България влиза в чакалнята на еврозоната до една година

До дни България ще подаде искане за задълбочено сътрудничество с ЕЦБ
Обновена: 13 юли 2018 07:31 | 12 юли 2018 21:50, Екип на Investor.bg
133
България влиза в чакалнята на еврозоната до една година
Снимка: pixabay.com

Финансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година.

В изявление на Съвета на ЕС се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Изявлението е разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите и Българската народна банка.

"Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ЕРМ II", се посочва в текста. Страната ни приема задължения в области на политиката, които са особено важни за плавния преход. Очаква се по отношение на банковия надзор нашата страна да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ.

От писмото на страната ни, което е било изпратено на 29 юни от финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев, става ясно, че страната ни ще подаде заявката за банковия съюз в първия работен ден след положителен знак от страна на европейските власти. Това означава, че вероятно още утре властите в България ще подадат официалното искане в ЕЦБ.

В писмото си България се ангажира със седем конкретни ангажимента - влизане в Банковия съюз, засилване на банковия надзор, на макропруденциалния надзор, на небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността. С документа страната ни настоява да влезе в ERMII до юли 2019 г.

Въпреки че днес не бе поет ангажимент за конкретна дата, ЕК посочи, че процесът би следвало да отнеме около година. Крайното решение за банковия съюз ще се вземе от ЕЦБ, а за ERMII - от държавите в Еврогрупата, Дания и ЕЦБ, при положително становище на ЕК.

България ще насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото. Решението ще се основава на оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка.

Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се възприема за началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

"Призоваваме българските власти да приложат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка, заради важността им за стабилността и целостта на финансовата система", се посочва в изявлението. Занапред ще прилагаме сходни изисквания към държавите в ЕС, които искат да пристъпят в чакалнята на еврото, на основата на еднаквото отношение, се допълва в текста.

Междувременно на пресконференция директорът на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг заяви, че се очаква незабавно, до дни, България да подаде искане за задълбочено сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), предава БТА.

Той отбеляза, че на основата на това сътрудничество след около година ЕЦБ ще изготви оценка, която - ако е положителна - отваря вратата на нашата страна към чакалнята на еврозоната. Срокът може да бъде по-дълъг от една година до оценката, ако има забавяне в изпълнението на някои препоръки на ЕЦБ, но целта ни не е срокът, а достиженията, коментира Реглинг.

Няма условие или официално изискване механизмът на Европейската комисия за сътрудничество и проверка да бъде прекратен, за да може България да влезе в чакалнята на еврозоната, поясни в отговор на въпрос зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. По неговите думи влизането в чакалнята, а впоследствие и в еврозоната, е добър сигнал за инвеститорите, подобрява икономическия растеж, води до по-високи правни стандарти в страната.

Одобрихме стратегията на България да влезе и в банковия съюз, и в чакалнята. Ясно е, че България иска да напредне към еврозоната. Вярвам, че срокът за влизане в чакалнята след една година е реалистичен. Пътят може да изглежда труден и трънлив, но води към по-добро, коментира Домбровскис.

Еврогрупата единодушно подкрепи изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението, съобщи пресцентърът на министерството на финансите.

Еврогрупата заяви, че конструктивните дискусии през последните няколко месеца относно пътната карта за присъединяването на българския лев към ERM II днес доведоха до успешен резултат, допълват от ведомството на Владислав Горанов.

Четете още новини в Investor.bg


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
добре,щом "т_ъ_п" е СРАМНА дума,да употребя другата:

-"Обратното на остър,но упорит трол"..
46
0
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 8 месеца
Влизаме в чакалнята!
А после какво чакане и изнудване ни чака, не ми се мисли.
45
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
До Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА
***,но упорит трол..
44
7
 
5
 
! Отговори
КОРАВАТА К. НИНОВА преди 8 месеца
Другарки и другари, докажете на Бойко Борисов, че искате да въведем рублата (10 000 рубли = 1 лев), за да ни се пълнят джобовете като по комунистическо време.... 3 000 рубли - един хляб, даваш купонче - бонус Водка.... към тази цена
43
5
 
5
 
! Отговори
КОРАВАТА К. НИНОВА преди 8 месеца
Другарки и другари, докажете на Бойко Борисов, че искате да въведем рублата (10 000 рубли = 1 лев), за да ни се пълнят джобовете като по комунистическо време.... 3 000 рубли - един хляб, даваш купонче - бонус Водка.... към тази цена
42
3
 
