Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган

Дойче веле: Страната затъва и все по-далече от демокрацията
Обновена: 21 юли 2018 19:50 | 21 юли 2018 07:30, Анисия Иванова
193
Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган
Снимка: БТА

След като Ердоган превърна неправдата в правда, Турция ще затъва все по-надълбоко в блатото. Тежки времена очакват всички онези, които искат Турция да бъде демократична държава, коментира Хюлия Шенк от Дойче веле.

От опита за преврат на 15 юли 2016 вече изминаха две години. Но той продължава да е недокрай изяснен. Оттогава насам Турция преживява същински кошмар. Кошмар, вкарал една толкова голяма страна и стотици хиляди нейни граждани във филм на ужасите: над 70 хиляди души бяха задържани неправомерно, повече от 121 хиляди държавни служители загубиха работата си с декрет.

Още по темата

Правните основания за това бяха повече от спорни, а от политическа и обществено-правна гледна точка решенията изобщо не могат да бъдат оправдани. В много от случаите дори изобщо не бяха посочени причини за предприетите уволнения. И за какво ли да го правят, след като така или иначе в условията на извънредно положение никой не се интересува от правната страна на въпроса.

Извънредното положение помогна на управляващите да променят Турция по свой вкус. Но сега, след последните президентски избори правителството вече не се нуждае от извънредното положение. То може спокойно да се откаже от осмото му поред удължаване.

Но какво следва оттук нататък?

Ще се върне ли Турция сега към старата си, по-скоро лоша, отколкото добра, но все пак донякъде функционираща демократична система? Ще бъдат ли освободени неправомерно задържаните журналисти, политици, активисти и други напълно невинни турски граждани? Ще върнат ли на работа всички, които за една нощ загубиха работните си места, а заедно с тях и своето препитание? Ще могат ли хората отново да се възползват от правото си да демонстрират свободно?

Не, за съжаление нищо не говори за това. Защото Реджеп Ердоган най-после постигна целта си - да въведе президентската система на управление. Все още тази система, която му дава огромни правомощия, не се е утвърдила напълно.

Вярно, че не само тайните служби, но и много други държавни институции вече ще бъдат подчинени пряко на държавния глава. И все пак Ердоган се нуждае от инструменти, с които да може да подминава правосъдието. Той се нуждае от лост, с помощта на който да попълни със свои хора овакантените места в обществения сектор и в държавния апарат. Лост, с който да може да задушава всяка възможна съпротива и протести и с който да запушва устата на опозицията. Подготвяният антитерористичен закон и правото на президента да издава декрети - това са инструментите за постигането на тези негови цели.

Проектът за нов антитерористичен закон превръща извънредното положение в "дългосрочно нормално състояние" в страната. Правата и свободите на гражданите ще бъдат допълнително орязани. Освен това новият закон ще даде право на Министерския съвет още 3 години да продължи да уволнява държавни служители, без да посочва конкретни причини за това. А Ердоган ще получи правото да продължи да управлява с декрети. С тях той ще може да прокарва включително закони по собствено усмотрение и в този смисъл вече няма да има нужда от парламента.

Как неправдата стана правда

Но не е само законодателната власт. Президентът слага ръка и върху съдебната власт: Ердоган ще посочва еднолично 12 от общо 15-те конституционни съдии. Гласът на свободните медии в Турция отдавна е замлъкнал. Над 130 журналисти са в затвора, 90 процента от медиите в страната са проправителствени и правят правителствена пропаганда.

Ердоган отдавна вече не се интересува от международните конвенции за човешките права, подписани и от Турция, и отказва да ги спазва. Нито пък се трогва от призивите за това Турция да се върне към пътя на демокрацията. Той превърна неправдата в правда и смята да продължи да управлява страната по този начин. Неговата цел е да направи Турция още по-консервативна и по-религиозна, да я затвори още повече за света и да я превърне в истински авторитарна държава. А самият той да се задържи колкото се може по-дълго на власт.

Турция затъва все по-надълбоко в блатото. И кошмарът ще продължи. Тежки времена очакват всички, които искат да видят Турция като истинска демократична държава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
9
 
! Отговори
Име преди 5 години
до "демократичния", "толерантен", средновековен цензур на дойче велевата, средновековна инквизиция: Под тази маска има нещо повече от плът. Под тази маска има една идея, г-н Крийди, а идеите са бронирани."
45
2
 
14
 
! Отговори
Име преди 5 години
кошмарът на средновековната цензурата на дойче веле е в разгара си, подклаждан със съчки от неолиберал-болшевиките като меркел, хайко маас, макрон, сорос, ротшилд и други пацифисти подклаждащи войните между народите.. пълна трагедия, инквизиторската цензура на джендърите неграмотни и средновековие цари в ес под влиянието на лубагото на юнкер!
44
1
 
18
 
! Отговори
Край преди 5 години
Като се замисля и тук а некой го е емнал закона - а е писнал че е политическа поръчка и че го репресират. Откраднаха 4.5 милиарда лева през КТБ - ОБЩЕСТВЕНИ /наши общи пари/ от бюджета и от фонда за гарантиране - и сега са виновни само Цв. Василев и една касиерка. ЦВасилев е на 400 км. от София но правосъдието "не може" да се добере до него че Сърбия уж не го дава. За всички е прозрачна ЛЪЖАТА ама в затвора няма да влезе никой.
43
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 43: А тези 500 милиона откъде ги извади? Много ти работи въображението. Да пишеш каквото ти дойде наум, пък може някой и да повярва.
42
16
 
