Каква е стриктната диета на Джокович, заради която не се ваксинира?

Премахването на глутена от храната му променя спортната му кариера
18 фев 2022 19:03, Нели Христова
108
Каква е стриктната диета на Джокович, заради която не се ваксинира?
Снимка: БГНЕС

Новак Джокович твърди, че "винаги е бил страхотен последовател на уелнеса, благополучието, здравето, храненето", след като повтори позицията си относно отказа да бъде ваксиниран срещу COVID-19.

Сърбинът признава, че може да промени решението си в бъдеще, след като беше депортиран от Австралия след спор около освобождаването му от правилата за ваксинация за влизане в страната.

Но решението на 34-годишния тенисист е частично повлияно от предишни промени в начина на живот, свързани с диетата и съня му, което означава, че той е готов да пропусне още турнири от Големия шлем тази година, за да остане верен на принципите си.

Това беше момент, който промени живота му. Джокович беше в Хърватия през лятото на 2010 г. за мач за Купа Дейвис и се консултира с д-р Игор Четоевич, диетолог.

Четоевич казва на Джокович да протегне дясната си ръка, докато поставя лявата си на корема. След това лекарят натисна дясата ръка на Джокович и му казва да устои на натиска. Силата, която Джокович ще почувства в тази хватка, казва докторът, е точно това, което той трябва да изпитва.

След това Четоевич дава на Джокович филийка хляб. Той казва на объркания играч да не го яде, а да го притисне към корема си с лявата си ръка, докато отново натиска надолу протегната дясна ръка. За учудване на Джокович, ръката се почувства значително по-слаба.

Това бил резултата, който Четоевич очаквал. Неговият груб тест имал за цел да открие дали Джокович е чувствителен към глутен - протеин, който се съдържа в пшеницата и други хлебни зърна. Поглеждайки назад, това бил моментът, в който Джокович открил защо е претърпял толкова много сривове по средата на мача в кариерата си – и отправната точка за промяна в начина на живот, която доведе до превръщането му в световен номер 1 само 12 месеца по-късно.

Досега Джокович не желаеше да навлиза в подробности за режима, който преобърна живота и кариерата му. Днес обаче 34-годишният сърбин разказва историята си в забележителната книга, Serve To Win, която разкрива как промяната в диетата му е променила здравето и тениса му.

От играч със съмнителна физическа форма Джокович се превърна в може би най-великият спортист в световния тенис, съчетавайки издръжливост и сила с изключителна скорост и гъвкавост. Той стана световен номер 1 през 2011 г.

Връзката на Джокович с Четоевич датира от Australian Open през 2010 г. Лекарят, който не се интересува от тенис, бил в дома си в Кипър и превключвал телевизионните канали, когато съпругата му предлага да гледат четвъртфинала на Джокович срещу Жо-Уилфрид Цонга. Джокович има два сета срещу един за французина, когато претърпява още една от физическите кризи, които бяха унищожили кариерата му. Той имал проблеми с дишането и повръщал силно по време на почивката. Силите му отслабнали и той спечели само четири гейма в последните два сета, докато Цонга стига до победа.

Наблюдаващият Четоевич веднага заподозрял какво не е наред. Той предположил, че затрудненото дишане на Джокович е следствие от дисбаланс в храносмилателната му система, което предизвиква натрупване на токсини в червата му.

Бащата на Четоевич и Джокович имат общи приятели и шест месеца по-късно лекарят провежда теста с хляба, който потвърждава първоначалното му подозрение. Четоевич казва на Джокович, че подозира, че чувствителността към храната причинява физическите му проблеми и засяга психическото му състояние. Той твърди, че може да му помогне да изработи диета, която да е подходяща за тялото му и да промени здравето и фитнеса му.

Последвалите кръвни изследвания показват, че Джокович има силна непоносимост към пшеница и млечни продукти и е леко чувствителен към домати. Да му кажат да спре да яде хляб и сирене и да намали доматите не беше най-добрата новина за някой, чиито родители притежават пицария, но непредубеденият Джокович е готов да направи всичко.

Хлябът и тестените изделия са основна храна в Сърбия, но Четоевич помолил Джокович да опита нова диета без глутен за две седмици. Ефектът бил незабавен. Тенисистът започва да се чувства по-лек и по-енергичен и спи по-добре от всякога. Когато Четоевич му предлага след седмица да хапне франзела, отрицателното въздействие било потресаващо. Джокович се чувства муден и замаян, сякаш има махмурлук.

Когато той трайно преминава към диетата, ползите бързо последвали. В рамките на 12 месеца Джокович бил по-лек и се чувствал по-силен и по-здрав.

Ранните години на Джокович като професионалист са много различни. През 2005 г. той взе първия сет срещу Гийермо Кория на Откритото първенство на Франция, но се оттегли в третия, защото "краката му се превърнаха в камък и не можеше да диша". По време на победата над Гаел Монфис на US Open три месеца по-късно той взима четири медицински таймаута, след като остава без дъх.

Джокович винаги е работил усилено върху физическата си форма и в търсене на решение на проблемите си, които някои определят като астма, той сменя треньорите, приема нови режими на тренировки и започва да практикува медитация и йога. Въпреки че физическото му състояние се подобрява – той спечели първата си титла от Големия шлем на Australian Open през 2008 г. – сривовете в средата на мача не изчезват.

Когато премести предсезонния си тренировъчен лагер в Абу Даби в края на 2009 г., надявайки се да се аклиматизира към горещината, преди да се отправи към Австралия, Джокович си мислил, че може да е намерил липсващото парче в пъзела. Но сривът срещу Цонга в Мелбърн съживява всичките му притеснения. За щастие на сърбина обаче Четоевич гледа.

