"Шалом" даде на прокурор "Възраждане" заради колаж с Паси

Той е публикуван в официалния Телеграм канал на партията
14 юли 2023 11:50, Стела Стоянова
125
"Шалом" даде на прокурор "Възраждане" заради колаж с Паси
Снимка БГНЕС

Организацията на евреите в България "Шалом", ръководена от проф. д-р Александър Оскар, подаде сигнал до прокуратурата заради колаж със Соломон Паси, разпространяван в официалния Телеграм канал на партия "Възраждане".

На него бившият вътрешен министър Паси е в раирани затворнически дрехи, воден насила от нацистки войници. На колажа има надпис "Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия" (публикуваме без редакторска намеса).

Колажът е публикуван в официалния канал в Телеграм на ръководената от Костадин Костадинов партия.

"Преди две седмици представители на ПП “Възраждане” отправиха обвинения към членовете на еврейската общност в България, определяйки ни като нацисти и фашисти. Снимката и коментарът към нея са силно обезпокоителни и показват изродено и престъпно мислене", пише проф. Оскар във фейсбук.  

В последвалия сигнал до Софийска районна прокуратура се казва:

Организация на евреите в България „Шалом“ е самоуправляваща се организация на евреите в България, сред основните цели на която е противодействието на всякаква проявни форми на антисемитизъм и национален шовинизъм, както и на език на омразата, насочени срещу етническите и религиозните малцинства изобщо и срещу българската еврейска общност в частност.

Считаме, че публикация, споделена в официалната група на политическа партия „Възраждане“ (с БУЛСТАТ № 176845471) в социалната онлайн мрежа Telegram (на адрес: Telegram: Contact @vazrazhdane), представлява проява на антисемитизъм и език на омразата, насочена срещу еврейската общност в Република България. Поради високата степен на обществена опасност на подобни изявления и тяхната несъвместимост с установените в демократичната и правова държава принципи на толерантност, равенство, плурализъм и защита на етническите и религиозни малцинства, езикът на омразата е криминализиран от Наказателния кодекс (НК). Разпоредбата на чл. 162, ал. 1 от НК въздига в престъпления актовете на проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, а чл. 164, ал. 1 – еквивалентни актове на религиозна основа. Съгласно цитираните разпоредби проповядването и подбуждането към дискриминация, насилие или омраза могат да се осъществяват под различни форми - чрез слово, печат или други средства за масова информация, включително и чрез електронни информационни системи, както е в настоящия случай.

Публикацията, споделена в групата на партия „Възраждане“ в Telegram, представлява фотоколаж, изобразяващ група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, които насилствено отвеждат друго лице. Държаното от тях лице е Соломон Паси - добре познат български политик, учен и общественик от еврейски произход, бивш народен представител и министър на външните работи. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ ела да ти пуснем от нашия“. Нито авторът на фотоколажа, нито самоличността на лицето, което го е споделило в групата на партия „Възраждане“ в Telegram, са ни известни.

Възприемани в тяхната взаимовръзка, фотоколажът и текстът към него представляват явна проява на антисемитизъм и език на омразата, насочени пряко срещу еврейското етническо и религиозно малцинство. Те представляват недопустима подигравка с едно от най-мрачните събития в световната история – осъществения от страна на нацисткия режим в Германия преди и по време на Втората световна война геноцид срещу милиони евреи, населявали територията на Европа. По време на Холокоста евреите са подложени на преследвания от страна на германското правителство. Масово и системно са нарушавани техните основни човешки права - на живот, телесна неприкосновеност, здраве, собственост, семеен и личен живот, свобода на придвижване и на упражняване на професия и др. Жертвите на Холокоста са интернирани принудително в концлагери, подлагани са на многобройни унижения и лишения и са масово избивани, включително чрез добре известните „газови камери“. Именно към избиването на евреите в „газовите камери“ препраща публикацията, споделена в официалната Telegram група на партия „Възраждане“. Посочената подигравателна публикация не само недопустимо осмива колосалните трагедии на Холокоста, но и представлява проява на език на омразата към еврейската общност и към господин Соломон Паси в частност. Нещо повече, фотоколажът и текстът към него съдържат явна заплаха към евреина господин Соломон Паси и подбуждат българското население към дискриминация, насилие и омраза срещу евреите.

Тази цел е постиганата успешно, както става ясно от коментарите под споделянето на описаната публикация в социалната онлайн мрежа Facebook.

На 12.07.2023 г. публикацията в Telegram е споделена във Facebook от председателя на ОЕБ „Шалом“ - Александър Оскар, на неговия личен профил (на адрес https://www.facebook.com/alekoscar). Публикация на Александър Оскар е споделен и от господин Исаак Паси в неговия профил (https://www.facebook.com/profile.php?id=100025550478822). Господин Исаак Паси е споделил публикацията, за да изрази своето възмущение от нанесената на баща му господин Соломон Паси обида, както и от факта, че членуваща към момента в българския парламент партия публично и официално изразява чрез фотоколажа своята антисемитска и фашистка позиция. В коментарите под публикацията на господин Исаак Паси се е разразила ожесточена дискусия. Някои от направените от различни физически лица коментари са явно и безспорно доказателство, че фотоколажът и текстът към него разпалват сред обществото етническа и религиозна омраза и нетърпимост и подтикват към език на омразата, агресивни изказвания, недвусмислени заплахи с физическо насилие и ясно заявена фашистка реторика.

