Проф. Сербезова иска ефективни присъди за биячи на лекари

Като общество не се справяме, смята министърът
6 юни 2022 18:31, Анисия Иванова
44
Проф. Сербезова иска ефективни присъди за биячи на лекари
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова ще настоява за по-бързи съдебни производства и за ефективни присъди при проявена агресия и нападение над лекари по време на работата им. Трябва да покажем, че институциите са на своето място и осигуряват справедливост за хората, избрали за свой професионален път опазването на живота и здравето – на всички нас, пише в своя позиция министърът по повод проявената агресия срещу медиците от ФСМП Самоков.

Агресията над медици трябва незабавно да бъде преустановена. Неразбираемо е в едно развито общество да има лекари, барикадирани зад врати, за да се бранят от нападения. Неразбираемо е да виждаме разочарованието в очите на медици, които са направили всичко по силите си, за да спасят човешки живот, а отплатата, която получават за труда си, да е юмруци. Неприемливо е, че тази агресия се повтаря години наред и ние като общество не можем да се справим с нея. Острите позиции, с които всеки път осъждаме подобно поведение, отдавна не са достатъчни, те не стигат до тези, които посягат или търсят саморазправа.

Още по темата

Под никаква форма не приемам за допустима агресията и насилието. Те не решават проблеми, а само създават такива. На това трябва да бъде сложен край и ние като общество трябва да намерим трайно решение. Има държавни органи, които проверяват качеството, обема и навременното оказване на медицинска помощ. Точно те трябва да бъдат сезирани при съмнение как е лекуван наш близък. Министерството на здравеопазването следи проверките да бъдат обективни, като за това ръководният екип на институцията се ангажира лично.

Министерството на здравеопазването има действащо споразумение с Прокуратурата на Р България за бързо докладване на случаи за посегателства срещу медицински специалисти, служители на ЦСМП или служители на лечебни и здравни заведения. В Наказателния кодекс изрично са предвидени наказанията за посегателство над медицински специалисти. Но явно това не е достатъчно, за да се сложи край на саморазправата с медици.

Случаят в Самоков за пореден път ни напомни, че трябва всички заедно активно да работим за възстановяване на доверието между лекари и пациенти, преди безвъзвратно да сме го загубили, а с него и тези, които са останали в България, за да ни лекуват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
като не са осигурени защо бърза помощ ходи до индииските махали да си сепревозват с каруците и да си плащат на входа на болницата
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лекарите са единствените, които се оправдават със статистиката за грешките си. Нека тези роми да се оправдаят със статистиката за боя над лекарите. Все едно престъпниците да се оправдават със статистиката за престъпността, шофьорите да се оправдават със статистиката за ПТП-тата. Всяка година има толкова престъпления, толкова катастрофи. Затова ние сме невинни.
35
1
 
1
 
! Отговори
неутрален преди 1 година
"КАТО ОБЩЕСТВО НЕ СЕ СПРАВЯМЕ" КАЗВА СЕРБЕЗОВА. А ТЯ КАТО "МИНИСТЪР" - ИЗОБЩО. ДА НЕ СИ МИСЛИ ЧЕ С ЛЕКА РЪКА ЩЕ ОПРАВИ ВСИЧКО АМИ ПО-ДОБРЕ ДА СИ ГЛЕДА ФАРМАЦЕВТИЧНИЯ БИЗНЕС. ПОРЕДНАТА НЕКАДЪРНИЦА. ЗАТОВА ЛЕКАРИТЕ НАПУСКАТ. ЩЕ СЕ РАДВАТЕ НА ПАРА МЕДИЦИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
34
2
 
3
 
! Отговори
Асанко Шекер маала преди 1 година
Иска, ама немааааа...............
33
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюят се лекари по форумите с лека ръка, ама да не се напикавате в ръцете им keyboard warriors.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
32 год. политици не спряха агресия срещу лекари. Спрете помощите на биячите бе!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли наказани за смъртта на жената от Враца и за това, че пациент от Видин пикае в кашон?
30
1
 
6
 
! Отговори
До 23 Вуйчо Ваньо преди 1 година
Е то и Харпяпуцунвн беше някакъв неизвестен инжинер,ама Костов го направи най големия банкер за 2 години. Буров ряпа да яде
29
6
 
1
 
! Отговори
Саки преди 1 година
Те тия от ефективни присъди не се плащат. То затвора им е пълен с техни роднини. Виж ако присъдата е 100 тояги по газамунда е това би ги респектирало
28
2
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
Лекарите в България, от десетилетия вече не отговарят на никакви стандарти и отношения към пациентите. Нямаш ли пари да им дадеш , забрави за някакви действия и адекватна помощ.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с групата, дето щеше да разследва що има толкова голяма смъртност от "ковид" в България? Нещо разследвахте ли, някой и друг лвкуващ проверихте ли? МАФИЯ!
26
3
 
12
 
! Отговори
Потърпевш преди 1 година
Искам ефективни присъди за некадърни лекари, чиято наглост и некадърност са довели до смъртта на пациент.
25
2
 
5
 
! Отговори
Конституционалист преди 1 година
не Помня това да си Лекар, да те Прави Различен и с ПП Повече Права според Конституцията на Република България!
24
3
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 година
А ние искаме ефективни присъди за лекари - у.би.й.ц.и!
23
3
 
11
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 година
Проблема започна миналия век - 1999та когато другаря Костов основа НЗОК като обясняваше,че видите ли като стане платено здравеопазването ще цъфнем. А какво стана?Лекарите станаха ЕТ-та,а болниците ЕООД-та, иначе казано осигурен или не ако не шариш ще мрешш. Тогава започна и полит.кариерата на Д.Сачева тогава млада секретарка (и не само) на костовия здравен министър илко семеррджиев.Междудругото сачева е завършила журналистика в СУ,а те я направиха социален че и здравен министър. Абе смЕх.
22
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
До всички аз НЕ желая да плащам здравни осигуровки за да се лекувате вие ...Имаш пари живееш нямаш пари към Орландовци или земята с кръстовете.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем може да бъде решен само като се намери корена му. А корена на проблема с биенето на лекари е това, че лекарите се превърнаха в търгаши и изнудвачи. Не им пука за пациента, ако пациента не става за касичка, нека мре. Това е проблема, само че медиците имат силно лоби и никой няма да стигне до същината на проблема.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доктор Менгеле иска да съди лекуваните от него.
19
2
 
12
 
! Отговори
Върнете Заграбените преди 1 година
Пари на Българският Народ, с КОВИД Измамата!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сербесова виж си кадрите защото не можем да се лекуваме.