Проф. Герджиков пред Dnes.bg: Парламентът не е корпус за бързо реагиране

Интимната връзка с нотариална заверка ли почва? НК е като решето
Обновена: 7 авг 2023 16:47 | 7 авг 2023 16:41, Стела Стоянова
43
Проф. Герджиков пред Dnes.bg: Парламентът не е корпус за бързо реагиране
Снимка БГНЕС, архив

Огнян Герджиков е български юрист и политик, председател на XXXIX народно събрание (2001 – 2005). Професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. е служебен министър-председател на България. Dnes.bg разговаря с него по повод законодатените промени от днес за криминализиране на домашно насилие и при интимна връзка.

-    Проф. Герджиков, как гледате на направените днес „на коляно“ промени, касаещи домашното насилие?

-    Това е точно така – поправки, правени на коляно. Това е демонстрация на начин, по който не трябва да се правят промени в законите, стопроцентов образец на грешен подход.

Закони се правят по съвършено различен начин, Народното събрание не е корпус за бързо реагиране – възниква някакъв проблем и дайте веднага да сменяме закона. Това е толкова несериозно, че няма думи да бъде описано.
Направиха го само за да откликнат на натиска от улицата, който сам по себе си е съвършено резонен, няма съмнение. Но за това, което е станало, трябва да се задействат изпълнителни органи, прокуратура, съд – не и законодателния орган. Наказателният кодекс трябва да излъчва стабилност, предвидимост, предсказуемост, а не при всеки конкретен случай да се реагира ад хок.Това е абсолютно непрофесионален подход.

-    А как приемате формулировката, която бе измислена за „относително трайна интимна връзка“ – 60 дни?

-    Как изобщо им идват на ума такива формулировки? Да го дадат това на деца от детската градина, може би ще го формулират по-точно. Как се установяват тези 60 дни -  с нотариална заверка на подписа ли ще започне интимната връзка? А ако не са 60, ако са 58 дни – тогава ще е различно, така ли? Не знам как са решили, че подобна самодейност трябва да се развива в нашия законодателен орган.

-    Може би е до липса на правен капацитет в него?

-    Там има и качествени юристи, но те изглежда не могат да надмогнат над мнозинството, което реагира по първосигнален начин на натиск от улицата, за да се харесат на избирателите си.

Такива поправки не трябва да се правят по този начин в никакъв случай. Наказателният ни кодекс е едно решето. Той е от 1968 година. Неговата обща част е добре направена, там няма особени проблеми. Проблемът е в основната част – съставите на отделните престъпления, които непрекъснато се променят. Може би над 120 промени има в този закон, което е много несериозно. Това е кодекс на всичкото отгоре.

Още по темата

Трябва нов Наказателен кодекс, а доколкото знам, има изработен такъв от висококласни специалисти и той отлежава от две-три години. Но народните представители не се обръщат към него, а тръгват да правят под натиска на улицата прибързани промени.

-    Неотдавна Борис Велчев писа в своя книга, че по този начин народът се отчуждава от правото...

-    Добре го е казал. Той е един качествен юрист, така че думите му са много точни. Това дори не мога да си го представя в една европейска държава в 21 век. Ние сме една много несериозна държава в един толкова важен процес, какъвто е законодателният.

-    Какъв живот предричате на този парламент?

-    Според мен колкото по-бързо си отидат, толкова по-добре, защото е очевидно, че по този начин той нанася само вреди, не и ползи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прав е Герджикът - парламентът не е корпус за бързо реагиране.Проф. Парламентът е корпус за бързо забогатяване ...
27
3
 
0
 
! Отговори
Вива ПП ДБ joke преди 8 месеца
Само ПП-ДБ! Да живее само ПП-ДБ! Най-великите ПП-ДБ! Избирайте само ПП-ДБ!
26
1
 
