1260 лева – заплата на касиерка. Справедлив ли е пазарът на труда?

Тежък труд, на крак... Колко е справедливо заплащането?
Обновена: 21 мар 2018 14:09 | 21 мар 2018 10:45,
416


Eдна проста обява, която предложи брутно стартово възнаграждение на касиери в голяма верига магазини в размер на 1260 лв., провокира редица въпроси. 

Различни професии и експерти започнаха да разсъждават дали е справедлив пазарът на труда и много или малко е подобно възнаграждение за служител на такова място.

"Това е средна работна заплата. Можем да твърдим, че е нормална при положение, че става въпрос за 8-часов работен ден с два почивни дни и не се налага да се осъвместяват пет длъжности едновременно", коментира Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Това, че на определени места има средни заплати съвсем не е достатъчно обаче, за да твърдим, че ситуацията в България е задоволителна, посочи още тя.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Славчо Маринов обясни, че въпреки, че това не е квалифицирана работа, трябва да се обърне внимание на факта, че става въпрос за работа на крак, което означава и физическо натоварване.

"Необходимо е да имаш и емоционалната интелигентност да се справиш с клиента, да го насочиш накъдето трябва. Умение, което не всеки притежава", категоричен бе той.

Финансовият експерт Кольо Парамов пък уточни, че в случая става въпрос за длъжност, в която има взаимозаменяемост на работното място.

"Касиерът, който трябва да получава 1260 лв. работна заплата работи под доста динамично темпо в продължение на 8 часа", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


416
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Нечовешко е да седят прави---------------Първо, не може да седиш прав.Второ, касиерките стоят прави, когато ги заболи д*то да седят на стола.
56
1
 
30
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
само тебе карат ! в европа не ги карат ! има един виц за бг бизнесмени ! Ооо шефе това новата S-класа ли е ? -Да Иване! Ако таз година работиш по-добре, почиваш по-малко, вземаш по-малко догодина ще си купя по-новата ! Ей те така !Само в бг бизнесмените работите за по 60-80% печалба и не инвестирате в работниците си ! в работната среда и т.н. то и затова ще фалирате !
55
5
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
ДО Отворко--Цифрите говорят че и средната заплата е 1120 лв - АМА НЕ Е !! Затова когато боговете мълчат - цифрите не говорят ---- ОСОБЕННО В БГ ! ХМ !!
54
1
 
14
 
! Отговори
факт преди 6 години
До ssЗа полицаите цифрата не е вярна всеки който е запознат с ситуацията знае това,в полицията имат ред допълнителни привилегии и взимания и цифрите са доста големи,нас на луди не могат да ни направят не сме журналисти....
53
1
 
16
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До Анонимен 40Какво означава неграмотен IT без висше образование? то пък висшето една грамотност дава...
52
1
 
12
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
ами като не ставаш - закривайййй! Европейските бизнесмени как могат?И до 46- има заплати на инж. в провинцията и под 800 нето, например в плевен.
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
41 на темата ти как третираш яйцата във вкъщи ми стана интересно? Като мен ли или си мърляч? 3 мивки само за яйца ли имаш? 2 хладилника? единия за нетретирани, другия за третирани. В първата мивка ги миеш, във втората киснеш във химия, в трета пак с ги миеш? Това ли правиш в къщи или си мърляч по твой думи?
50
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ф.С.В.Когато цифрите говорят и боговете мълчат, ти бъди сигурен в каквото искаш.
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Касиерките не работят плътно 8 часа. Така че 1200 лв за не кой знае колко квалифицирана работа на топло и светло не е толкова зле.
48
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Неграмотен IT без висше образование и с година и половина стаж - 5000 лв."Това последното не знам къде си го виждал, ама явно знаеш повече от всички нас. Такива заплати наистина има в ИТ сектора, но със сигурност хората, които ги получават са далеч от неграмотни и с 1.5г стаж. Преувеличил си леко. Дори и да познаваш такъв екземпляр, със сигурност няма да изкара дълго на това място и тази заплата.
47
3
 
21
 
! Отговори
Касиер преди 6 години
За комунистическите партийни секретари да си касиер е срамна и нищожна работа ,затова оревават орталъка,че един касиер може да печели от един чиновник,на бюро,който си бърка в носа цял ден и не върши работа и за 2 ст. !
46
10
 
8
 
! Отговори
ss преди 6 години
даскал и полицай с 700лв :) а после що тва било що онова било ....
45
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40И къде инженер взима 800лв бе ***?Даже във Враца заплатата на инженер е над 1400лв.В Аурубис е около 2000лв, в Габрово 2500, Пловдив - 1500.Говорим за НЕТНИ заплати.
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
41 Тогава не реви че цените са ти високи а заплатите ниски. Аз няма да тегля кредити за да плащам на работниците повече отколкото взимам аз самият, след като съм изпълнин изискванията и съм преплатил обекта 2-3 пъти над нормалното по европейски стандарти. Посочи ми 1 европейски обект който третира така яйцата и ще се съглася с теб. Да и там съм гледал, изискванията ми са по-високи от европейските, между 2 и 3 пъти по скъпо ми седна от европейските инвистицията, затива цените тук не съответстват
43
2
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
ДО Отворко --Никой не може да преброи българите в чужбина - както и българите в БГ - На всеки 4 г някакви си наети за 1 ден безработни женици -отиват да броят по домовете кой къде е - и какво ? Съседите викат -ами те ги няма- на село ли са в чужбина ли са ?-апартамента е празен - ама колко са какви са ? Никой нищо не знае - затова не ми пиши глупости -сигурен съм че вече сме под 7 милиона и че 2.5 мил българи се изнесоха ! ХМ !
42
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от втора първа смяна е незаконно, Между смените трябва да има 12часа интервал за почивка. Дават ли им? Трябва да се хранят, да пият вода, а имат и физиологични нужди. Позволяват ли им да седнат?Нечовешко е да седят прави? Нездравословно е!
41
4
 
37
 
! Отговори
място за завист ??? преди 6 години
всъщност - 10- 12 часа са на крак, ръцете им постоянно прехвърлят продукти, намалеят ли клиентите - отиват да зареждат щандове и да мият пода , удържат им се глоби,заради кражби на граждани, накрая - в идеалния случай тези 1200 стават 800 чисти..........място за завист ??????????
40
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 31Знаеш ли че за да мога да работя с яйца от Агенцията за Безопасност на Храните ме карат да имам отделно помещение за яйца, с 2 хладилника,3 мивки,2 плота, препарати за третиране на черупките на яйцата и двойно миенеИ много правилно те карат!Мърлявщината ще я забравиш!Тия яйца ги ядем все пак.
39
30
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Касиерка - 1260 лв.Инженер - 800 лв.Учител - 450 лвЛекар - 650 лв.Държавен служител - 750 лв. (3500 лв с подкупите)Неграмотен IT без висше образование и с година и половина стаж - 5000 лв.Да я закриваме тая държава, а?
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На какво основание им удържат пари, освен даници за здраве и пенсия? За дрехи 90 лева е незаконно. За липси, пак е незаконно, през кое перо минават тези удръжки? Ново счетоводство? "Почивката час и десет минути. По закон касиер трябва да става от касата на всеки час за 15 минути. Дават ли им тези почивки или от тях ги режат. И къде отиват парите за тези човеко часове? Работят повече, от 40 месечно. Работника е ощетен.