Удължиха проверката за гражданството на Кирил Петков

Ще бъдат изискани всички относими към казуса документи
192
Удължиха проверката за гражданството на Кирил Петков
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков. Тя започна в края на август, след като прокуратурата беше сезирана по електронната поща, че той има и българско, и канадско гражданство.

Че има проверка срещу Петков прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционния съд обяви, че съпредседателят на "Продължаваме промяната", който се спряга и за бъдещ премиер, е бил с двойно гражданство на 10 май - дата, от която е президентският указ за назначаването му за министър. Той обаче е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание.

От прокуратурата информираха, че ще бъдат изискани всички относими към казуса документи от Конституционния съд. Това вече се е случило.

Пред БНР говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която - като служебен министър, Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост.

След тази дата, наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да каже - има или не данни за извършено от Петков престъпление, уточни Кръстев.

Днес се чака отговор на същия въпрос по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сигнал срещу него - отново в спецпрокуратурата, подаде служебният вътрешен министър Бойко Рашков - за неправомерно разгласяване на специални разузнавателни средства. Проверката е приключила, каза прокурор Кръстев, но как - ще е ясно по-късно през деня.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
11
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Ако България му беше мила, щеше да учи и да живее тук, елементарно е:)
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя първо трябваше да получи черно на бяло документ, че не е чужд гражданин,а после да подписва и се кандидатира за нещо! Не го е направил и е декларирал невярно съдържание!
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Победителите никой не ги съди и поне засега КирЕ е победител. За после един господ знае дали тогава някой ще му потърси отговорност просто няма да е актуален.
76
2
 
10
 
! Отговори
до 55 преди 2 години
Ти какво искаш да кажеш,че този индивид е голям патриот ли ? Според теб ,щом е зарязал Канада и е дошъл да ни спасява е много голям патриот? Не,този не е дошъл тук защото много му е мила България,надушил е далавера и затова е толкова напорист,а и други го лансират и подържат,кой знае на какъв синджир са се навързали всички сегашни наши спасители.
75
2
 
12
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Има ли значение от къде е, важно е че с тези цени ни .....майката! Каквото си направиш сам( и комунистите) никой друг не го е дори помислял!
74
1
 
9
 
! Отговори
Розова Серия преди 2 години
7 милярда по Харвардски ! Друго си е да ти го лъзне харвардската !
73
3
 
9
 
! Отговори
СЛУЧАЙНО преди 2 години
Приятелите му му викат киро aйдyko
72
1
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Най-лесно се правят кинти в Бг, тук народа си е будалия и всеки си го цака как си иска, къ да не се върне момчето, тоя Харвард дето е учил требе влезне в употреба
71
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая декларация е важна и точка! Ти можеш да се биеш в гърдите колкото си искаш,но закона е закон! В съда никой не те гледа по хубост ,а се искат доказателства!
70
2
 
12
 
! Отговори
само да попитам преди 2 години
ВЪРНА ЛИ ЗАПЛАТИТЕ КАТО МИНИСТЪР???
69
3
 
14
 
! Отговори
МРАЗЯ ЧЕРЕПИ преди 2 години
ЗЛОТО С КАСКЕТА ПОДГОНИ КРАДЦИТЕ НА БГ НАРОД И СТАНА НАЙ МРАЗЕНИЯТ ОТ ЧЕРВЕНИТЕ ОЛИГАРСИ И СЛУГИТЕ ИМ ОТ БСП
68
3
 
11
 
! Отговори
ЗЕмИ преди 2 години
И внуците ви ше му връщат заемите на тоя :) Така е като вярвате на Царе и Дезертьори :)
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, как се е върнал, лесно, огледал се е, не е ***, видял е че тук има море от бъллъци и е започнал да действа, няма друго, сега от милионер ще стане милиардер.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека всеки българин в чужбина да доведе по една хубава канадка,за да се облагороди малко това чалгарско/напоследък/племе и да увеличим популацията на бели хора,докато индииците не са ни претопили.
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си поеме отговорноста и на следващи избори да си се кандидатира както му е реда!
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И накрая,ще излезе ,че нахиленото Кире е чисто, като сълза! Света вода ненапита!
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе ако беше зарзаватчия никой нямаше да му иска декларация! Подписал е пред президента,не пред данъчното! Има разлика!
62
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злото се гърчи в предсмъртна агония. Цацаров и Гешев са позор, камбаната бие за тях.
61
3
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Са като дръпне 7 милярда, че видя кво ше измислите :) Тоя не шкафчета, а камиони ше пълни :)Яд ви е , че ви излъгаха и далаверката почна преди даже да има правителство
60
9
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Царят...дава,пъдарят с...каскета не дава.Локуми лакърдии и...фъсни,на нашенската...частна бокова прокуратура(поне за...сега).Бъдещият премиер се...целят да го изкарат много...голям престъпник,заради това,че ще им развали...рахатлъка,но явно това са последните...издихания на Змея...горянин от Банкя.