Ключът към диетата, която Джокович следва, е липсата както на глутен, който присъства в повечето храни, така и на млечни продукти. Той също така се отказва и от захарта. Диетата на световния № 1 се основава на зеленчуци, боб, бяло месо, риба, плодове, ядки, семена, нахут, леща и здравословни масла.

Джокович е внимателен кога и как се храни. Той купува органична храна навсякъде, където е възможно, и сам готви почти всяко ястие. Когато е на турне, той винаги се опитва да отседне в хотели, които ще му позволят да използва тяхната кухня. След като казва кратка молитва преди хранене, не на някакъв конкретен бог, а за да си напомни никога да не приема храната за даденост, Джокович яде бавно и смирено. Той никога не гледа телевизия и не използва телефона или компютъра си, докато се храни.

Отдадеността му към диетата му е изключителна. След като спечели почти шестчасовия си финал срещу Рафаел Надал на Откритото първенство на Австралия през 2012 г., Джокович изпитва жажда за шоколад, който не бил ял от 18 месеца. Физиотерапевтът му носи цял шоколад. Джокович отчупва едно малко квадратче и го оставя да се разтопи в устата му - но така и не изяжда останалото.

Serve To Win съдържа пасажи за тенис кариерата на Джокович и неговото възпитание в разкъсаната от война Сърбия, но в по-голямата си част това е завладяващ поглед върху начина му на живот. Той съдържа рецепти, разработени от Кандис Кумай - готвач и автор, а също така се впуска и в фини подробности за ежедневния живот на играча, включително неговите фитнес и тренировъчни режими.

Джокович вярва, че диетата го е направила по-уравновесен и по-малко тревожен или податлив на гняв, въпреки че и други процедури също са помогнали в това отношение. Той никога не пести от съня си и винаги се опитва да си ляга по едно и също време, между 23:00 и полунощ, преди да стане в 7 сутринта. Той използва йога и медитация и вярва в "позитивното мислене".

Тренировъчният режим на сърбина извън състезанието рядко се променя. След 20 минути йога или тай чи, последвани от закуска, той започва тренировка с партньор за час и половина, прави стречинг, а след това спортен масаж. След обяд, когато избягва захарта, протеините и неподходящите въглехидрати, Джокович прави едночасова тренировка с тежести или съпротивителни ленти, след което приема протеинова напитка. След това идав още една 90-минутна сесия от тренировки, последвана от разтягане и може би друг масаж за завършек на физическата му работа за деня.

Ако изглежда необикновено, че промяната в диетата може да промени живота на един спортист, примерът на Джокович е последван от много други. Няколко други тенисисти са преминали към подобни режими и много турнири вече предлагат храна без глутен и млечни продукти.

Д-р Уилям Дейвис, чиято 19-годишна дъщеря Лорън е номер 70 в света, пише предговор към книгата на Джокович. Кардиологът д-р Дейвис е писал подробно за проблемите, причинени от яденето на съвременна пшеница, която според него е продукт на "генетичните манипулации от генетици и агробизнеса".

Сред физическите проблеми д-р Дейвис казва, че яденето на пшеница може да причини, са улцерозен колит, киселинен рефлукс, коремен стрес и ревматоиден артрит. Той също така казва, че може да допринесе за параноя, шизофрения и аутизъм. По думите му, яденето на пшеница "има потенциала да осакати производителността, да замъгли умствения фокус и да постави шампион на колене". А Джокович знае точно какво експертът има предвид.

Подходящи за една звезда: Шампионското меню

Ден първи

Закуска: Вода първо в леглото; две супени лъжици мед; мюсли (включително органични овесени ядки без глутен, червени боровинки, стафиди, тиквени или слънчогледови семки и бадеми)

Сутрешна закуска (ако е необходимо): Хляб без глутен или бисквити с авокадо и риба тон

Обяд: Салата със смесена зеленина, паста без глутен примавера (включително оризова паста, лятна тиква, тиквички, аспержи, сушени домати и веган сирене по избор)

Следобедна закуска: Ябълка с масло от кашу; пъпеш

Вечеря: Салата цезар от къдраво зеле (къдраво зеле, копър, киноа и кедрови ядки) плюс дресинг (включително аншоа или сардини); супа минестроне; филета от сьомга (по кожата) с печени домати и марината

Ден втори

Закуска: Вода първо в леглото; две супени лъжици мед; банан с масло от кашу; плод

Сутрешна закуска (ако е необходимо): Тост без глутен с бадемово масло и мед

Обяд: Салата от смесени зелени, пикантна салата от соба юфка (включително юфка соба без глутен, червена чушка, рукола, кашу и листа от босилек, плюс пикантен винегрет)

Следобедна: Протеинов бар с плодове и ядки; плод

Вечеря: Салата с риба тон никоаз (зелен фасул, боб канелини, рукола, риба тон, червен пипер, домати и консервиран нахут), доматена супа, печени домати

Ден трети

Закуска: Вода първо в леглото; две супени лъжици мед; безглутенови овесени ядки с масло от кашу и банани; плод

Сутрешна закуска (ако е необходимо): Домашно приготвен хумус (включително нахут и соев сос без глутен) с ябълки/крудити

Обяд: Салата със смесена зеленина, паста без глутен с мощно песто (включително оризова паста, орехи и листа от босилек)

Следобедна закуска: Авокадо с крекери без глутен; плод

Вечеря: Свежа зелена салата с авокадо и домашен дресинг; супа от моркови и джинджифил; цяло пиле, печено с лимон

 

 


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.