Установяват възрастта на Омар, убил двамата полицаи

Ако е пълнолетен, наказанието ще бъде по-строго
29 авг 2022 19:29, Йоана Цонева
49
Установяват възрастта на Омар, убил двамата полицаи
Снимка: БГНЕС

Работи се по установяване на точната възраст на Омар Аднан, обвинен за катастрофата с автобус с мигранти в Бургас, при която загинаха двамата полицаи, предаде БНР.

Стана ясно, че чрез Министерството на външните работи ще бъде поискана информация от посолството на Сирия. Ако се установи, че Омар не е 15-годишен, а пълнолетен, има възможност да му бъде наложено по-строго наказание.

В събота по време на съдебното заседание в Бургаският окръжен съд, когато бе решено Омар да остане в ареста, най-интересният въпрос бе за възрастта му, тъй като той няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, споделени от него самия.

Районният прокурор Мария Маркова каза, че разследването е в начален етап. "Данните за възрастта на Омар са според характеристичната справка, с която разполагаме, посочи тя.

Още по темата
"Това са данни, заявени от самото лице, в съответните декларации, които те попълват, когато влизат в страната. В процес на установяване е, като съответно опити в тази насока ще бъдат първо направени чрез Външно министерство и посолството на Сирия, както и в Република Турция. От видно-характеристичната справка се установява, че родителите имат документи за самоличност, което предполага, че предвид десетмесечния им престой в Турция, може би и той има издадени. Ако не бъдат установени такива, съответно ще се предприемат мерки по други способи на НПК, а именно назначаването на съдебно-медицински и антропологични експертизи за установяване на реалната възраст. Ще направим всичко възможно това да бъде факт", каза още Маркова.

Прокурорът уточни, че международно-правна помощ в държави като Сирия много трудно се изпълнява, а понякога дори и не се случва. В някои случаи отнема и около две-три години.

Според статистиката значително са се повишили каналджиите от други страни. Сред тях има украинци, грузинци, молдовци, сърби, французи, македонци и от арабските страни, допълни Маркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че ако тези полицаи бяха достатъчно добре подготвени нямаше да си въобразят, че е възможно да спрат по този начин този летящ автобус към тях. Грешката е тяхна . Какво са си мислели?
36
6
 
4
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Бил карал автобус на 15?Че те там някои от предучилищна стрелят с автомати.Бил имал гъста брада на 15.Защо да няма след като по традициите им е символ за възмъжаване и някои от тях се бръснат за да им поникне от десетгодишни.Експертизита може да даде само ориентировъчна възраст,която зависи и от условията на живот.И на 10 може да е с развалени зъби от храна.Ако е казал истината за родителите си в Турция и за братята си тук не е проблем от родното му място да има документ за раждането му.
35
0
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
До Maке84- за дърви е лесно, ама за рязана карабина - не толкова лесно.
34
0
 
1
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Да му направят ДНК анализ на 23 анд ми или ансестри и оттам все ще излезе някой роднина.
33
1
 
13
 
! Отговори
математикът преди 1 година
Едно олово в главата на тоя и се приключва евтино и справедливо. По един на всеки от атестуваните в тила и стига с тоя скъп и скандален цирк. Всички влизащи да се посрещат с дъжд от куршуми, границата да се минира. Все евтини решения. Всичко друго са глупости, които не работят
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как без документ му дават хуманитарен статут,като той няма дори ученически бележник в който да му е написано името с дата и годината на раждане,няма училищен здравен картон със същите данни и названието на населеното място,район,административен център и училището в което е учил до преди да тръгне с родителите си в странство,значи с документи са тръгнали,че още за тез 10 месеца в Турция не ли е ходил в училище,че от там документ да представи за преравнителен клас щом бил 15 годишен има да учи.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една от целите на това организирано наводнение с имигранти през границата е България да не бъде приета в Шенген. А сега, кой има интврес от това. Външните и вътрешните опоненти са: сами си отговорете, лесно е.
30
1
 
9
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Името му това ли е? На кой въобще биха издали присъда?
29
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"той няма лични документи, а самоличността му е установена от данни, споделени от него самия" ------- Ами ако той не е сириец и хората, които е посочил за родители, не са негови? Кой изобщо може да им хване края на тези из.ро.ди? Тез справки, съдебно-медицински и антропологични експертизи с чии пари ги правите? И защо? За да установите нещо, което знаем - из.ро.дът е получил хуманитарен статут, после е участвал в бунт в лагера и е нападнал служители, и накрая е убил двама БГ полицаи?
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете му нова регистрация с нова възраст 18 години и готово. Старата регистрация я скъсайте.
27
0
 
20
 
! Отговори
Аа преди 1 година
Нямал пари, но не е потърсил обявявите за чистачи. Как намират само такива работи като трафик на хора?
26
0
 
24
 
! Отговори
Оле преди 1 година
Всякъде са ни взели на мезе с нашите калпави закони. Правят каквото си искат и накрая на тия ще им кажа, че съм на 15 години.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трепане трябва. Директно трепане на такива и ще видите как повече няма да се случват такива неща. С такива от Сирия, Афганистан, Пакистан, Иран, Африка трябва директно трепане. Ако българин беше направил това в Афганистан или Сирия, щяха да го утрепят на място и нямаше да има никакъв съдебен процес.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам какъв е проблемът да го натоварят на самолета и да го пратят в Сирия с обяснение, че е убил двама български полицаи?
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ххах 15 тоя е поне на 22-24, доживотен тъмничен затвор без право на амнистия!
22
0
 
14
 
! Отговори
Жокер преди 1 година
Като е 15 години ходи ли на училище? Или не си губи времето с такива работи.
21
0
 
17
 
! Отговори
^ преди 1 година
За какво държат хора без документи и дипломи на хранилката на нашите данъкоплатци. Че даже и по 4-5 деца гледат, докато безделничат.
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така, както е на 15 в следствието могат да установят, че 75 годишният Омар е починал в килията от инфаркт. Никой няма да го потърси.
19
4
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Той е преследван и следователно няма намерение да спира. Виж клиповете по света дали някой спира пред беглец. Полицая направи пълна глупост и трябва да си вземат поука а не да си мият рацете
18
0
 
10
 
! Отговори
Maке84 преди 1 година
Как така не се знае на колко е, нали учените знаят на колко е години всяко дърво, камък.. А за човек не. Той поема вината срещу сериозна сума пари това е дайте му бус няма да може да потегли а не да го кара.