Прокуратурата ще изиска информация за лицата в списъка "Магнитски"

Милева: Хакерсктата атака е ден след новите обвиняеми от САЩ
11 фев 2023 18:05, Анисия Иванова
393
Прокуратурата ще изиска информация за лицата в списъка "Магнитски"
Снимка: БГНЕС

Още в понеделник прокуратурата ще изиска от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС), Националната агенция по приходите (НАП), Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Агенцията по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка “Магнитски”.

Това се казва в коментар на Сийка Милева, говорител на главния прокурор, публикуван на фейсбук страницата на държавното обвинение.

Вчера САЩ санкционира още българи по списъка "Магнитски".  В списъка са Александър Христов Николов, бившите министри Владислав Горанов и Румен Овчаров, бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Киров Генов и председателят на Национално движение "Русофили” Николай Малинов.

Още по темата

В коментара от прокуратурата се потвърждава за хакерската атака срещу интернет страницата на държавното обвинение.

„Малко преди 13:00 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит. Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство“, посочва говорителката на главния прокурор.

„Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в Софийски градски съд за шпионаж в полза на Русия. В Националната следствена служба се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица“, припомня Милева.

„В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона“, посочва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


393
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
13
 
! Отговори
Биография на Горанов преди 1 година
Влади Горанов - депутат от ГЕРБ. 98-01г. Директор дирекция Финансова политика към Министерство на земеделието при Герб. 01-09г. Началник звено Социални разходи към Министерство на финансите в правителството на Герб. 2009-2013г. Заместник-министър на финансите в правителството на Герб. От 2014 до 2020г. Министър на финансите при Герб. Хайде сега някой да ми каже, че гербаджии не ограбвали държавата и не слагали свои си хора, които да спомагат за това.
32
3
 
10
 
! Отговори
един друг преди 1 година
Прокуратурата в България никога нищо не знае, когато става въпрос за наши хора и пак се правят на интересни. Цяла България знае кои са корумпирани и как се пълнят шкафчета с евра и златни кюлчета, само Гешев не ги вижда.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха защо ни правят на будали?! САЩ никога няма да дадат информация на Гешев и сие. И защо изобщо Каскета очаква чужда държава да му дава информация за корумпирани български политици?
30
4
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 година
Заради червеите,и другите сганове ,които вкарвате в храната ни ще има убити политици!Никакво евро,никакви насекоми и никакви ***!
29
3
 
5
 
! Отговори
Илия преди 1 година
Прокуратурата не разследва, това право имат МВР и следствието / Разбирай Рашков / но защо чак сега се сетиха да изискват информация от службите. Не че службите ще им дадат точното инфо а прокурорите ще подберат точното обвинение и не че съда ще вземе точното решение. С едно изречение " в България няма корпция на никакво ниво. Всички измамници са невинни. Корупция няма. Виновни са службите на САЩ ". В президентството никой няма право да влиза и да обвинява. Там са благочестиви. Аз казах - ХАУ
28
7
 
4
 
! Отговори
Пи Ар Севи преди 1 година
Единствената причина, повтарям, ЕДИНСТВЕНАТА причина Влади Горанов да не беше в партията на Промяната е, че тя още не съществуваше. Той винаги идеологически и мисловно е бил член на ПП, така че ние го смятаме за такъв в минало и в настояще време. Няма две мнения по въпроса! Следователно Влади Горанов никога не е бил част от ГЕРБ.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То хубаво ама защо трябва САЩ да им го кажат , за тезо от списъка е обществена тайна как трупат пари. Да се самосезират и да намерят доказателства, това им е работата в крайна сметка
26
4
 
7
 
! Отговори
Бойко преди 1 година
Влади Горанов? За пръв път го чувам, все пак и годините натежаха..., може и да ми е попадало това име някъде из работа, ама знае ли човек... но, вижте, той щом е бил премахнат от ГЕРБ какво общо има с партията? Министър ли е бил? Е, колко да е бил министър, ние сме се поправили навреме и сме го отстранили така че сме чисти пред Магнитски и Бог.
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко в тая държава е доклади, преписки, ала бала, и никой не отива в затвора, на никой луд не му взимат оръжието, а ние си плащаме данъците за администрация, която не прави нищо.
24
0
 
6
 
! Отговори
Прокоратурата преди 1 година
Кой е Влади Горанов? А Румен Овчаров? Който ги е виждал и знае нещо, да ни съдейства!
23
2
 
6
 
! Отговори
Koзяk преди 1 година
Я изnълнявaй, нe paзcъжgaвaй!
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е не е ли работа на Прокуратурата да събира информация? Сийка за кво взима заплата? Да се чекне на пилона на Каскетя ли?
21
2
 
14
 
! Отговори
Професор преди 1 година
Горанов никога не е бил от ГЕРБ и Генерал Борисов даже не го познава.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешевтурата ще потули случаят както постъпи с друг намагнетизиран миналата година другаря ПееФски.
19
3
 
3
 
! Отговори
Кака Сийка преди 1 година
До понеделник от комисията за незаконно придобиване на имущество и комисията за противодействие на борбата с корупцията, все ще измислят нещо.
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е кози крак за политическо разместване на пластовете и вие не се бъркайте там където явно не ви е работата
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мислете, че на краварите им пука за нас те си плетат тяхната кошничка като посочват избирателно неудобните без никакви доказателства.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега тиквата ще каже не знае кой е Горанов и никога не е бил член на партията..
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичките милиони на Р. Овч. са изядени от К. нинова нама следа и сега са в беда
14
5
 
8
 
! Отговори
Оня преди 1 година
НаШта прокуратура никога , нищо не знае ! Pycopoбски настроените трябва да са спокойни :)