КС прие жалбата срещу освобождаването на шефа на Сметната палата

ПП и ДБ се обърнаха към висшите магистрати
5
КС прие жалбата срещу освобождаването на шефа на Сметната палата
Снимка: КС

Конституционният съд прие като допустима за разглеждане по същество жалбата на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” срещу освобождаването от парламента на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Жалбата бе внесена на 1 февруари от 71 депутати от парламентарните групи на ПП и ДБ в 48-ото Народно събрание.

"Това е политическа гилотина", заяви тогава на брифинг в парламента Надежда Йорданова от ДБ, припомнят от пресцентъра на ПП-ДБ.

"Решението за освобождаване на председателя на Сметната палата е взето произволно, извънредно и немотивирано, в нарушение на императивни законови норми", обобщава мотивите на жалбоподателите Конституционният съд. В мотивите се казва още, че е нарушена процедурата за освобождаване, а с променения състав на Сметната палата се поставя под риск приемането на валидни актове, тъй като не е избран нов заместник-председател на мястото на определения временно за председател. Освен това България се отклонява от задълженията си по договорите за членство в ЕС, според които България трябва да осигурява независимост на националния одиторски орган.

Съдът покани 15 изтъкнати специалисти за правно мнение по темата. Те, както и конституираните като заинтересовани страни - Народното събрание, президентът, Министерският съвет, Министерството на финансите, Сметната палата и самият Цветан Цветков, трябва да представят писмени становища по предмета на делото. Според практиката на КС, решението му по същество се очаква след два месеца.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Сметна палатаКС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на ПП и КС! Единствените които си вършат работата в тази държава.
1
2
 
0
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
На бабата и се разпропаха кокаляците:))))