ДАНС и ГДБОП проверяват "Възраждане" за колаж с Паси, партията скочи на Оскар

Прокуратурата възложи проверка по жалбa на "Шалом"
Обновена: 14 юли 2023 17:38 | 14 юли 2023 17:00, Стела Стоянова
151
ДАНС и ГДБОП проверяват "Възраждане" за колаж с Паси, партията скочи на Оскар
Снимка БГНЕС

Софийска градска прокуратура (СГП) възложи проверка по повод подаден сигнал от Сдружение „Организация на евреите в България „Шалом". В сигнала са изложени твърдения за осъществени престъпления от общ характер по чл. 162 и чл. 164 от НК. Сигналът е относно разпространен в социалната мрежа „Telegram" на групата на ПП „Възраждане" фотоколаж, съобщиха от прокуратурата.

Наблюдаващият прокурор по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на съвместна проверка от Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС) и отдел „Киберпрестъпност" при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" на МВР.

В хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин граждани и/или народни представители от 49. Народно Събрание проповядват или подбуждат към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на религиозна основа.

Още по темата

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

Малко по-рано "Шалом" обяви, че ще подаде жалба за колаж в канала на "Възраждане" в Телеграм, свързан със Соломон Паси, като на колажа той е водн от нацисти. "Шалом" заяви, че иска проверка за използване на език на омразата.

От "Възраждане" излязоха с официална позиция, която публикуваме без съкращение:

"Възраждане" осъжда всички прояви на антисемизъм и провокирането на  такива. Поради това  ще изпратим сигнал до Прокуратурата за действията на една от еврейските организации в България „Шалом“ и нейният председател Александър Оскар.

В последните дни целенасочено, в социаните мрежи и масовите медии, с поредица от действия Оскар поставя теми, провокиращи омраза на политическа основа срещу най-голямата партия в България – „Възраждане“.

Председателят на "Шалом" – Александър Оскар, подкрепи в своя профил във Фейсбук заведение в София, което постави табела, че няма да обслужва симпатизанти на „Възраждне“, с което на практика показа, че подкрепя разделението на политически принцип, което е също толкова опасно, колкото и това на етнически принцип. Впоследствие от "Шалом" манипулираха снимка от профила на Костадин Костадинов и изпратиха писмо срещу „Възраждане“ до Световния еврейски конгрес, чийто зам.-председател е Александър Оскар.

Днес Александър Оскар използва „Шалом“, за да сезира прокуратурата за снимка, пусната в коментар от неизвестен посетител с инициали „АР“ в група, озаглавена  „Възраждане“ в Телеграм, която не е сред  официалните  комуникационни канали на политическата формация. В тази връзка „Възраждане“ няма как да носи отговорност за коментари на потребители в тази група. Имайки предвид провокациите, които очевидно се опитва да създаде Александър Оскар, изразяваме съмнение, че това би могло да е дело на него самия или приближен до него провокатор. Тази постъпка прилича на една съвсем скорошна такава, в която бяха надраскани стъклата на същото заведението в София, което беше поставило надпис, че не обслужва симпатизанти на „Възраждане“.

По повод възникналия казус, който стана повод една поставена табела на прозореца на бар в центъра на София, с която беше провокирано напрежение, разделение, проява на фашизъм  и ограничаване на правата на определни лица по политически признак, „Възраждане“ вече сезира Комисията за защита от дискриминация и  Комисията за защита на потребителите.

Проявите на насаждане на разединение и омраза по политически признак към симпатизантите на „Възраждане“ от страна на „Шалом“ и негови активисти е твърде вероятно да е по политически причини, тъй като Александър Оскар не веднъж публично е заявявал, че симпатизира на партиите от т. нар демократична общност ПП – ДБ.

Ползването на мрачни моменти от историята на цял един народ, за да се обслужат политическите цели и предпочтания на един или друг човек, на една или друга партия, според нас от „Възраждане“ е недостйно.

Ние от „Възраждане“  припомняме, че българският народ единствен спаси своите евреи от Холокоста, което за нас е повод за национална гордост. Всичко останало са клевети. Изпратихме  писмо до Световния еврейски конгрес, в което споделихме, че Александър Оскар – председател на една от еврейските организации в България „Шалом“, чрез публичното си говорене насажда разделение в обществото като създава образ на „Възраждане“, несъответстващ с политическите позиции, които винаги е изразявала  партията по въпросите, касаещи българските евреи.

