Стоилов: Към момента няма да бъде закрит нито един районен съд

Първо трябвало да се проведат широки консултации
13
Стоилов: Към момента няма да бъде закрит нито един районен съд
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да бъде закрит нито един районен съд към момента, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов в Ловеч, след като присъства на дискусия по темата за нова съдебна карта с магистрати и представители на професионални организации от региона.

Още по темата

По думите му трябва да има консултации с широк кръг организации и да не се пристъпва към реализация на един или друг вариант на съдебната карта, без се отчетат всички фактори, а не само тези, които пряко засягат дейността на съдилищата.

"Препоръчах да се проведат такива срещи и по места, след като инициирах обсъждането преди няколко дни и в София на една представителна дискусия, която ясно показа отношението на различните юридически професии. Този диалог е трябвало да започне по-рано, тъй като това решение не е само в правомощията на Висшия съдебен съвет /ВСС/, прави се съгласувано с министъра на правосъдието и правителството. Не може да се осъществи и защото опира до съществени промени в законодателството", каза Стоилов,цитиран от БТА.

Според него засега целта е постигната - да не се отива към решения, които в редица случаи биха се отразили неблагоприятно върху достъпа и ефективността на правосъдието. Той добави, че ще бъде предоставен обобщен анализ на следващия парламент, който по-нататък трябва да продължи темата.

По думите му решенията не трябва да са еднозначни за всички общини, защото има районни съдилища, които трябва да се запазят, а при други, които не отговарят на всички изисквания, да се мисли за промяна.

Правосъдният министър заяви още, че е добре какъвто и модел да се приеме, да бъде въведен пилотно в две-три области, съобразно със законодателството, след определен период от време да се оценят предимствата и недостатъците и да бъде окончателно завършен. Препоръчва да се проследи и какъв ще бъде резултатът от преструктурирането на прокуратурата.

Янаки Стоилов посочи, че подобна дискусия като днешната в Ловеч предстои следващата седмица в Пловдив.
Той каза още, че още не е получил анализа на дейността от специализираната прокуратура.

Министърът на правосъдието тази сутрин е посетил и ловешкия затвор. "Опитваме се в краткото време, с което разполагаме, да реагираме на най-проблемните области. Една от тях е с местата за лишаване от свобода. Затворът в Ловеч е един от най-големите, но и от тези, които функционират добре. Няма тежки проблеми, извън тези, които са въпрос на централно вземане на решения, например скъпите продукти в лавката", добави министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Янаки СтоиловсъдВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тоя е участвал в писането на конституцията, заедно със всичките и дефекти, които ни класираха на последните места по всичко.
11
0
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Държавата е пълна със срутени имоти, заради безумните закони!! Как *защитавате* имотите, бе законотворци?
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Закривай бе г-н министър. Може ли да държите съд в община с реално живущи 2-4 - 5 000 души с 2-3 дела на годината с щат на служителите 15 - 20 душе плюс още неколко съдебна охрна. Оставете по един съдия и секретарка и операторка да обслужват населението - другите са ненужни, а заплатите яки.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой,кой си ти бе!
8
0
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Кога ще дадете право всеки, притежаващ дял от имот да може да си го продава сам, без да се изисква подпис на другите съсобственици?? Не може един да плаща 40лв данъци, другите съсобственици да плащат по два лв и да имат равни права върху имота.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
lozan panov i drugite offshorni korumpirani sadii, notariusi, she iadat kola.
6
2
 
2
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Вие кому,нягите сте свукнали да закривате дори цели държави, за да си направите на тяхно място свои !
5
3
 
3
 
! Отговори
Гълъбов преди 2 години
Продажник!!!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
янаки припадай казах
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ръчкайте по Рашков за имотите му, той се скри временно, докато се размине гюрюлтията покрай безкрайната му алчност
2
3
 
10
 
! Отговори
Е в момента - не, преди 2 години
Защото идват избори, но после ??? Хора , тия разграждат държавата !!! бавно и методично...
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво Стоилов, браво Янаки. Отстоявайте броя на районните съдилища, докато броя на съдиите в тях не стане по-голям от броя на живущите в прилежащите населени места!