Следва да се отчете и фактът, че посочената публикация е достигнала до много широк кръг от хора. Само членовете на групата на партия „Възраждане“ в Telegram са 2016 на брой към днешна дата, а отделно от това публикациите на Александър Оскар и и на Исаак Паси са били многократно споделени.

УВАЖАЕМИ РАЙОНЕН ПРОКУРОР,

С оглед на гореизложеното моля да предприемете необходимото за установяване на самоличността на лицата, отговорни за създаването на описания фотоколаж и за публикуването му в официалната група на партия „Възраждане“ в социалната онлайн мрежа Telegram, и да извършите проверка дали гореописаните действия представляват съставомерно деяние, инкриминирано като престъпление по НК, и, при наличие на достатъчно данни на извършено престъпление, да образувате досъдебно производство срещу виновните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още по темата: Възражданепрокуратура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Твърдо ще гласувам за Възраждане! Щом шалом са против него!
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не че харесвам възраждане, но на шачломците навсякъде им се привиждат фашисти или нацисти. Ами те отдавна измряха, тея днешните са просто позьори.
102
0
 
2
 
! Отговори
wseki преди 9 месеца
Какъв антисемитизъм, какви пет лева. Антисемитизмът е възникнал далеч от България и никога не присъствал тук. А тези дали шаломци са представители на всички евреи в България? - Колкото българското правителство представлява българския народ - само на табелка, която е писана от външни лица.
101
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами Паси не спря да дразни българите. Факт!
100
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Паси е противняк не заради това че е от светия произход, а поради факта че е дребна гад
99
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Копейката спря ли войната? За кой ден е превидил да е "утре"?
98
0
 
8
 
! Отговори
яснооо... преди 9 месеца
По публикацията работи:"Козяк".......
97
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един Паси ни се натрапва, защото бил евреин, а не искаме да мислим какво е било при 6 милиона евреи в Европа.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Европа реши еврейския въпрос чрез нашия евроатлантически партньор Германия. Българските фашисти събарят антифашистки паметници, променят историята като историчари, подкрепят фашистките режими до 1944 година. По националната телевизия БНТ се прокламира оправдаване и отричане на фашизма в България до 1944 година.
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Може ли да видим колажа? Повръща ми се от Паси, така че сигурно ще ми хареса
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шалом враг на Бг
93
2
 
15
 
! Отговори
да обобщим преди 9 месеца
С арогантното си поведение Паси сам провокира подобни колажи и подигравки. Ако искат хората да ги уважават, Шалом би трябвало да ограничат публичните изяви на това лице. Той съзнателно обижда българите и православните християни при своите изяви. Щом си го харесват, да си го дундуркат на воля, но да не ни го завират непрекъснато пред очите и ушите!
92
2
 
21
 
! Отговори
завладяната държава преди 9 месеца
По въпроса за Соломон Паси и Шалом - районния прокурор би трябвало да ги търси с цел настаняване за 20-25 години в Централен софийски затвор. Не знам дали има нужда да обяснявам защо. И стига с тоя "Холокост", че ни се повръща вече от него!
91
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ало, мисирките, Паси беше външен, а не вътрешен министър
90
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"...Соломон Паси - добре познат български политик, учен и общественик..."? От къде на къде пък точно тоя е български каквото и да е? Нито е български политик, нито е български учен, нито е български общественик. Той е натегач и прислужник на чужди интереси, интересчия, алчен задкулисен играч и вредител за интересите на България.
89
1
 
12
 
! Отговори
НеРазбрал преди 9 месеца
Има ли някои страни, които да обичат юдеите? Аз такива не знам. В допълнение, ако си посетил тази земя, завинаги получаваш забрана да влезнеш в арабска страна. Защо ли?
88
0
 
17
 
! Отговори
Руси преди 9 месеца
А като имаше колажи на Борисов например ? Всичко беше окей. Какво е това безочие, нали уж сме република и демократична държава. Свободни медии и тн? Сега излиза ,че всичко що е относно т.нар западняци се осъжда и веднага те набеждават за кремълски русофил.
87
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шалом, аконги е грижа за аторитетана евейството, трябва да накаже поне със "строго мъмрене" и забрама за публичнии изяви Соломон Паси, който открито подлрепя бандеровщината.
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има анонс, че за утре по случай евейски празник шведските власти са одобрили изгарянето на свещената еврейска книга пред синагога. Израел е отправил протест. Одобрено от шведските власти е и изгаряне на Библията. За отправен протст по този повод не се споменава. Швеция е люлка на фашизма в пряк смисъл, Там е имало , буквално, инкубатори за раждане на "истински арийци" ,В специални "самнаториуми" са субирали мъже немци с жени шведки. Неслучайно я канят в СЕГАШНОТО НАТО.
85
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Описанието на карикатурата е напомняне да бе се забравя истината, да не се забравя близката история. Конкретно кой, кои войски освободиха концентрационните лагери. Защото персони като Паси са изкуффели в буквалния смисъл, опразнена им е главата. В Израел 9-ти май като Ден на Победата над хитлерофа-изма е държавен празник, а в Литва са започнали да глобяват хората, които чрез интернет са се поздравявали за празника, т.е. в Литва фашизмът е явен вече.