Промоция: Намалиха три пъти гаранцията на Божков

Той тряба да внесе само половин милион
15 сеп 2023 15:58, Стела Стоянова
75
Промоция: Намалиха три пъти гаранцията на Божков
Снимка БГНЕС

Софийският градски съд е намалил три пъти гаранцията на Васил Божков, определена му от прокуратурата по делото, свързано с антиките, съобщава "Сега", като се позовава на свои източници. Бизнесменът ще трябва да внесе 500 000 лв., а не 1,5 млн. лв. за свободата си.

Съдът е мотивирал определението си с това, че определеният от прокуратурата размер на гаранцията е прекомерно висок, а върху имуществото на Божков има наложени запори и възбрани. Освен това той има забрана да напуска страната. А и по друго дело му е определена мярка за неотклонение "домашен арест", което също би попречило той да се укрие.

Домашният арест на Божков, който се контролира с гривна, му беше определен от Софийския апелативен съд, след като ревизира решението на първата инстанция да го остави за постоянно в ареста по делото за укритите такси от хазарт, по което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август.

По третото му, т.нар. криминално дело - по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда.

Срещу Божков се водеше и четвърто дело - за опит за държавен преврат. То обаче се оказа прекратено от прокуратурата на 1 юни, близо 2 месеца преди завръщането на бизнесмена от Дубай, където три години се укриваше от делата с 18 обвинения.

От Дубай Божков громеше управлението в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за положението си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Междувременно се разрази спор дали бизнесменът се е върнал доброволно или е бил екстрадиран, като и до момента няма ясен отговор.

Един от адвокатите му пък разкри, че докато бизнесменът е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и е предал 25 000 страници, материали и записи в опит да бъде изваден от санкционния списък "Магнитски", където бе вкаран през 2021 г. заедно с Делян Пеевски и бившия зам. шеф на бюрото за контрол над СРС-тата Илко Желязков. Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов. Горанов също попадна в списъка "Магнитски", уличен от САЩ за корупция, през тази година.

Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ. Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му. На 9 септември Божков свика пресконференция, на която се включи чрез видеовръзка, и обяви, че е защитен свидетел срещу Борисов, Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Прокуратурата го опроверга, но макар и Божков да не се изрази правилно юридически, той в действителност е с назначена от прокуратурата охрана, т.е. защитен.

Делото за антиките, по което е гаранцията, беше образувано веднага след акцията срещу Божков в началото на 2020 г. Прокуратурата иззе цялата му колекция от антични предмети, оценявана за над 1 млрд. лева. Държавното обвинение твърди, че от откритите 6778 броя предмети, които имат характеристиките на движими културни ценности, регистрирани са едва 212, а останалите са незаконно придобити. Материалите по делото са събрани в 200 тома, част от тях са секретни. Не е известно обаче какво е свършила прокуратурата за тези 3 години и дали има готовност да представи казуса в съда с обвинителен акт.

Самият Божков пък се закани да съди бившия вече главен прокурор Иван Гешев по повод конфискуваните антични предмети. Преди 3 години той обяви, че заради незаконното изземане и неясната съдба на предметите от колекцията му е заведено дело срещу държавата "пред съответните международни правни институции".

Той също така се оплака, че антика от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който е закупен от галерия Yacob's в Лондон, специализирана в ислямско и антично изкуство. Той е иззет от българските власти на 2 март 2020, а малко след това е пуснат за продажба на свободния пазар, твърдеше Божков. Прокуратурата отрече обвиненията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По принцип, тази гаранция беше изхвърляция на каскета.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Блокират ти сметките за да не можеш да си платиш гаранцията. Яко а? Ей заради тази лакомия Бойко Борисов се докара до тук от зор да притисне Божков, но се престара.
21
1
 
11
 
! Отговори
Чобан Хасан PhD преди 8 месеца
След месец два като минат изборите може и министър да го направят
20
0
 
18
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 8 месеца
Хахаха добре дошле в цирк България.....
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Харесва ли ви промяната?
18
0
 
14
 
! Отговори
тоз човек преди 8 месеца
доказва, че няма пари и трябва нямаление, как е живял в Дубай толлкова години, няма значение, не видях информация, ние сме балъци, чакаме за родители да увеличат пенсия от 100 лева, пореден потрес и наглост!Повече ме впечатли отмяна на делата за убийства и изнасилвания-родители, следващи ще са нашите деца, дърт престъпник, педофил и изверг!
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ахахах при сглобката е така. Той затова изчака да дойдат на власт и съвсем спокойно се завърна.
16
1
 
5
 
! Отговори
Това е нищо, преди 8 месеца
почакайте да видим в коя партия ще цъфне. Едва ли ще го пуснат със неговата.
15
1
 
11
 
! Отговори
аха преди 8 месеца
Изпирането на Чери тръгна по познатата схема. Той затова се върна де. Айде, да е хаирлия и поздрави за реформаторите на съдебната система. Те разкараха Геша и върнаха Чери.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
от 10 Извинявам се... исках да напиша 500 хиляди лева. Иначе излиза 500 милиона както съм написал. :)))
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Те пурите му на Божков за година струват повече.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 6, той че беше агент на Путин е ясно, ама напоследък ми се струва че се е договорил с американците! Ако е така, определено има какво да разкрие за руския подземен свят
11
2
 
5
 
! Отговори
не е малко и преди 8 месеца
ги няма . да стои арестуван . не е честен работяга .
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С колосалните 500 000 хиляди лева ще го одрусат? Че човека ще умре от глад бе с останалите му 13 МИЛИАРДА лева.
9
1
 
2
 
! Отговори
Пришълецът преди 8 месеца
Още отсега ви казвам, че илюзията е древният монгол неизвергнат от киргиза... :))) не се напиняйте залудо:)))
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Журналист го питаше вярно ли е че ще правите партия кой ще гласува за вас след като сте от подземния свят а той отговори имаме бивш премиер от подземнив свят защо да ме стана и аз хахаха
7
1
 
4
 
! Отговори
Браво преди 8 месеца
Браво
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Черепа е агент на Путин, който неуспешно се опита да оклевети истинските борци за демокрация и просперитет на страната ни генерал Борисов и Конституционният юридически титан г-н Пеевски.
5
2
 
12
 
! Отговори
Това преди 8 месеца
Прилича на някаква търговия ! Съдиите колко вземат ?
4
2
 
14
 
! Отговори
ПП Пералня Петкови преди 8 месеца
е вече във Фаза - ЦенТруФигиране! Татко Петко - работи НеУморно!!