Юристи: Който има правен интерес, може да обжалва актове на Петков

Какъв отзвук ще има решението на Конституционния съд за бившия министър?
Обновена: 27 окт 2021 16:57 | 27 окт 2021 16:56, Веселина Йорданова
90
Юристи: Който има правен интерес, може да обжалва актове на Петков
Снимка: БГНЕС

Всеки документ, подписан от Кирил Петков за времето, в което е бил министър, може да бъде оспорен пред административен съд. Но това не значи, че актовете на министъра автоматично са невалидни. Да обжалва актовете може само този, който има правен интерес. Това каза за БТА проф. Огнян Герджиков по повод решението на Конституционния съд от днес, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков.

По думите на Герджиков решението на Конституционния съд не е най-точното юридически, но правото не е математика, а е въпрос на тълкуване.

Още по темата
Проф. Пламен Киров също коментира казуса и посочи, че намира решението на КС за перфектно. По думите му то не можело да бъде друго, след като са представени тези доказателства.

Последиците от решение на КС са ясни - този указ на президента все едно никога не е издаван и все едно Кирил Петков никога не е бил министър, посочи Киров. И допълни, че не може, ако няма орган, актовете му да пораждат правно действие. От правно нищо не може да следва правно нещо, каза още Киров.

Той също е на мнение, че всеки, който има правен интерес, може да обжалва актовете на Петков във Върховния административен съд. Освен това бившият министър трябва да върне всички заплати, които е получил и дори командировъчни, които е ползвал.

Проф. Киров е на мнение, че новият министър може да издаде нови актове с идентично съдържание като тези, подписани от Петков, но те ще действат занапред, защото административните актове нямат обратно действие.

Юристът е на мнение, че ситуацията ще има отзвук след изборите и ковид кризата, но е важно да не се допуска повторение на подобни казуси.

Във връзка с решението на Конституционния съд доц. д-р Наталия Киселова каза за БТА, че актовете на Кирил Петков като министър могат да бъдат оспорени, според техния вид, пред Върховния административен съд или Административен съд София-град, но само от лица, които имат правен интерес.

За това какви са последиците от решението на КС доц. Киселова коментира още, че на първо място те са политически, защото "това стана част от кампанията", като добави, че "това може би е била и целта на тези, които са внасяли искането" до съда. "На второ място, в някаква степен, това повдига и морални въпроси, а по отношение на г-н Петков може да има и конкретни юридически измерения - и наказателна, и административна отговорност, ако се стигне до оспорване на актове", добави доц Киселова.

На въпрос дали държавният глава или президентската администрация са имали задължение да проверят данните, които Кирил Петков е декларирал за своето гражданство, доц. Киселова отговори: "Няма такава възможност, освен ако самият кандидат за министър не ги е информирал. Те няма как да разберат".

