Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган

Дойче веле: Страната затъва и все по-далече от демокрацията
Обновена: 21 юли 2018 19:50 | 21 юли 2018 07:30, Анисия Иванова
193
Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган
Снимка: БТА

След като Ердоган превърна неправдата в правда, Турция ще затъва все по-надълбоко в блатото. Тежки времена очакват всички онези, които искат Турция да бъде демократична държава, коментира Хюлия Шенк от Дойче веле.

От опита за преврат на 15 юли 2016 вече изминаха две години. Но той продължава да е недокрай изяснен. Оттогава насам Турция преживява същински кошмар. Кошмар, вкарал една толкова голяма страна и стотици хиляди нейни граждани във филм на ужасите: над 70 хиляди души бяха задържани неправомерно, повече от 121 хиляди държавни служители загубиха работата си с декрет.

Още по темата

Правните основания за това бяха повече от спорни, а от политическа и обществено-правна гледна точка решенията изобщо не могат да бъдат оправдани. В много от случаите дори изобщо не бяха посочени причини за предприетите уволнения. И за какво ли да го правят, след като така или иначе в условията на извънредно положение никой не се интересува от правната страна на въпроса.

Извънредното положение помогна на управляващите да променят Турция по свой вкус. Но сега, след последните президентски избори правителството вече не се нуждае от извънредното положение. То може спокойно да се откаже от осмото му поред удължаване.

Но какво следва оттук нататък?

Ще се върне ли Турция сега към старата си, по-скоро лоша, отколкото добра, но все пак донякъде функционираща демократична система? Ще бъдат ли освободени неправомерно задържаните журналисти, политици, активисти и други напълно невинни турски граждани? Ще върнат ли на работа всички, които за една нощ загубиха работните си места, а заедно с тях и своето препитание? Ще могат ли хората отново да се възползват от правото си да демонстрират свободно?

Не, за съжаление нищо не говори за това. Защото Реджеп Ердоган най-после постигна целта си - да въведе президентската система на управление. Все още тази система, която му дава огромни правомощия, не се е утвърдила напълно.

Вярно, че не само тайните служби, но и много други държавни институции вече ще бъдат подчинени пряко на държавния глава. И все пак Ердоган се нуждае от инструменти, с които да може да подминава правосъдието. Той се нуждае от лост, с помощта на който да попълни със свои хора овакантените места в обществения сектор и в държавния апарат. Лост, с който да може да задушава всяка възможна съпротива и протести и с който да запушва устата на опозицията. Подготвяният антитерористичен закон и правото на президента да издава декрети - това са инструментите за постигането на тези негови цели.

Проектът за нов антитерористичен закон превръща извънредното положение в "дългосрочно нормално състояние" в страната. Правата и свободите на гражданите ще бъдат допълнително орязани. Освен това новият закон ще даде право на Министерския съвет още 3 години да продължи да уволнява държавни служители, без да посочва конкретни причини за това. А Ердоган ще получи правото да продължи да управлява с декрети. С тях той ще може да прокарва включително закони по собствено усмотрение и в този смисъл вече няма да има нужда от парламента.

Как неправдата стана правда

Но не е само законодателната власт. Президентът слага ръка и върху съдебната власт: Ердоган ще посочва еднолично 12 от общо 15-те конституционни съдии. Гласът на свободните медии в Турция отдавна е замлъкнал. Над 130 журналисти са в затвора, 90 процента от медиите в страната са проправителствени и правят правителствена пропаганда.

Ердоган отдавна вече не се интересува от международните конвенции за човешките права, подписани и от Турция, и отказва да ги спазва. Нито пък се трогва от призивите за това Турция да се върне към пътя на демокрацията. Той превърна неправдата в правда и смята да продължи да управлява страната по този начин. Неговата цел е да направи Турция още по-консервативна и по-религиозна, да я затвори още повече за света и да я превърне в истински авторитарна държава. А самият той да се задържи колкото се може по-дълго на власт.

Турция затъва все по-надълбоко в блатото. И кошмарът ще продължи. Тежки времена очакват всички, които искат да видят Турция като истинска демократична държава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
31
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Народе, стойте далеч от измамниците дойче веле. Тия *** цял ден мислят, каква поредна лъжа да изръсят... Кучетата лаят ли, значи си на прав път.
25
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик си Ердоган мачкай враговете на турския народ
24
6
 
10
 
! Отговори
Ток преди 5 години
До:shark Аз си живея в България но както има някаква част от народа на която Русия им е симпатична и я защитават със всичката си същност има и такава част на която Турция им е симпатична ;) както на вас ви се иска, и както то каза МОЖЕ ДА СТАНЕ така и на нас ни се иска да стане по силна И МОЖЕ ДА СТАНЕ ;)
23
7
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 5 години
в тоа твоя нет пише че Българсия народ е насила славянизиран по Византия 866 г. , нали говорим за нета сега , само да знаеш къде точно да четеш
22
7
 
