С какво САЩ могат да ударят Сирия? А какво ще използва Русия?

Едните ще пускат хубави, нови и "умни" ракети, другите ще ги свалят
12 апр 2018 21:08, Елка Василева
319
С какво САЩ могат да ударят Сирия? А какво ще използва Русия?
Снимка: архив, Reuters

Президентът на САЩ обяви решимостта си да нанесе удар по Сирия. А с какво оръжие? И ако се стигне до отговор от страна на Русия, то с какво ще отговори тя? Върху това размишляват военни експерти, цитирани от руската телевизия "Царьград ТВ".

Доналд Тръмп в сряда публикува милитаристичен туит: "Русия обещава да сваля всякакви ракети, всички ракети, изстреляни по Сирия. Подготви се, Русия, защото те ще пристигат – хубави, нови и "умни". Вие не трябва да сте партньори с убиващото с газ животно, което убива своя народ и се наслаждава на това“, написа президентът на САЩ.

Ако Западът нанесе удар, то с какво? Ако Тръмп обещава просто „нови и умни“ ракети, то американското издание The National Interest вече разкри конкретните названия – това ще бъдат „Томахоук“ и AGM-86С.

Те в момента са на въоръжение на следните американски кораби близо до театъра на бойните действия: ракетните ескадрени миноносци УРО /управляемо ракетно оръжие/ клас „Арли Бърк“ – „Доналд Кук" (DDG-75) и „Карни“ (DDG-64), атомните подводници „Джорджия“ (SSGN 729) клас „Охайо“ и „Джон Уорнър“ (SSN-785) клас „Вирджиния“.

Освен това по данни на пресата близо до театъра на бойните действия се намират десантният хеликоптероносач клас „Иво Джима“ „Триполи“ (LPH-10), а също така френската фрегата D650.

С какво възнамеряват да стрелят

Какво представляват основните ударни инструменти на тази групировки – многоцелевите крилати ракети за универсално базиране „Томахоук“ и крилатата ракета с въздушно изстрелване AGM-86?

Още по темата

И двете са доста стари, разработването им започва още през 70-те години. Въпреки това са добри ракети, при това те неведнъж са модернизирани.

Основната е, разбира се, „Томахоук“. На първо място тя е универсална, докато за изстрелването на AGM-86 е приспособен единствено стратегическият бомбардировач В-52, а на второ място те са многобройни и добре отработени.

Основната особеност на тази ракета е възможността да извършва полет на пределно малки височини със следване на релефа на местността. Към достойнствата ѝ се отнася високата точност, доброто ниво на маскировка срещу инфрачервено, радио и визуално откриване, както и значителният обхват на действие – до 2500 км.

Недостатъците ѝ, впрочем също са сериозни – особено с настоящите руски средства за радиоелектронна борба: уязвимост на радиовисотомера към радарно заглушаване, малка скорост на полета – дозвукова, относително голяма забележимост за средствата за ПРО.

Тези ракети не е трудно да бъдат свалени, което го направи дори Югославия, или да бъдат отклонени, както демонстрира последният удар по Сирия, когато целта достигнаха не повече от половината изстреляни ракети, а реални щети нанесоха едва една пета от тях, пише руската телевизия, цитирана от „Фокус“.

Що се отнася до AGM-86C CALCM, то обхватът ѝ е 200-400 км, скоростта е също дозвукова, мощността и е до 1,5 тона тротил (според модификацията). Хубава ракета, мощна, но да кажем просто, че не е най-силния съперник за руската С-400 с нейния обхват за откриване на цели от 600 км и граници на зоната за прикритие от 400 км.

Системите за радиоелектронна борба на Русия дават малки шансове на американските ракети – всички помнят как онзи прословут ескадрен миноносец „Доналд Кук“ бе заслепен, оглушен и приведен в неуправляемо състояние чрез Л-175В „Хибин“, напълно заглушил през 2014 г. електронната активност на американския кораб. От тогава този комплекс, както бе обявено е допълнително модернизиран и възможностите му са се повишили.

А и „Хибин“ е малогабаритен комплекс, за самолети. А в Сирия, както се съобщава, е разгърнат и комплексът за радиоелектронна борба „Красуха-4“. Характеристиките му са засекретени, но казват, че са в пъти по-големи отколкото на „Хибин“.

Самолети и прочее дреболии

Освен това в медиите се твърди, че в удара могат да бъдат задействани ударни самолети на западната коалиция.

Засега самолетоносачните групи на САЩ не трябва да се броят. Съобщава се единствено, че от САЩ към Средиземно море се движи ударна група начело със самолетоносача „Хари Труман“. Той ще достигне до театъра на бойни действия най-много след 10 дни. А тогава или всичко ще бъде решено, или тази самолетоносачна ударна група ще изиграе същата роля като другите самолетоносачни ударни групи, приближавали Северна Корея – поперчиха се, сплашваха, проведоха учения и тихо се разпръснаха в Тихия океан.

Но при удара могат да бъдат задействани и американски и британски (ако последните се решат на това) самолети. Но техните характеристики са известни, особено в сравнение с руските самолети. Описани са редица случаи, когато най-новите прехвалени Ф-22 и Ф-35 предпочитат да бягат при приближаване на руския Су-34. Не са страшен противник и за батареите за ПРО С-400 и дори С-300.