Попитана дали решението на КС може да бъде основание да се поиска импийчмънт на президента Румен Радев, доц. Киселова обясни: "До 30 юни миналата година, когато излезе едно тълкувателно решение на Конституционния съд, по искане на главния прокурор, в теорията се поддържаше тезата, че указите, ако бъде установена противоконституционност, не са основание за задвижване на процедурата за отстраняване. След 30 юни, когато беше постановено решението, съдът казва, че само Народното събрание може да прецени, когато бъде отправено искане към него."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61Ами да то отговоря, сигнала на Слави Трифонов лъжа ли се оказа или истина, ами истина, а кой е наредил Кирил Петков, ами той сам се нареди, никой не му подписвал декларацията, той сам си я е подписал, а и двойното гражданство както се оказа е вписано и в ГРАО, просто тия двамата са едни много изпечени мошеници, има едно интервю на един датчанин станал жертва на Асенчо, не е лошо да го изгледаш и да си зададеш въпроса, защо всички медии мълчат по тези случаи, за Боян Петров пък ..
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледам сте ми изтрили поста в който коментирах индивида-Слави Трифонов,та пак да питам на кого направи услуга Тоя "борец"против статуквото със своят сигнал:На Лойко?На Пеевски и лицата зад него Доган и сие?На кликата около ББР?На себе си?
49
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иван, да ме прощаваш, ама интелекта на Кирил Петков клони към 0, иначе немога да си обясня действията му, що за човек требва да си та да подпишеш декларация за липса на двойно гражданство в подобна ситуация, не само излага себе си, излага Президента, излага дори и университета, в който е учил, всъщност като му слушах няколко пъти английския ми се струва че Харвард го е гледал само на снимка, преди малко пък баща му по БТВ разправяше колко е честен Кирчо, що за човек би изпратил баща си47
48
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен СЛАВИ Е БИЛ ГЛАСЪТ НА РАЗУМА ! РАЗОЧАРОВАН ОТ ВИДЯНОТО И ОТ РЕЗУЛТАТА НА СТОРЕНОТО... нО "ПРЕЗИДЕНТА" НА БЪЛГАРИЯ Е БИЛ СЪГЛАСЕН С ПОСТАНОВКАТА И НЕ Я Е ОТКЛОНИЯ ,А Я ПООЩРИЛ. нЕТОВАТН Е СТОКРАТНА И НЕПРОСТИВА ! ЗНАЕЛ И Я ДОПУСНАЛ ! ПО-ВИНОВНИЯТ Е ТОЙ, ЗАЩОТО НЕ Е ПРЕДОТВРАТИЛ НАРУШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИЯТА !
47
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че тоя много интелектен, бе. Че бил учил в харвард, не значи че е хванал господ за шлифера. Освен това излъга за гражданството, което предполага че ще лъже и за в бъдеще. Така че измамника да си оди в канадата.
46
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокуратурата да арестува този пореден комунистически мошеник! Това долно комунистче се подигра с конституцията на България! Ясно показа, че като всеки лъжлив и крадлив комунист няма никакъв респект към законите!
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брех защитниците на клетия шугърчо, нали преди много крякахте срещу липсата на морал и законност? Сега що си затваряте очите, а? Или ако някой ви е симпатичен, може да си прави, каквото поиска и е герой? Акълът и разсъжденията ви са като на петокласници!
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правно погледнато малкият е сбъркал за което ще си понесе отговорността,интересното е Какво и кой седи зад идеята той да бъде шкартиран?Парите които спря за определен кръг лица от ББР,новият политически проект Продължаваме Промяната и каква е ролята на лицето Трифонов в цялата тая Уйдурма?
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този иЗтински български мъж е назначил хора гордеещи се със София прайд. Има много гейове със семейства изведнъж осъзнали се и преплували до другия бряг.
42
12
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Този член в конституцията беше приет преди много години за да не стане доктор Чирков министър.Със същия този член бе спрян Пирински,Жорж Ганчев и Царя.Местните политици не искат да имат конкуренция от страна българите в чужбина.Представяте ли да сравняваме интелекта и образованието на Кирил Петков и от друга страна този на Бойко,Слави,Копейкин и Волен.
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истински български мъж,с деца,родени в брак,а не чичак с либовници и отрочета на поразия.
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Лъжлиното овчарче си е лъжливо,а Великият ни "президент", който го е поощрил в начинанието....безнаказан ли ще остоне ??? Та той е по-виновен слеед като е допуснал тази ГАВРА С КОНСТИТУЦИЯТА НИ....!!!!
39
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков ще стане министър-председател, а Радев ще бъде преизбран за президент. Тиквата, Каскета, ГЕРБ и троловете на ГЕРБ ще влязат в затвора.
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от днес продължаваме промяната става продължаваме измамата, на тия двамата защо им трябваше да се занимават с дон Чалгаре
37
1
 
9
 
! Отговори
Съдете го Кирето.... преди 2 години
ИМА МНОГО ПАРИ...И ЩЕ ДАВА ....ХАХАХААААА....
36
4
 
14
 
! Отговори
Гешев преди 2 години
Обвинението срещу Радев е от сто страници и е на бюрото.
35
3
 
11
 
! Отговори
Съдете го Кирето.... преди 2 години
Преди да е станал дупетат.....за да си плаща на народа за лъжите....!
34
25
 
4
 
! Отговори
Мафия преди 2 години
Мафията удря. Естествено платени медии, ***, магистрати. Целта е да се вземе властта отново, да се правят милиардни външни заеми за да се крадат, а също точене на европрограми. Кирил Петков никога не е ходил в посолството на Канада (такова даже няма в България) за да предава националните интереси. За разлика от него Тиквата ходи в Турция при Ердоган за да го моли за помощ при изборите, какво Тиквата е предлагал никой не знае. Карадайъта пак в Турция каза, че неговата родина е Турция.
33
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДА, така му се иска на Прокопиев, тъй де толкова пари хвърли за ПР на двамата убавци и сега ......
32
1
 
9
 
! Отговори
Съдете го Кирето.... преди 2 години
....ЗА ДА МУ ЦУНЕТЕ МЛИОНЧЕТО ОТ КАНАДА ...И КОМИСИОННИТЕ ОТ ЕЛЕКТРО-КОЛИТЕ....ХАХАХАА