Прокуратурата не е протестирала "домашния арест" на мъжа, прегазил Филип

15-годишният бе убит от пиян шофьор на зебра
21 фев 2024 10:58, Александър Попов
15
Прокуратурата не е протестирала "домашния арест" на мъжа, прегазил Филип
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата не е протестирала определението на Софийски градски съд, с което е изменена мярката за неотклонение на Петър Тодоров, обвинен за катастрофата на ул. „Гурко“, в София, при която загина момче, съобщиха от съда. Мярката е изменена от "задържане под стража" в "домашен арест" на заседание, проведено на 1 февруари т.г.


Инцидентът стана на 2 септември, малко преди полунощ, на пешеходна пътека. Момчето на 15 години почина от удара. Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Той беше задържан от съда за постоянно в ареста.

На 1 февруари т.г. обаче обвиняемият е поискал изменение на мярката в по-лека, като съдът е уважил искането.

Мотивите на съдебния състав са, че "предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е в значителен размер от пет месеца, единствено на характеристиките на престъпната дейност и на обществената опасност на деянието, е недопустимо да бъде обосновавано продължаване на задържането, на което и да е обвиняемо лице".

Още по темата
От съда обясняват, че изтеклият срок на задържане всякога аргументира извод за намалена степен на опасност от извършване на престъпление на задържаното лице, освен, ако такъв извод не се опровергава от събрани и приложени по делото доказателства. Оттам допълват, че настоящият случай не е такъв.

"Необходимо е да бъде посочено и обстоятелството, че всяка мярка за неотклонение, включително и „задържането под стража“, е насочена към постигане на конкретно определени и законоустановени цели. Сред тези цели не са удовлетворяване на обществени нагласи, преодоляване усещането за липса на справедливост у обществото, чрез драстично ограничаване правата на лице, все още единствено заподозряно в извършване на престъпление“, се посочва в мотивите на съда.

Също така се допълва, че по отношение на Тодоров не е налице реална опасност от укриване, тъй като той е с установена самоличност, местоживеене, със семейни и социални връзки, които го задържат трайно на територията на страната. Спрямо обвиняемия и към настоящия момент съдът приема да е налице опасност от извършване на престъпление./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Филип
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
XYZ преди 2 месеца
Каквк магистрати?!? Прокурорката се вълнува единствено да ходи на скъпи почивки и мероприятия по света и у нас и да се показва в социалните мрежи ... Години наред. Възможно дори и сега да отмаря от работа. И кога работи???? Че и международна професионална кариера направила между почивки и развлечения на четири континента! Източник онлайн пространството! Тук може да се намери и повече от очакваното поведение на Магистрат! Морал! Майка!
13
1
 
1
 
! Отговори
niko badalamenti преди 2 месеца
лоша храна в затвора ще го оправи здравословно
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И сега тези магистрати, които са го пуснали какво становище дават? Какво ще изфабрикуват? Момчето го няма! Жалко за младото дете! Жалко за всичко! Съдебната система е убита отдавна! Няма живот във нея! И Само смърт довежда!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Редно е съдията да бъде утрепан на място, да се върне страха от обществото в тия институции! Другото е да не се плащат данъци масово от всички, да видим тогава какво ще правят тия ***!
10
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 2 месеца
Прокуратурата е активна за невинните. Ето, Иванчева е в затвора. А този убиец какво да го обвиняват? Той ще си плати, нали е виновен.
9
1
 
6
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
Парите за издръжка на службите - обратно на данъкоплатците! 'баси!... Всички на демонстрация за това!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най ме кефи оная с нажилените муцуни, каква пърцуца е...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А *** на про-тата курорки им е презкура за момчето, щото те деца нямат
6
1
 
13
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
"Харесва" ми, че не слушат обществени нагласи и че общественото чувство за справедливост е без значение. Типично за Бг. Измислят алабала само и само да имат основание да пуснат убиеца. Не е важно, че шофьорите карат бясно, или пияни или дрогирани и убиват. Те имат права, арестът е драстично ограничаване на тези права, а жертвите им вече не се нуждаят от нищо. И така е след всяка катастрофа с убит на пътя.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да попитаме: За тези месеци про *** -а турката внесла ли е обвинителният акт в съдчето?Питаме, а отговор не искаме...В белите държави вече щеше да лецжи в затвор от открит тип и да работи за намаляване на наказинието от 5 годинки ефективно.
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мале, мале, мале, какви глупости дрънкат от съда, какви оправдания. Кой искате да повярва, че няма основание един пияница убиец на пътя да бъде задържан в изолация от обществото. Колко още престъпници заколавяват, благодарение на вашите свободни тълкувания и лашкания без последствия на закона в каквато посока ваше угодно. С красиво подредени думи, оправдавате бездействието си и шикалкаването с меко правораздаване.
3
2
 
11
 
! Отговори
Ужас2 преди 2 месеца
А съдебната система ще продължава високопарно и ехидно да се гаври с нас, плебса
2
1
 
21
 
! Отговори
Ужас1 преди 2 месеца
Половин година е твърде дълъг срок за доказване на вина в този случай! Момчето, Бог да го прости, е убито от пиян водач на МПС на пешеходна пътека. Това в нормалните, развити държави директно би означавало ефективна присъда и затвор за минимум 15години. И няма нужда от доказване на каквото и да било повече. На нашата територия минимум 5 години ще се доказват знайни и незнайни експертизи и накрая този пияндур-убиец пак ще яхне таратайката в търсене на следващата си жертва.
1
1
 
10
 
! Отговори
ужас преди 2 месеца
Редно е въпросният да бъде отхвърлен от обществото, да остане напълно сам, без приятели, да усеща домашния арест като затвор.