24
 
! Отговори
А защо? преди 8 месеца
А защо Дания след два референдума на пожела еврото? А Полша, Чехия и Унгария да не са по-назад икономически у нас? Защо искат пак да крадат от нас, след като ни сринаха производството? И не пишете минуси преди да помислите - но това е краят на България.
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Звездите барабар с планетите и цялата галактика казват че България ще влезе в еврозоната през 7899 г. точно тогава и Турция ще влезе в ЕС.
40
3
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
До Анонимен
викаш:-"А горките гърци как се мъчат с еврото с по 800 евро пенсии и по още една за Коледа и Великден. А българския пенсионер е богат с 200 лева пенсия и по 50 лв по Коледа и Великден ."

Би ли обяснил,ако влезнем в Еврозоната,как и българина ще започне да се мъчи с 800 евро пенция?

Много моля!!
39
3
 
3
 
! Отговори
Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА преди 8 месеца
Другарки и другари, докажете на Бойко Борисов, че искате да въведем рублата (10 000 рубли = 1 лев), за да ни се пълнят джобовете като по комунистическо време.... 3 000 рубли - един хляб, даваш купонче - бонус Водка.... към тази цена
38
3
 
1
 
! Отговори
КОК преди 8 месеца
да ги заплашим с БГ БРЕГЗИТ да направим за да ни приемат
37
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
До Защото
не ти ли е неудобно на тия години да са буташ сред... "Много от нас младите:..?
36
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вкарайте България в Евразийския съюз и приемете рублата, за да се успокоят рубладжиите в България.
Рублата е истинската валута за 1 лев ще вземете 40 рубли и всичко ще ви е евтино!
Оставете продажната БНБ, под диктовката на Пеевски и Цацата да фалират и ограбват банки и вие плащайте по 4 млд от джобовете си.
А горките гърци как се мъчат с еврото с по 800 евро пенсии и по още една за Коледа и Великден. А българския пенсионер е богат с 200 лева пенсия и по 50 лв по Коледа и Великден .
Прост народ
35
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
минимална - 510 лв = 255 евр.
един леб - 1 лв = 1 евро.
честито.
34
1
 
3
 
! Отговори
КОРНИ ДИКТАТОРКАТА преди 8 месеца
Другарки и другари, протоколът от Съвместно заседание на парламент, правителство и ръководството на БКП,БЗНС, ОФ и представители на съветското посолство ме хвърля в лека фрустрация, и ми идва малко в повече, ама нищо. ""Бех.. Когато бех на посещение в Мозамбик. Отивам в един район - вечерта със самолет. Гледам в гората огньове и аз го питам тоа мозамбиксия другар Какви са тия огньове там? Той вика това са обработваемите площи на селяните след като са прибрали реколтата.. както и у нас става ги горат. Против змиите той ми каза, там борба против змиите. На другия аз видях какво представляват, ми
33
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
До ОТ КОРНИ ДО ПРОСОТО

ти просто си трол на ясла!...Не за "Корни",ами и за "Трамп" да са представяш,си оставаш най-обикновен трол.
32
6
 
9
 
! Отговори
Защото преди 8 месеца
Вижте сега, важно е да влезем в еврозоната, за да покажем, че сме сериозни за членството ни в ЕС, което беше голям успех за народа ни. Много от нас младите се обучихме в чужбина и ще се върнем за една по-добра България
31
9
 
2
 
! Отговори
отпадлали от химна.. преди 8 месеца
Паднаха борци безчет за народа наш любим,Майко, дай ни мъжка силапътя им да продължим

Дружно братя българи,с нас Москва е в мир и бой,партия велика води,нашият победен строй.
30
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 8 месеца
айдееее...Пуделчетата на *** каишка залаяха..

..Гледайте само как НИ В ИКЛИН,НИ В РЪКАВ набутаха И ЩЕ НАБУТВАТ в темата Русия/СССР ,макар че НАЙ-МАЛКО тя има отношение по казуса..
29
12
 
11
 
! Отговори
12345 преди 8 месеца
Всеки който е против еврото е или платен или прост или краде
28
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За обикновените хора ще стане много по-труден живота. Бизнеса щял да спечели, интересно кой бизнес? Той едрият бизнес и сега си печели с тези мизерни заплати, и практически нищожен данък.