МВР иска обвинения за Борисов, Горанов и Арнаудова, Прокуратурата: Няма основания!

Материалите за произнасяне били предадени своевременно
Обновена: 18 мар 2022 21:36 | 18 мар 2022 21:34, Веселина Йорданова
291
МВР иска обвинения за Борисов, Горанов и Арнаудова, Прокуратурата: Няма основания!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МВР съобщи, че е направено искане за повдигане на обвинение на задържаните снощи и освободени тази вечер Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. От прокуратурата обаче заявиха на пресконференция, че досъдебното производство е било образувано за изнудване, а доказателства за това до момента няма.

Още по темата
"Всички материали по образуваното досъдебно производство са предадени в деловодството на прокуратурата днес в 13.30 часа след отказ на наблюдаващия прокурор да се докладват лично от разследващия полицай. В тях е направено искане за повдигане на обвинение и на тримата задържани, посочват от вътрешното министерство.

В предадените на прокуратурата материали се съдържат и протоколите, в които са описани и веществените доказателства, приобщени към досъдебното производство.

След няколко часа наблюдаващият прокурор е извикал разследващите полицаи, като те са стояли до 17.30 часа в коридора на прокуратурата. Тогава е изискано от тях да донесат и самите веществени доказателства, посочват още от МВР.

От веществените доказателства към настоящия момент не зависи произнасянето на прокурора относно повдигането на обвинение или удължаване на 72 - часова мярка за задържане. Всички съотносими материали за произнасяне на прокуратурата са  били предадени своевременно, заключват от вътрешното министерство.

От Прокуратурата обаче заявиха на брифинга, че нямат постъпило предложение от МВР тримата да бъдат привлечени като обвиняеми. 

След 10 ч. днес в СГП беше докладван факс, с който ГДНП ни уведомиха, че са образували досъдебно производство в условията на неотложност - разпит на свидетел, както и изземвания. СГП беше уведомена и за задържане до 24 часа на три лица - Бойко Борисов, Владислав Горанов, Севделина Арнаудова. По-късно постъпиха и материали по делото. До момента в СГП са докладвани разпити на шестима, сред които и премиерът Кирил Петков, съобщи прокурор Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

В петък са разпитани служител в търговско дружество на бизнесмена Васил Божков и управител на дружество на Божков, който е свидетелствал, че Божков не е носил пари при срещите си с управляващите. Свидетел - служител на министерството на финансите, разказал, че Божков идвал само с пура в ръце, без багаж. Разпитани са и бивш член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, като и бивш съдружник на Божков, който свидетелства за срещи с Борисов и Горанов.

Делото не е докладвано в неговата цялост, ще се прави допълнителен анализ, каза Десислава Петрова. СГП е изискала и заповедите за задържане, които са постъпили в 20:30 часа, след като задържаните вече са били освободени.

Наблюдаващите прокурори очакват още материали и смятат, че повдигането на обвинения на този етап би било в нарушение на закона. Ако се появят нови обстоятелства, обвинения може да бъдат повдигнати, добави Петрова.

Прокуратурата счита, че действията са извършени от некомпетентни органи. Съгласно НПК разследванията на престъпления, извършени от член на МС, се извършват от следовател, а не от полицай. Според СГП не е налице хипотезата на неотложност при полицейската акция за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова, тъй като обстоятелствата по този случай са отдавна известни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
0
 
! Отговори
ЗззЗ преди 2 години
До АнонименНе , около 1/8 стая са, от 10 кв м ;)
234
1
 
1
 
! Отговори
NE преди 2 години
Няма ли служби в *** , които да очистят каскетоподобното ремарке, дето 99.9% нямаше да се кандидатира за поста който заема в момента ??
233
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арестувайте Каскетя, бре!
232
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
za korupcia ste e dokladvana v eu sadebna systema i maria rashkova.
231
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ako mvr predstavi publichno v bg medii dokazatelstva s fakti, svideteli, argumenti za prestaplenia v rbg pred bg narod suveren, logichno i bg prokuratura ste deistva taka prozrachno, kakto i bg sadii ste otsajdat prozrachno i barzo globi i nakazania. ili na bg ulicata po-demokratichno?! ta da si imame uvajenieto v bg edin kam drug.
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ako mvr pravi fake news za bg narod suveren nad 6,7 miliona dushi, ste ima tejki sankcii za 60 000 dushi darjavni slugi personal v mvr ot bg ganakoplatci.
229
1
 
7
 
! Отговори
Петя преди 2 години
Има ли прокуратура в България,за да определя кога има и кога няма основания?
228
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е Продукт на Капсулования Комунизъм на Живков затова тези Елементи трябва да се унищожат както Путин унищожава безкомпромисно в Украйна
227
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
че Божков не е носил пари при срещите си с управляващите, Само да попитам, 60 милиона са около 1 стая пълна с пари, как се носят?
226
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дамаджаната, Ухиления и Ококорения са напълно неадекватни и обречени. Какво стана когато МВР и ДАНС влязоха в Лукойл и Енергоразпределителните дружества. Да не би цената на тога и горивата да паднаха? Толкова са смешни и жалки...
225
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми така,де, МВР не може да иска нищо, всъщност може да иска каквото си иска, ама никой не е длъжен да ги слуша, особено като са такива некадърници и некомпетентни, в цялата управа - ПП=ПроУсти Продажници
224
2
 
12
 
! Отговори
Край преди 2 години
Прокуратурата - никой не може да ни докаже нещо, което не искаме да ни бъде доказано!!!
223
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
малко зрелища и никакъв хляб - в това се превърна в БГ римския девиз "хляб и зрелища"
222
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъй ще е, като Борисов заговори за предсрочни избори и отмяна на задължителното машинно гласуване - следва арест /подсказка, за какво може да се говори, и какво е забранена тема в най-новата демокрация/.
221
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чашков пак е бил пиян, и си мисли, че е поискал...ама само в пиянския му сън.
220
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Много сте елементарни, колкото просто Киро! Никой прокурор няма да повдигне обвинения на някого, без доказателства! А това, че някой е казал че е давал пари, ей така на друг без документи, си е като "една жена на пазара ми каза"!
219
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гешев вън! Оставка!
218
0
 
13
 
! Отговори
Бойколандия преди 2 години
Извръщенията със народа и държавата са толкова големи че вкрайна сметка хората са изгубили надежда че може да им се случи нещо нормално в България
217
16
 
21
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
И така, бате Гойко беше пуснат на свобода. Тези, които поръчаха ареста му, станаха смешни. Сега, ако има капка достойнство, адашът му Рашков трябва да подаде оставка. А Просто Киро остана с пръст в rъз. Страшно му се искаше да блесне като герой, дори и като свидетел се писа, но стана за смях! За пореден път. Оставка Киро, некадърник такъв!
216
15
 
15
 
! Отговори
Чипът преди 2 години
Повече от 50000 протестиращи вкараха в шок Кирчо кирливанеца. Почна да дава нощем брифинги. Утре може и с каска да се появи. Е нема такъв та...