Тръгва "дело на трупчета" срещу Костадинов

То е заради изказване заради мерките за ковид
21 сеп 2023 16:30, Стела Стоянова
83
Тръгва "дело на трупчета" срещу Костадинов
Снимка БГНЕС

Наказателното дело срещу лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, което дълго стоя на трупчета заради непоискания му от прокуратурата депутатски имунитет, трябва да тръгне в понеделник. Процесът беше възобновен от Софийския районен съд и насрочен за 25 септември, след като от Народното събрание са потвърдили пред съда, че Костадинов е без имунитет по конкретното наказателно производство, съобщава "Сега".

В края на март 2020 г. прокуратурата съобщи, че е привлякла Костадинов към наказателна отговорност за това, че в тв предаване е твърдял, че въведените мерки срещу ковид пандемията са "пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите". "Освен това лицето отправило заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" с думите: "Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено", обяви прокуратурата.

Досега по делото са проведени 4 заседания, а процесът е спиран 2 пъти заради имунитета на Костадинов.

Държавното обвинение обаче не дава вид да държи да води това дело, тъй като нито в рамките на 47-ото Народно събрание, нито в следващото, нито в сегашното 49-о поиска имунитета му.

Други двама депутати от "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев, също са подсъдими в Софийския районен съд. Делото им за хулиганство беше размразено от Софийския районен съд, след като главният прокурор тогава Иван Гешев поиска имунитетите им и те се отказаха от тях доброволно. През юли процесът срещу тях беше отложен за ноември.

Двамата бяха дадени на съд през 2021 г., но делото срещу тях забуксува заради депутатски имунитети.

Георгиев и Вешев бяха задържани по време на протест за оставката на правителството пред регионалното министерство на 27 януари 2020 г. и по-късно обвинени в причиняване на лека телесна повреда на полицаи, съпротива срещу орган на властта и хулиганство. Двамата твърдят, чете са били бити от полицаи, които дори употребили електрошок срещу единия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Прокуратурата няма ли си друга работа? Пандемията отдавна мина! Кой умрял умрял който е жив продължава!
7
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Говорил срещу мерките за ковида ами то се видя че всичко беше заради едни ваксини за какво ще го съдят, че е казал истината ли.
6
6
 
16
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 7 месеца
А сега дайте инфо и за делата на труп чета срещу Марешки,Пеефффски,Буци,Горанов, КирчУ,Кокора, ПаситУ и останалата не_коалиционна интимна па$$мина! Така ще е демократично нек'си,налЕ?
5
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ковиднацистите кога ще ги съдят, че отнеха човешките права на гражданите, а мутрата поръчала неработещите ваксини кога ще я съдят, че ни е нанесла щети в огромни размери? После плащахме да утилизираме същите препарати.
4
3
 
7
 
! Отговори
Весо преди 7 месеца
При Гешев всички дела буксуваха здраво.Срещи пари буксуваха яко и все затънали в рушвети!Делата на Черепа и те буксуват вече яко!Какъв Шенген ни гони,какъв съд,каква прокуратура! За правосъдието,нямам думи!
3
7
 
13
 
! Отговори
Това добре! преди 7 месеца
Ама няма ли другите на друпчета да тръгнат? Съмнявам се това да е най-старото оставено "на трупчета"? Или пак се прави за публичност и то за конкретни, удобни хора?
2
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Костадинов в затвора!!!
1
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
браво! Костадинов трябва да спре да си мисли, че може да си говори каквото си иска...