Не, никой не спори - средствата за ПРО си имат своите ограничения. На първо място, така да се каже, количествени: срещу масивна атака от голям брой крилати ракети те не могат да устоят. Просто ще бъдат потопени от числено превъзходство.

Но кой казва, че руските военни ще чакат да бъдат смазани от числено превъзходство? Началникът на Генералния щаб генерал Герасимов не каза напразно, че ще се свалят не само ракети, но и техните носители. Какъв е смисълът да чакаш, докато ескадреният миноносец презарежда своите пускови установки, когато две ракети „Оникс“ или един „Калибър“ стигат, за да спасиш екипажа му от тази работа? А нали има и самолети, които могат да се снабдят с противокорабни ракети Х-35. С тях всичко, което е до 5000 тона водоизместимост, надеждно ще се премести на дъното на морето.

Но самолетите биват снабдявани обикновено с две ракети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: оръжиеСАЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори при един одраскан руснак ще гледаме Трансформърс 5 на живоВсички американски кораби ще се трансформират в подводници
14
20
 
2
 
! Отговори
ПОДРЕДЕНА РАБОТА преди 6 години
Първия руски форумен тарикат е готов - Бачи Желяз.Чакаме следващите. ДАЛИ ЖЕЛЯЗ НЕ Е КОМЕНТИРАЛ НЕЩО ПО СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ СВЪРЗАНО СЪС СЛУЧАЯ А? ЗА ДА Е ТОЛКОВА ЖЕЛАН ИМА НЕЩО. РУСОФИЛ Е!
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И едните и другите има с какво да ударят,но това ли е целта?Да унищожат повече хора?Малко ли и беше на земята две световни войни,та някои плачат за трета?Май по-добре си бяхме когато имаше НАТО и Варшавския договор.По-добре студен мир отколкото ядрена война.
12
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
накрая май целия свят ще се обърне срещу краварите и ще ги натупат набързо
11
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ обичат демонстрациите на сила и превъзходство и винаги подценяват и принизяват противника си. Това им перчене, клевети и заплахи рано или късно ще им изиграе лоша шега.
10
5
 
16
 
! Отговори
Робота Крис преди 6 години
Спокойно бе катилли. Великите сили са изобретили нови умни оръжия и искат да си премерят силите. Тоя мач е свирен. САМО ТЕСТОВЕ ЩЕ СА ТОВА. МАЛКО НА ГЪРБА НА СИРИЕЦА АМА КО ДА ПРАЙМИ
9
7
 
34
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Хахха баси пропагандата!Да пратят 1 самолет над САЩ и армията им ще избяга в Мексико
8
3
 
39
 
! Отговори
С ЛЕКОТА преди 6 години
С лекота вече си говорим за ядрен конфликт.... Тва не е било никога
7
2
 
9
 
! Отговори
О_О преди 6 години
Голям зор да стават сакатлъци. Защо? Айде сега всичките форумни хулигани ще се приберат по дупките си и България ще бъде бранена само от независимите хора със собствено мнение. ФОРУМНИ МИШКИ
6
5
 
55
 
! Отговори
к преди 6 години
САЩ е сбирщина от цветнокожи и потомци на престъпници и проситутки - страхливо и подло племе са американците - силно приличат на евреите и за това евреите така добре се чувстват в САЩСАЩ НИКОГА няма да се осмели да нападне Русия - САЩ напада само тези, който нямат средства да им отговорят подобаващо !Обаче Американските гадове ще се опитат да наъскат Европа срещу Русия - са сега плановете им се провалят
5
5
 
22
 
! Отговори
:):) преди 6 години
то ако си менкат само ракети с тротил хубаео, ще е шоу, но лошото е че бай Дончо като види че се оаква ще пидкара и ядрено оръжие и знаете края...... децата ви следващ рожден ден няма да имат... :(
4
0
 
26
 
! Отговори
. преди 6 години
Много сладко написана статия. Все едно иде реч какъв цвят чорапи да си сложим на втора среща с жена, с която ще правим секс на пълнолуние и която не е зодия Близнаци и е родена на нечетна дата.Извънземни сте.
3
5
 
30
 
! Отговори
Бачи Хари Труман преди 6 години
Абе тия ракети ако бяха умни, щяха да идат половината по задание и останалите да се върнат там от където са дошли. АКО БЕХА ТОЛКОВА УМНИ... ЕХХХ
2
4
 
46
 
! Отговори
ЗА РУСИЯ преди 6 години
не се притеснявам. Те си имат ПУТИН и ядени ракети. Да му мислим ние, че нашите надупени управници пак ни наредиха от УДАРЕНАТА СТРАНА
1
3
 
34
 
! Отговори
Много кока и бело преди 6 години
Абе хора. Вижте животинския начин на мислене до къде ви докара бе. Айде мислете малко с тея глави. Войните никога не носят хубаво за народа. Войните носят пари на победителите и на организаторите. Всички останали го издухват. А ние за пореден път. Просто СПРЕТЕ ДА ВЗИМАТЕ ПОЗИЦИИ ВЕДНАГА!