Тревожно: Ръст на катастрофите причинени от дрогирани шофьори с 90%

Заловеният на границата наркотик е с около 90% по-малко за 2 години
74
Тревожно: Ръст на катастрофите причинени от дрогирани шофьори с 90%
Снимка: БГНЕС

От началото на годината загиналите в катастрофи са 82 души, което е с 10% повече спрямо същия период на 2022 година. Тенденцията за увеличаване на жертвите, тежко ранените и броят тежки ПТП се запазва и през тази година, съобщиха от Института за пътна безопасност.

През последните две години МВР, ръководено от назначените от президента Румен Радев министри Бойко Рашков и Иван Демерджиев, регулярно анонсираше мерки за противодействие на пътнотранспортния травматизъм. Акцент беше поставян на засиления контрол при управлението на МПС след употреба на наркотици.

Още по темата
При сравнителен анализ на данните за периода 2020-2022 година се констатира увеличение на ПТП след употреба на наркотични вещества с над 90% спрямо 2020 година. По реда на Закона за достъп до обществена информация Институтът за пътна безопасност заяви и на 2 март получи от МВР данни за заловените количества кокаин и амфетамини за периода 2020-2022 година. Според предоставените данни през 2021 година заловеният кокаин е 2,8 кг. при 863 кг. през 2020 година. През 2022 година заловеният кокаин е едва 10,8 кг. При заловените амфетамини положението е същото. Данните показват, че през 2021-2022 година разкриването и залавянето на наркотици в България не е било сред приоритетите на МВР.

Институтът за пътна безопасност поиска информация за заловените количества наркотик на границата от Агенция "Митници", която е „под шапката“ на министъра на финансите. От получения на 13 март отговор се установява, че през последните две години заловеният на границата наркотик е с около 90% по-малко от 2020 година.

Статистическата информация еднозначно показва, че през последните две години МВР и Агенция „Митници“ не противодействат ефективно на трафика и разпространението на наркотици. Това създава условия за многократно нарастване на предлаганото количество наркотици на територията на България, спад на цената им, а от там и до повишаване на  употребата им, в това число и от водачи на МПС. Бездействието на политическото и професионално ръководство на МВР и Агенция „Митници“ има пряко отражение върху пътния травматизъм и увеличения брой жертви от ПТП спрямо 2020 година.

Институтът за пътна безопасност настоява компетентните органи да извършат обективно и всестранно разследване по оповестените данни и установят касае ли се за престъпно бездействие на МВР и Агенция "Митници" и чия е персоналната отговорност за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не оправдавам тези които карат дрогирани, но весички знаят че тестовете в България са настроени да хващат хора употребили наркотици до седмица наза и това е да за има какво да отчетат господата полицаи. За сравнение в Европа същите тестове засичат до 8 часа назад. Та като прочетете за дрогирани шофьори най-вероятно става дума за някой който е пушил трева преди 3-4 дни
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на база на тестовете които дават до 60%-70% вероятност за отклонение в резултатите?
61
1
 
2
 
! Отговори
Х-мен преди 1 година
Аз мога да се дрогирам и със ракия а след това за капак Бира.
60
0
 
5
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Кучето скача според тоягата...защо очаквате Кучето да скача ако няма тояга...
59
2
 
0
 
! Отговори
Наркотиците са но- преди 1 година
--вият начин на живот ! Едно време се събирахме на домашно и 90% пивахме кой повече кой по малко рядко имаше пълни трезвеници ! Сега си се друсат кой по-малко със марихуанА , кой амфети баровците кока и накрая всеки друса нещо !
58
1
 
7
 
! Отговори
Пресен пример преди 1 година
Семерджиев, който управлявайкин МПС под влиянието на дрога, уби жестоко 2 български момичета, бъдещи майки, разхождащи се най-безукорно по тротоара и какво получи? Чадър. Вместо да го осъдят по бързата процедура, за да направят от него пример, прокуратурата и съда размотават делото С МЕСЕЦИ и вадят някакви "факти по делото", които незнайно как не са се знаели на 15-тата минута от престъплението а излизат едва сега, напр. в колата имало 2 момичета.Това говори на наркоманите, че могат квото си щът
57
1
 