10
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Ток. Ами ние коментираме фактите. Защото може да стане така, че след няколко години да ви ограничат и интеренет достъпа и тогава вие ще се сещате за коментарите тук, само че няма да имате възможност да кажете нищо. Всъщност като се замисля, това положение е идеално за нас. Ердо ще ви държи в страх и подчинение и ще има спокойствие за нас, защото вас само диктатура ви оправя.
21
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пет пари не давам,важното е като отидем в Турция да си направим екскурзия в Истанбул,да си напазарим и си хапнем нещо вкусно.България няма полза от размирици в Турция.
20
4
 
15
 
! Отговори
Ток преди 5 години
Хюлия Шенк от doyche vele :D и тя е една от тия тук на които им се иска да стане така ;) това не е зависи от желанието ви. Но опитайте изпращайки отрицателната енергия и със отрицателни коментари тук, но и след няколко години като ги видите още по силни дано да се сещате за тези коментари, пожелавам го със все сърце ;)
19
14
 
27
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Хм, възмездието идва. Хиляди без работа, други хиляди в затворите, ще има и смъртни присъди, ще живеят в страх. Нашите, дето тръгнаха като аслани, ще се върнат като нас-рани, но хубавото е, че ще спрат да лаят за възродителния процес, които беше много правилен, но за съжаление остана недовършен. Та така, край с идеите на Ататюрк, Турция се връща в 15 век, където междувпрочем и сега се намира голяма част от населението из анадола. Ай хаирлия да е!
18
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е затова ли немците насочиха южния поток оттам и правят завод след завод за милиарди евра? Или това не е немска политическа корупция?
17
3
 
21
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Ердоган напълно отговаря на нашите интереси.Държи турция стабилна и под контрол.
16
14
 
12
 
! Отговори
2025г.Истамбул преди 5 години
Разсипаният от гражданската война град бръмчеше като кошер.Из полуразрушените квартали се чуваха престрелки водени от различни прокюрдски групировки, остатъци от правителствената армия и народното опълчение..Едно куче зави и млъкна внезапно-крив турски нож се заби в гърлото му.Глад,смрад и мизерия цареше в града.Кучетата и котките почти изчезнаха изядени от хората,а да купиш кози джолан си беше късмет и се смяташе за деликатес
15
6
 
10
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
До фаресикиЯд ли ви е, че развитите държави се подиграваме с турция?
14
9
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Турция е ислямска ко,чина, ще видите след няколко години от долу горе светска държава как се превръща в Саудитска Арабия.... Заслужават си го...
13
15
 
18
 
! Отговори
Ешексики преди 5 години
Ние българите сме най големите *** няма по големи гьотверени от нашето пропаднало племе П. Р. Славейков
12
7
 
24
 
! Отговори
Име преди 5 години
германският данъкоплатец плаща на дойче веле за да моуже тази прокажена медия да разпространява лъжите, манипулациите и фалшивите новини създадени на правителствено щази и комсомолско ниво. тази медя, крадяща пари от данъкоплатците взривява всички граници на лъжата, манипулацията, промиването на мозъци и най-гнусната пропаганда от времената на гьоринг и хонекер. дойче веле са съучастници в това глобално падение и превръщането в света в глобалистко гето.
11
6
 
24
 
! Отговори
Новия султанат преди 5 години
В скоро време Ердуан ще върне смъртното наказание и хиляди негови политически опоненти ще отлетят в небитието.Набиването на кол и печенето на бавен огън ще станат масова практика и ще се излъчват по телевизията.Доносите ще станат масова практика и никой няма да е сигурен,че няма да бъде сварен жив,ако погледне накриво портрета на султана,който ще виси оттук нататък във всяко жилище на Тюркието.
10
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дойче веле казваха същото за и Ирак и Сирия и Либия сега там е прекрасна демокрация, чакаме глобалистите да убият и Путин и Ердоган и да си спретнем един гей-парад и да приемем шариата. Германия е злото на света, колкото пъти сме се хванали с тях все стигаме до национални катастрофи някои хора не се научиха.
9
9
 
30
 
! Отговори
Име преди 5 години
след като меркел и джендъите превърнаха неправдата в правда, ес ще затъва все по-надълбоко в блатото. Тежки времена очакват всички онези, които искат ес да бъде демократичен съюз, успявам да комемнтирам аз под свирепия ятаган на *** цензурата на зелените и онези от гей-прайда, които се гаврят с всяка човешка толерантност. дойче веле е кошмарът за всяка демокрация, а меркел и германскят президент ги назначават, а не избират..
8
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видях Дойчевеле и се отказах да чета комунистическата им пропаганда!Щом Дойчевеле плюят значи, нещата вървят правилно!
7
14
 
25
 
! Отговори
Ишиас преди 5 години
Дойче веле да си гледат тяхната глобалистка, мегаломанска *** на говедата от 4-я райх.