Баневи осъдиха страната ни в Страсбург

България ще трябва да им заплати близо 20 000 евро
Обновена: 12 окт 2021 15:51 | 12 окт 2021 15:49,
124
Баневи осъдиха страната ни в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Евгения и Николай Баневи осъдиха страната ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Магистратите са счели, че при задържането им е нарушена конвенцията за правата на човека. Затова България е осъдена да им заплати обезщетение от близо 20 000 евро.

Двамата съпрузи бяха арестувани преди близо три години във френския град Ница, малко преди да се върнат в България. Заедно с тях били трите им деца. Имали и резервиран полет към София, но междувременно прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА), с която те бяха обявени за издирване и задържане.

От жалбата им до съда в Страсбург става ясно, че ЕЗА е издадена на 23 октомври 2018 г., три дни преди да се приберат, а още на следващия ден полицай се е свързал с Банев по телефона, който го информирал, че е в чужбина и със съпругата си ще се върнат в България на 26 октомври 2018 г.

Още по темата
След това Банев говорил с адвоката си, който се обадил на следовател, с когото уточнили, че на 29 октомври в 11 ч. двамата съпрузи ще се явят на разпит в Специализираната прокуратура.

Те обаче са били арестувани от френските власти пред трите им малолетни деца, които останали да плачат на летището, се казва в жалбата им.

Съдът в Страсбург отбелязва, че Банев е под домашен арест от 19 май 2021 г. и тази мярка продължава и до днес. Следователно задържането му продължава почти 2 години и 9 месеца.

„Тази продължителност на задържането е тревожна“, заявява ЕСПЧ и подчертава, че българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържат Банев за толкова дълъг период.

Освен това съдът в Страсбург заявява, че след 2 декември 2020 г. националните съдилища не са стъпили на достатъчни относими основания за продължаването на задържането на Банев. И пише в решението си: „Дори и да има достатъчно елементи, за да се обоснове разумно подозрение, че жалбоподателят е извършил престъпленията, в които той е обвинен, Съдът счита, че мотивите, дадени от съдилищата за вземане на решение за задържане на жалбоподателя след 2 декември 2020 г., не са „уместни и достатъчни“. Съответно е налице нарушение на тази разпоредба на Конвенцията“, пише сайтът Lex.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Баневица я освободиха защото била много болна, това обаче бе ОЧЕВАДНА лъжасъщата спортуване , плуваше и се развличаше прекрасно на заграбените имоти накомплекс Русалка. Кой ще бъде осъден за това а?
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2345 Ти виждал ли си някой от хората, които пострадаха от тези? Знаеш ли как оцеляха, не всички, след като тези съсипаха живота им, и унищожиха бъдещето на децата им? Малко им е дето няколко години бяха в следствения арест, при ползване на привилегии и екстри и ги освободиха като уж умиращи от нелечими болести. Ако бяхме нормална държава тия, и подобните на тях, отдавна да са изгнили по затворите, а ако бяхме разумни отдавна да бяхме върнали смъртното наказание за такива като тях.
57
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаа, българската правна съдебна система в цялата им красота, крадци на милиарди-олигарси комунистически от репки веднъж в живота си се подвеждат под отговорност или поне се прави опит и същите са освободени заради УМИШЛЕНО некадърно следствие и съд и отгоре на това ще получат обезщетение от данъците на обикновените българи които са ограбили до просешка тояга. Това е гнусна комунистическа Кло Ака.
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 58. Съгласен, ако може и разните бобокви,минювци, арабанякакви си, прокопчо, овч.,....политиц/, нови и стари,/съветници, ДС агенти, соросояди и журналисти тип бабикяновци и т.н. Ще ни бъде по-евтино от колкото да бъдят на свобода и да грабят и крадат безнаказано.
55
10
 
9
 
! Отговори
2345 преди 2 години
Ако мен ме задържат и оставят децта ми на улицата тези 20000евро бих ги наврял в устичките на някои хора докато се задушат. А обществото, което позволява човек да стои в ареста незаконно близо 3 години без осъдителна присъда - заслужава да има съд и прокуратура изравнени със земята.Това не е като да не се е случвало в модерната човешка история.
54
10
 
12
 
! Отговори
Електра преди 2 години
На Кауна Радеф и Импексовата БСПдирастия олигарсите...
53
4
 
9
 
! Отговори
????? преди 2 години
Защо не осъдят Франция?Как така от май 2021 година си е вкъщи на диванчето,с чия благословия?Колко още доказателства трябват и защо още не са осъдени двамата крадци !?!?Само за опасния химикал оставен на произволаот завода в Девня трябва да им лепнат 20 години!Някой помни ли колко плати държавата за ютилизация?
52
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако удоволствието тези да са затворени струва 20 хил, тогава да платим още 20 и да ги оставят затворени още три години.
51
8
 
14
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата и Каскета да плащат по 20000 евро :)))
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сладури!
49
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано Баневци се задавят с тези 20 000 евра!
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Асан Да, с активната помощ и пари плащани на умнокрасивите протестъри, уж нови политици и разединител фигурантов, които 2 години протестират и пречат на съд и прокуратура. Честито българи, видно е защо най-важното за чалгари, протестъри и ДС агенти е да махнат Гешев, спец съда и спец прокуратурата - за да отърват олигарси и масови убийци, като тези УпОдИ, затвор и конфискация.
47
3
 
15
 
! Отговори
OPOP преди 2 години
"България да им плати 20000 евро"докато ги плаща държавата така ще е.Виж ако ги плати Гешев то другият път ще внимава какво прави.
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А честито нашите данъци пак в олигархията. Браво на Цацаров.
45
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо цъкате минуси, тая и тоя знаете ли колко семейства унищожиха, колко майки затриха, колко бащи умориха. Проклети да са.
44
4
 
11
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Хора, каквито и да са Баневи - много виновни или невинни - осъдиха България и сага всички ние ще им платим с пари от нашите данъци, защото ПРОКУРАТУРА и СЪД си вършат работата. Каква ли отговорност ще понесат Прокурора и Съда??? Нали се сещате ....
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не че са за 20К искат да покажат че за тях закони не важат и да не ги закачат.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са убавци и Банев и Баневица, хаир да не видят тези гаДоВе, и всички платени, които ги отърваха от затвора.
41
4
 
4
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Ама и тия упорити излязоха - не дават и не дават на когото трябва.То е ясно че не ги държат за да ги осъдят. Сигурно има за какво ама не е това на Гешев целта.Целта е да споделЯт, споделЯт...И с такава борба с престъпността няма да стигнем далече.
40
4
 
11
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Не бих се учудил ако военната хунта управляваща държавата награди Баневи с медал заради страданията причинени им от режима на Бойко Борисов.