6
 
! Отговори
до долните преди 5 години
Мислете правилно. Да, феската република има най-голямата армия, но това не ги прави силни. Историята показва, че в много битки са ни превъзхождали и нашите генерали тактически са ги надхитряли. След т.нар. опит за преврат много фески генерали избягаха. Тази армия, като казвате ще стигне до Холандия - с начело кой, Сердоган??? Това една орда, която ние можем да спрем, ако малко се организираме, махнем меките китки от армията и сложим подходящите хора, които милеят за страната.
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайМисля,че БСП не подкрепиха даването на пари 58 млн. на Домуса.Дадоха и 500 милиона(половин милиард) и на Доган,не само на Домуса.
40
3
 
43
 
! Отговори
етнически турчин преди 5 години
Представете си в управлението на България идва човек като Ердоган и почва да заключва онез които по някакъв начи с годините са ограбили страната. И те няма да са в малък брой като малка държава като нашата.Здравната каса всяка година се източва но няма наказани.Банката по държавен начин беше ограбена пак няма наказани.Ддс се източва като за световно пак няма наказани.От министерския съвет изчезват секретни документи пак няма наказани и Т.Н.Демокрацията чий интерес обслужва?
39
3
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
До 38 АААА не е далече Германия - не е. Виена е обсаждана 2 пъти от агаларите. Хем са ходили пеша. До 2-3 г. Турция ще разполага с ядрено оръжие. Германия? Германия ще има плушени мечета и Меркели.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се размисли,и тук е същото.Само дето унищожението става с компромати,и малко пари.
37
5
 
2
 
! Отговори
Край преди 5 години
До 34 - ти мислиш ли че нещо избираш демократично? Истинските избори в ЕС са забранени /може би само във Франция ги има/.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КрайПри конфликт Турция - Германия....нерде германия, нерде турция?кви конфлкити, кви войни ве? финансова криза се задава, много голяма
35
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
и този султанат е член на нато сега видяхте ли политиката на англосаксанглия от векове поддьржа турция и наблюдава кои преминава през дарданелитехак да им това са сьтворили сега да чакат благодарност
34
3
 
15
 
! Отговори
Край преди 5 години
При конфликт Турция - Германия. Аскера за 3 месеца ще е стигнал Холандия. Германия няма армия и има Меркел. Пред катедралата в Кьолн на връх нова година обарваха жените им а мъжете им звънеха на 112. Не съм фен на Турция но не харесвам сегашната Германия. Дано им дойде акъла.
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
идеално, феската република ще отслабне и след време тия фанатици ке бъдат победени и ще се сбъдне прочеството, че ще се разпадне
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избран пряко и демократично, хахаха! Ходи ги разправяй тия на другите с по 2 мoзъчни гънки като тебе. Както навремето Cтaлин са го избрали, същата работа и в Aнaдола.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гответе се за жестока нова Световна Финансова Криза , по-жестока ще е от 2008 г. Ердоган затова си поиска ни в клин, ни в ръкав предсрочни избори, защото знае и какво е дереджето и на неговата икономика и няма да може да удържи цунамито, което се задава
30
21
 
8
 
! Отговори
ЕС-овец преди 5 години
Немската вълна пак ще залее турция и ще я измие със ***! Турците са измислили мъжката любов! Всеки 9 от 10 турци са прикрити ***. От там и идва злобата - цял живот скрити и с малко достойнство. Всички знаят, че средно разполагат с под 10см. А за увредения им пророк свин.офил с 6 сантиметрово срастнало достойнство по добре да не коментирам. Та за да не се различава прасчо първи от останалите им го е направил религия. Хахахах, добре че не се е родил с едно мъ.до!
29
12
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Ердоган е с диагноза за величие и Аллахопомазан,защото САЩ и ЕС го въоръжиха,за да е пушечно месо при евентоален сблъсък с Русия.Има една народна мъдрост "На простия му дай власт и му гледай сеира(поведението).....
28
1
 
19
 
! Отговори
Край преди 5 години
Никоя телевизия /нали са свободни в България/ няма да ви каже че Домусчиев е касичката на властта /от всички партии/ при приватизацията на БМФ. Че всъщност Киро не виждал кораб от близо и че реалните приватизатори са германския оператор а той е сложен само за отчисленията към политиците. За това сега бяха ОПРОСТЕНИ със задна дата 58млн. лева неустойка по приватизационния договор която беше присъдена на държавата. Промяна на закона със задна датата подкрепена от Герб и БСП ДРУЖНО.
27
10
 
30
 
! Отговори
Край преди 5 години
Ердоган -добър или лош е ИЗБРАН ПРЯКО И МАЖОРИТАРНО от народа си да го управлява. Властта в ЕС и в Българя се формира по едни тайнствени пътища и зависимости. Защо държавата опрости 58млн. лева на Домусчиев???!!!Между Ердоган и пияницата Юнкер кого бихте избрали? Просто питам - тука не избираме. Тук само гласуваме избраните от други.