Баневи осъдиха страната ни в Страсбург

България ще трябва да им заплати близо 20 000 евро
Обновена: 12 окт 2021 15:51 | 12 окт 2021 15:49,
124
Баневи осъдиха страната ни в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Евгения и Николай Баневи осъдиха страната ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Магистратите са счели, че при задържането им е нарушена конвенцията за правата на човека. Затова България е осъдена да им заплати обезщетение от близо 20 000 евро.

Двамата съпрузи бяха арестувани преди близо три години във френския град Ница, малко преди да се върнат в България. Заедно с тях били трите им деца. Имали и резервиран полет към София, но междувременно прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА), с която те бяха обявени за издирване и задържане.

От жалбата им до съда в Страсбург става ясно, че ЕЗА е издадена на 23 октомври 2018 г., три дни преди да се приберат, а още на следващия ден полицай се е свързал с Банев по телефона, който го информирал, че е в чужбина и със съпругата си ще се върнат в България на 26 октомври 2018 г.

Още по темата
След това Банев говорил с адвоката си, който се обадил на следовател, с когото уточнили, че на 29 октомври в 11 ч. двамата съпрузи ще се явят на разпит в Специализираната прокуратура.

Те обаче са били арестувани от френските власти пред трите им малолетни деца, които останали да плачат на летището, се казва в жалбата им.

Съдът в Страсбург отбелязва, че Банев е под домашен арест от 19 май 2021 г. и тази мярка продължава и до днес. Следователно задържането му продължава почти 2 години и 9 месеца.

„Тази продължителност на задържането е тревожна“, заявява ЕСПЧ и подчертава, че българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържат Банев за толкова дълъг период.

Освен това съдът в Страсбург заявява, че след 2 декември 2020 г. националните съдилища не са стъпили на достатъчни относими основания за продължаването на задържането на Банев. И пише в решението си: „Дори и да има достатъчно елементи, за да се обоснове разумно подозрение, че жалбоподателят е извършил престъпленията, в които той е обвинен, Съдът счита, че мотивите, дадени от съдилищата за вземане на решение за задържане на жалбоподателя след 2 декември 2020 г., не са „уместни и достатъчни“. Съответно е налице нарушение на тази разпоредба на Конвенцията“, пише сайтът Lex.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
20
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
За това Полша и Унгария не искат ЕС да им се меша във вътрешните работи....
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ,като стана въпрос за теме ,с какво го лъскаш бе човек ?
77
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъскавото теме сега да плаща !? Да му се спре заплатата ,докато не изплати сумата.......
76
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ясно - с тая прокуратура и полиция и най-вече с тия поръчкови политически арести, кой не ни е хванал, той не ни е осъдил!
75
3
 
18
 
! Отговори
Герберски СмЪрдел преди 2 години
Каскета ли ще ги плати или ние.
74
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 10000Е щеше да се намери някой да ги свитне и двамата.
73
2
 
22
 
! Отговори
Хасково преди 2 години
Тези двамата са за бесене заради всичките злини и страдания,които причиниха на много хора! Ограбиха и оставиха без препитание хиляди семейства,в които имаше много плачещи от глад и мизерия дечица!!! Съсипаха всичко,което придобиха за без пари по времето на грабителската приватизация! Дано не видят хаира на заграбеното до девето коляно!!!
72
5
 
15
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Арестувани са на летището от ФРЕНСКИТЕ ВЛАСТИ, КОИТО СА ОСТАВИЛИ ТРИТЕ ИМ ДЕЦА НА ЛЕТИЩЕТО....НЕ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ! АМИ ДА ПЛАЩАТ ФРАНЦУЗИТЕ, ЗАЩО НИЕ? С НАШИЯ СЛЕДОВАТЕЛ Е ИМАЛО УГОВОПКА ДА СЕ ЯВЯТ НА 29ТИ!
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Дано Господ поне ги съди!" Господ Бог ще ги осъди...ами ние кога ще получим човешко възмездие за съсипания ни живот от олигарси, агенти на чужди държави и политици уж милеещи за народа и обслужващите ги журналисти, магистрати и ***? Ако лично не хванем сопата никога няма да има възмездие. През 1990 година Желев спря българите, което доведе на власт лъжеполитици, мутри, олигарси, крадят и лъжат със съдействието на съд и медии. Дали предстоящата радева зима и глад ще промени нещо?
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен===Проблемът не е в адвокатите,а в съдиите на ЕСПЧ.Те всичките са специално подбирани високо платени послушковци,които са подчинени единствено на господарите си,които ги назначават там.Проблем са и законите,които се творят по заповед на същите тези господари. Този съд е замислен специално за това,всички престъпници да бъдат оправдавани,за да се размотават свободно по света и да създават хаос,който задкулисието ще "управлява" с античовешки приоми и механизми! БОГ да пази БЪЛГАРИЯ!!!
69
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ББ да вади парите от чекмеджето. Няма ние да му плащаме золумите.
68
1
 
6
 
! Отговори
Batman преди 2 години
По публикацията работи: Ерол Емилов.. toq mi maha komentarite za koito az govorq samo istinata znachi i toi e edin ot tqh mutrenskite p.d.l.
67
5
 
7
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 2 години
Споко,Боку Милиардерина ша плати....
66
7
 
20
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
Поредното докзателство за рекетираща и безполезна прокуратура.След като над 2 год.не можа да ги осъди стана ясно че са арестувани за да им се открадне бизнеса но явно те не сключиха тази сделка за да бъдат оправдани и освободени.Класически случай как действа нашата мутренска прокуратура.Арестува изнудва и след това ние плащаме.Със сигурност има за какво да бъдат осъдени но явно не това е целта на прокуратурата
65
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не остана престъпник да не е осъдил държавата. Плащаме на всички. Работим за да им плащаме, че са престъпници.
64
2
 
8
 
! Отговори
това преди 2 години
е щото им се размина след 10ти, да не ги окачат по дърветата от София до Бургас сега хем те клатят хем си плащаш
63
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти виждал ли си някой от хората, които пострадаха от тези? ----///----- Покажи един пострадал и обясни как е пострадал?
62
6
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Всичко това са престъпления на ГЕРБ и Бойко Борисов, които създадоха Специална прокуратура със извънредни пълномощия. Това е същото като Черезвичайната комисия на руските болшевики. Борисов е просто един отвързан комунистически идйод.
61
4
 
11
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Народа пак съчувства на престъпниците. Така е когато играят големи пари за адвокати да протакат дела с години. Мед. сестрата дето удряше бебчето с бутилката в главата отне 6 години при видимо престъпление.Представете си когато има заплетен казус колко трябва на нашто правосъдие...
60
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано Господ поне ги съди!