7
 
! Отговори
АЛКОХОЛ И ДРОГА преди 1 година
ДАМАДЖАНАТА НИ НАПРАВИ САМИ ДА СИ ГОВОРИМ!
56
1
 
6
 
! Отговори
мак преди 1 година
Делата се влачат, дори при ясни доказателства, присъдите са смехотворни, дори при причинена смърт, затова всякакви др..у..салки или пияници се чувстват свободни да карат под въздействие и са сигурни, че ще им се размине леко. А законотворците не бързат да променят закона така, че наказанията да са жестоки.
55
0
 
5
 
! Отговори
Дилър преди 1 година
Той, Веско Маринов ви пее "...родната полиция ни пази..." а вие пак не вдявате.
54
4
 
1
 
! Отговори
ЕДНО ОТ ДВЕТЕ преди 1 година
БОЙКО Е ВИНОВЕН. ВСЕКИ ДЕН УБИТИ, ОБЕСЕНИ, ИЗРОВЕНИ, ДРОГИРАНИ, ПИЯНИ ОТ РАДОСТ, ЧЕ ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП Е НА ВЛАСТ!, ИЛИ ЧЕ ПП ВЕЧЕ НЕ СА НА ВЛАСТ?
53
2
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървуль преди 1 година
Днес видях и чух как пред мен каза един висшист,че Бай *** е писан от Йордан Йовков ....Набор - 89.Чалга поколението.
52
8
 
2
 
! Отговори
Един с Една преди 1 година
Като Русофоби излезнат по улиците така става.
51
2
 
4
 
! Отговори
Въпрос? преди 1 година
Сега, след като се установи, че тестовете са тотално невалидни(едва, когато тестват полицайте го установиха но все пак...) все още ли ги включвате в тези статистики или? Ако базата, на която се правят въпросните статистики е тотално невярна то и те самите са такива?
50
0
 
9
 
! Отговори
Натъжен преди 1 година
Липсват ми времената с проф. Вучков: "Прощавайте, Вие да не сте взели някакви наркотици?" "Взех наркотици, къде искате да ви ги донеса?" - хахаха професор Вучков беше велик. Поклон пред светлата му памет.
49
6
 
5
 
! Отговори
Б.Б. преди 1 година
Ако не бяха ПП да съсипят и ограбят държавата, до сега да съм ви построил Хемус и още 50 магистрали - до всеки двор щеше да има магистрала. Качваш се на пъта-масло и си караш. Може и пиян и дрогиран, аз тези неща ги толерирам, защото пътищата ми са много добри и не може да се катастрофира на тех.
48
0
 
7
 
! Отговори
Лойко Мутрата преди 1 година
Аз само с една прочетена книга съм експерт по футбол, международни отношения, микро и макроикономика и сигурност, а Кирца с неговото никакво образование от Харвард фалира даржавата и окраде всичко, сега нямаме пари заради него. Честно бе, аз няма да ви излъжа никогиш! Кога съм ви лъгал?! Никогиш! Честен кръст!
47
3
 
2
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 1 година
Освен за световната инфлация, ПП са виновни и за това, честен кръст
46
3
 
1
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Фенеовете на Зеленски
45
8
 
5
 
! Отговори
Ще гласувам за ПП преди 1 година
Преди да започнете да ми давате минуси, прочетете к'во ви пиша. Хора, осъзнайте се. ПП са управлявали 6 месеца, един мандат е 4 години или 48 месеца. Не може да викате ПП не направи нищо, не построи магистралите и тунел под Шипка, мост над Дунава за 6 месеца. Ами това е 1/8 мандат. Крайно недостатъчно. Тиквата ако беше, нема мое си монтира изританите калинки обратно по администрацията за толкова време. И нямаше да пипа ни цени на горива, ни КПП-та, ни Боже Господи.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същият период през 2022-ра беше локдаун. Сравнете с 2019-та