1
 
! Отговори
Киев преди 8 месеца
Само спират парите и музиката спира!!!! И после на борсата. Прода де се на ДС иска още да уволнява едва свързващи семейства с млади хора и да ги продава в чужбина за да точат по 100 Хил. за всеки с лична карта от бюджета. Продалжавайте да отвличате дано и Путин отвлечете та да посетите какво е долно гнусно предателство с имунитет в гръб.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
О.Герджиков: "... Според мен колкото по-бързо си отидат, толкова по-добре, защото е очевидно, че по този начин той нанася само вреди, не и ползи." Правилно становище. Факт е, че ПП-ДБ /2-ро място/ незаслужено влязоха в парламента. Вършат точно обратното на това, за което ги изпратихме. Това означава ОБЕЗСМИСЛЯНЕ НА ИЗБОРИТЕ и утвърждаване на едрата корупция. ЛИПСА НА ВЪЗМЕЗДИЕ. Личности като Х. Иванов, А. Атанасов, К. Петков, А. Василев, В. Сабрутев през цялото време умишлено са ни заблуждавали.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Можеше всичко да стане лесно,ако бяха допълнили НК с издаване на ограничителна заповед при всяко установено насилие независимо срещу кого,дали жена,мъж,дете ,възрастен.И да е в началото. А те "умните" я включиха в закона за дом .насилие и за тези които не живеят на семейни начала ,но сътвориха правен парадокс и смешки ,толкова им е капацитета.
23
0
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 8 месеца
Герджиков е бил служебен 2 месеца ,няма правомощия за промяна. Беше в юридическия съвет с други професори,но ги махнаха за да оставят само НПО- та които са на хранилка,за да си оправдаят парите ,и които на практика са юридически бездарни.Обичайно са лобисти на задкулисието,без да имат право като НПО.Законодателната власт е опорочена от приближени кръгове на онова посолство,но които на практика гонят свои цели,а пред работодателите си изтъкват съвсем различно.
22
7
 
4
 
! Отговори
РАЯ преди 8 месеца
Тоя нафталин пък, без него не може! Нагаждач грачещ! Иинтонацията му, и говорът му и той самия ОТВРАТИТЕЛНИ!
21
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Герджиков братле - умен човек го раздаваш. Защо като бяхте на власт не успяхте да подобрите положението на българите?То лесно да се критикува, като Слави.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз съм един юноша блуеден.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
https://facebook/profile.php?id=100089330460869Насилие над дете което продължава вече половин година!
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Прав е човека, така не може повече да сме държава в сивия сектор.вече ще става Или си от добрите или гниеш в затвора
17
3
 
42
 
! Отговори
Предложение преди 8 месеца
На жените и мъжете ще се дава по една ИНТИМНА КНИЖКА . Жените ще записват или отписват в своята интимните си партньори, а мъжете ще се подписват че е вярно. В интимната книжка на мъжете жените ще се подписват при всеки Кекс че го правят доброволно. След години тези книжки може да станат и електронни. Ако съм ви разсмял с тези простотии, моля сложете по един плюс. Ако чувството ви за хумор е атрофирало, може да сложите минус.
16
7
 
30
 
! Отговори
Не го харесвам преди 8 месеца
Но той е изключително прав!
15
4
 
28
 
! Отговори
ТЪп преди 8 месеца
Прав е. Закони има, но тези които правят белите тях не го ловят. Измислянето на нови няма да реши проблема с корупцията и безхаберието на правосъдната и мвр системи. Прах в очите на хората.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Този Кукубенд парламент популяризира Чалгата и домашното насилие! Долу оркестър парламент Кукубенд и чалгарскатаПростащина! Такава власт няма никъде по света, да ви управляват мутри Чалгари и тирани!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Такъв ресурс остана в държавата, като си иде тоз че сигурно следващия парламент ще е по добър, а за нов Наказателен Кодекс трябва години работа от стотици юристи, пък на никой на сладките постове не му се работи
12
7
 
9
 
! Отговори
до анонимен преди 8 месеца
""""Някой да обясни на милиционера Герджиков......""""" ------- Ти само заглавията ли четеш, бе, "дегенерирано полицайче"??? Знаеш значението на "Сарказъм"??? Я, сега да ни отговориш, ти шъ отидеш ли при Нотариус да завериш "Интимната си връзка с любовница/любовник" - Да или Не??? - )))))
11
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой да обясни на милиционера Герджиков, че в една парламентарна република именно парламентът е корпус за бързо реагиране. Милиционерите от девет кладенеца вода ще донесат, само и само да не свършат някаква работа.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
не е - ама днеска пробутаха набързо инстамбулската конвенция- подплатена с организираните протести - честито българи пак ви прекараха - а насилието то ще си върви - най-вече от управляващите в момента
9
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Герджиков царя го чакаха 2 милиона да го видят в центъра на София 2001 година ,от това стигнахте до там да нямате 1% на изборите .Колко и акъл да даваш все тая .Що не дава акъл като бяхте на власт ??