средства. Производството на Комисията е започнало след обвинение от прокуратурата срещу Беркова за пране на пари, получени от трафик на хора. КПКОНПИ постигна спогодба с ответник по дело за отнемане на незаконно придобито имущество.

Според определението на Окръжен съд – Хасково, в полза на държавата се отнемат два леки автомобила – „БМВ Х5“ и „Хюндай“ от Петър Хаджиев. Производството на Комисията срещу него е започнало след обвинение от прокуратурата за предлагане на подкуп на длъжностно лице (орган на КАТ). Това е втората спогодба от началото на годината по гражданско дело, водено от КПКОНПИ. Първата е пред от Окръжен съд – Велико Търново и в полза на държавата се отнема сумата от 836 000 лв. от Наталия Боянова. Тя е привлечена като обвиняема от прокуратурата за измама и документно престъпление (т.нар. „кражба на фирми“).

Разпоредбите на ЗПКОНПИ дават възможност по дела за отнемане на незаконно придобито имущество, страните да постигнат споразумение, при условие, че в полза на държавата се отнема не по-малко от 75 % от 11:59 ч. 23.6.2021 г.от Комисията имущество или неговата равностойност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кога ще четем за бойко
17
0
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС до 8 преди 2 години
Вервай ми - отвори Интернет - от 1996 година е = точно 25 години .Много неща в Историята ни ще си припомните - не вярвам българите да имат толкова къса памет като теб - моя петел поне помни повече от теб .
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много по-скъпи магистрали, пълни шкафчета, скъпи имоти на властимащи, стандарт , неотговарящ за заплащането им, какви по-големи доказателства.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо от САЩ отсвирха Борисов , като свалиха доверието от него , или вече няма ТВ-СЕВДА и не знаеш?Защото е СЛУГУВАЛ НА ЕРДОГАН И К-Р-Е-М-Ъ-Л !Сега разбра ли КОЙ е слугувал на Кремъл , но нали не си генерал като Баце -''вожда'' ви а си пехотинец , за това не си уСВЕДОМЕН !Айде бЕгай , на катерушките
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шофьорът на Бай Тошо само за 12 години открадна 8 пъти повече отколкото идолът му за 45.Оня обаче даваше по нещо и за хората.
13
0
 
2
 
! Отговори
Азът преди 2 години
Може ли превод?"Разпоредбите на ЗПКОНПИ дават възможност по дела за отнемане на незаконно придобито имущество, страните да постигнат споразумение, при условие, че в полза на държавата се отнема не по-малко от 75 % от 11:59 ч. 23.6.2021 г.от Комисията имущество или неговата равностойност."!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на управлението на Хунтата ГЕРБ, България се закотви на дъното на всички класации По една обаче е безспорен лидер - корупция и крадене.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста е пълнил ЧекмеджетоГЕРБ взимат комисионна между 40 и 60% от откраднатотоСнятайте
10
1
 
12
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 2 години
Една институция се познава по РЕЗУЛТАТИТЕ !Какви са резултатите ИМ до сега , както е и с ГЕРБ : Най-бедни , най-болни , най-неграмотни и най-корумпирани !За какво се натискат още , тези резултати не са на комшиите .
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички крадливи герберасти в затвора
8
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВЪПРОСНе знаех, че ГЕРБ е управлявала България цели 25 г. И е откраднала 100 млрд.Сега знам ;)
7
1
 
10
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Заплатите им в КПКОМПИ дали не са в пъти по-големи от върнатото . Тогава дали има смъсъл от съществуването на КПКОМПИ , след като И след това същите престъпници ни съдят в СТРАСБУРГ ?Краят остава за вас !
6
1
 
10
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 2 години
Някой вярва ли ИМ , че ще върнат и 1 стотинка , по-скоро ще осъждат България в Страсбург !!!Пушилки !
5
0
 
11
 
! Отговори
до КПКОМПИ преди 2 години
Не можете ли да смятате до милиард , затова ли се занимавате само с хилядарки и милиони , ИСКАМЕ МИЛИАРДЕРИТЕ-ПРЕСТЪПНИЦИ , А НЕ КОКОШКАРИТЕ , ПОСЛЕ ОПРАСКАЙТЕ И ТЯХ !
4
3
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
ГЕРБ открадна 100 милиарда лева за 25 години - кога ще ги върне КПКОНПИ ?На куково лето .
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като нишо не се случва в държавата и полицайската сводка е новина.
2
0
 
17
 
! Отговори
АЛОООО! преди 2 години
Извинете , ама какви са тези СМЕШНИ цифри , на фона на откраднатите ---МИЛИАРДИ?Давайте първо престъпниците с милиардите , не ни занимавайте със стотинкаш !
1
1
 
14
 
! Отговори
kkk преди 2 години
Държавата на измамите и корупцията