Александър Оскар в сигнал до Софийска районна прокуратура (СРП) открито вменява престъпление, извършено от „Възраждане“, покриващо съставите на престъпленията по чл.162 и чл.164 от Наказателния кодекс (НК). В тази връзка „Възраждане“ ще депозира сигнал до Прокуратурата за извършено спрямо нея престъпление по чл. 286 от НК.
Според закона - Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
2
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 9 месеца
ТОЯ ОСКАР ГО НАМЕРЕТЕ И ГО ОБИЖДАИТЕ НПКОЛКО ЧАСА И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД.
119
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да оставите Коцето на мира, хаймани! А Паси е национален предател и трябва да го изключат, но той го прави от страх. А Агов е още по-голям предател и няма работа в българската политика изобщо! Кога ще разчистите хората работещи срещу интереса на държавата ни? Кога? Време е да го направите!
118
2
 
8
 
! Отговори
Еврейна преди 9 месеца
Директно във Белене за отстрел.
117
0
 
2
 
! Отговори
Във Франция само да преди 9 месеца
Изкрещиш им калая вилик и те изспращат гратис със АК-47,без предупреждение.Имат закони хората,за това са напреднали.
116
1
 
2
 
! Отговори
В 1 западна държава преди 9 месеца
Такива ***,Али баба,Мата Хари,щеха да ги чегъртат при мохимет.
115
2
 
2
 
! Отговори
Свършват далаверите преди 9 месеца
И ала бала тука има,тука нема на султан сарай схема порция и се почва тичане за Анадола Оле ЛЕ мамацита ви ще ибаааа еничарска.
114
3
 
3
 
! Отговори
На ревливия наркоман преди 9 месеца
Да му опънат една пътека с АК-47 и да се отърве от мъките
113
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички наведени и изтърбушени,от услуги еврофашисти трябва да бъдат разследвани,и запомнете,там където има демокрация всеки е свободен да говори това което мисли ,oбратното е фашизъм и вие сте. Точно такива,но знайте.че бумеранга се връща!
112
2
 
6
 
! Отговори
Товарете психично преди 9 месеца
Болния в трабанта и го пускайте е детето.
111
2
 
9
 
! Отговори
СС, преди 9 месеца
Службите. да. Разследват. Евреина. Паси. Който. Мрази. България. и въобще. нему. пука. за. нашета. Родина
110
6
 
11
 
! Отговори
ЗАБРАНЕТЕ ФАШАГИТЕ преди 9 месеца
Забранете фашистката партия.
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пориткоркектността и до колажите ли стигна, то вий задминахте комунизма, Тато поне се хилеше на вицовете за него!
108
6
 
15
 
! Отговори
справедлив преди 9 месеца
На кой му пука за продажния евреин Паситу?Някой знае ли от какво живее царски този неприятен и нагъл краварски прислужник? Отдавна трябваше да е бъде сложен на електрическия стол.В целия Свят присъдата за държавна измяна е само една-въжето и вечно презрение.
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички евреи -при Зелевия!Пасито , Агов ,Тагарев и Крадникремчева-ПЪРВИ!
106
4
 
10
 
! Отговори
Бойкот на ОLX преди 9 месеца
Много хубав колаж - приятен, забавен и дано да се случи...
105
11
 
6
 
! Отговори
ЗАБРАНЕТЕ ФАШАГИТЕ преди 9 месеца
ВЪЗРАЖДАНЕ Е В ПАРЛАМЕНТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЛАСУВАНЕТО С МАШИНИ- В ЕВРОПА САМО НИЕ И ДВА ГРАДА В БЕЛГИЯ ГЛАСУВАТ С МАШИНИ, А СЪЩО И ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА- ДАЖЕ В РУСИЯ НЕ СА ТОЛКОВА "ДЕМОКРАТИЧНИ" КАТО НАС...
104
4
 
15
 
! Отговори
шалом преди 9 месеца
ако бяха в Израел, досега да бяха отдавна в пандиза, заради всяване на смут в населението. Там не миниват такива шменти капели. атова са силна и добре укрепена държава. Кой знае дали ще ги допуснат в Израел, до границата и обратно. собенно Пасито.
103
15
 
9
 
! Отговори
Hm преди 9 месеца
брях тия возрожденци бре, те се вземат много насериозно бре!!!! проруските (просатрапските) им призиви са нищо повече от фашистко-шовинистична пропаганда в интерес на москалията и против интересите на 95% от българите. 5% оставам за децата и някои необразовани поддръжници на копейките!
102
24
 
48
 
! Отговори
Спрете да преди 9 месеца
Заблуждавате народа,че Запада ни е приятел напротив ТОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ !!!!! СПРЕТЕ ЕВРОПЕДЕРАСТИЯТА!!!!
101
20
 
40
 
! Отговори
ДАНС преди 9 месеца
И ГДБОП РАБОТЯТ ЗА АМЕРИКАНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО! В ТОВА НЕ СЕ И СЪМНЯВАЙТЕ,А ПАСИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗТРЕЛЯН НА МОМЕНТА!