Гешев готов да участва в дискусия за съдебна реформа

Закриване на спецправосъдието - опасност за основни демократични ценности
68
Гешев готов да участва в дискусия за съдебна реформа
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че се прави опит за пробив в правото и законността и че идеите за закриване на спецправосъдието създават реална опасност за основни демократични ценности.

Той откри в резиденция Бояна международната конференция "Съдебна реформа. Специализирано правосъдие" на фона на планове на преговарящите за ново правителство за закриване на специализирания съд и прокуратурата.

В конференцията участват и депутати, включително от БСП, която също иска реформа в спецправосъдието, предаде БНР.

Гешев изрази днес готовността на държавното обвинение да участва във всяка дискусия, свързана с такава съдебна реформа, която да отговори на обществените очаквания за повече справедливост.

Според него днес трябва да си отговорим на въпроса искаме ли да има правила за всички, искаме ли революционни промени, които да заличат постигнатото дотук и да облагодетелстват хора, които са нарушили закона.

Гешев се обяви за реформа в съдебната система, но и в МВР, спецслужбите и контролните органи.

Той заяви, че планира да пита Конституционния съд по отношение на своите правомощия, както би се съгласил и на частична възможност за обжалване на откази на прокуратурата от разследване.

В конференцията взе участие и правосъдният министър Иван Демерджиев, който заяви, че специализираното правосъдие не е отговорило на очакванията и призова участниците във форума да дискутират тази реформа, отчитайки тази обществена оценка.

От своя страна представители на международни организации изразиха мнения в защита на спецправосъдието.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: прокуратураИван Гешев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
9
 
! Отговори
Гешев спиш преди 2 години
"Онзи ден задържахме човека от АМ Хемус. Има достатъчно доказателства, че строителството по време на Борисов, Нанков и Аврамова се е извършвало така - правителство отпуска 80-90 млн. лева, те влизат в една банка и се взимат от един малоимотен човек с куха фирма. Този човек е получавал между 1000 и 2000 лева, а на финала е получил един автомобил. Цялото общество трябва да знае как са строили АМ Хемус. Разбирате ли по какви пътища ще се движим след време и какви кражби са били
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е за панделата! Рядко нагъл престъпен тип!
17
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Централен софийски затвор "Хареса това" и му пратиха поздрави "Очаквамете за винаги с отворени врат. Добре дошъл."
16
2
 
3
 
! Отговори
Никола Филчев също преди 2 години
...трябва да бъда поканен за "реформата", "Промяната" и всички бъдещи псевдо-промени в тъжната ни Пародия за Европейска Държава. Как *** и турци могат да стана Европейци е въпрос на който учените все още търсят отговор в... Индия и Афганистан
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-шев е готов да си ходи.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно Ленин без каскет.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка на Гешев и да се извини на олигарсите за неприятностите дето им причини.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешефтов да се готви за панделата, а не за правни дискусии.
11
8
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Гешев няма как да участва в дискусии с изчегъртващата метежна клика, която се кани да го замени със свой послушник за да стане Властта на радевата Хунта пълна ... за щастие все още е останала малка част от защитните механизми на Парламентарната ни демокрация заложени в Конституцията, които предопределят разделението на властите ... Явно тези които са писали конституцията ни са имали предвид точно диктатури като фигуранта и са взели мерки доколкото е възможно да ни предпазят от такива като него..
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главният прокурор Иван Гешев се извъртя като пумпал. Пред 2019 г., малко преди да бъде издигнат за високия пост, той заяви в интервю, че е против разделението на властите. Днес на форум за съдебната реформа каза точно обратното, а именно, че ще се бори за него. Липсата на категоричта позиция издава, че твърденията на Гешев зависят от моментната ситуация.
9
3
 
16
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Първа точка на дискусията е да те НЯМА!!
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Канцлер Каскет Каренин може да участва само като външен, страничен наблюдател.
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешевчето иска да е част от реформата, но чадърчето няма да му се отвори този път. Този тип не го искаха от самото начало а той се натресе насила .
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Важният въпрос е следва ли да има специализирано правосъдие и в каква форма", продължи той. Демерджиев посочи, че за своето съществуване спецправосъдието не е убедило никого в своята ефективност, обективност, безпристрастност и в крайна сметка от необходимостта да го има. Нещо повече - създали са усещането, че често служат за саморазправа от страна на властимащите вместо да са техен коректив и да се борят с корупцията по високите етажи.
5
1
 
16
 
! Отговори
Ха ха преди 2 години
Е тая новина ми предизвиква голям смях
4
6
 
16
 
! Отговори
! преди 2 години
Дискусия? Да подава оставка. Това ще е добро начало на дискусията.
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунист и съдебна реформа не се връзват двете неща..оставка мутро!!
2
7
 
14
 
! Отговори
Lina преди 2 години
гешев да си събира куфарчето... Тръгва си.Може да се изнесе в банкя, ако му е важно.Чао- чао! Най - заблудена в банкянската Т.иква. Никой не си спомня за него , а той харчи паричките от Чекмеджето.Тъжничко...
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същия изтъркан номер като с тиквата когато му поискаха оставката, а гербавите решиха да променят Конституцията, та и каскета ще прави съдебна реформа.