Ердоган слага ръка и върху Централната банка

Той обаче само отлага неизбежното фиаско
13 юли 2018 13:30, Елка Василева
103
Ердоган слага ръка и върху Централната банка
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Отсега нататък Ердоган ще има по-силно влияние върху Централната банка. А новият финансов министър на Турция е негов зет. "Ердоган подсилва своята лична власт за сметка на институциите", казват експерти.

В понеделник турската лира преживя два удара. И то в рамките на няколко часа. Първо тя понижи стойността си с 3,5%, след като Ердоган изненадващо назначи своя зет за бъдещ министър на финансите, пише Дойче веле.

Същевременно стана ясно, че бившият вицепремиер Мехмет Шимшек, който минава за пазарно ориентирана личност, вече няма да е член на правителството. "В новото правителство на Ердоган не се виждат пазарно ориентирани сили. Вместо това в кабинета цари шуробаджанащина. А това е лош сигнал", казва валутната експертка от "Комерцбанк" Антие Префке.

Инвеститорите са загрижени

Назначаването на зетя на Ердоган за финансов министър е израз и на ясно изразената воля на президента да постави под своя контрол една досега независима институция - Централната банка на Турция. Още преди няколко дни Ердоган заяви, че в бъдеще иска да оказва по-голямо влияние върху Централната банка. А само няколко часа след като положи клетва като президент, подписа декрет, съгласно който държавният глава еднолично ще назначава председателя и зам.-председателя на Централната банка.

"Ето, че опасенията, които се надигнаха след неуспешния опит за преврат, сега стават реалност", казва икономистът от "Юниън Инвестмънт" Маурисио Варгас. "Ердоган подсилва своята лична власт за сметка на турските институции, а това развитие плаши инвеститорите на капиталовите пазари", добавя експертът.

Инвеститорите в турския пазар за ценни книжа дръпнаха аварийната спирачка и курсовете на акциите тръгнаха стремглаво надолу. И турската лира отдавна се бори с един сериозен проблем: тя загуби значително от стойността си спрямо другите валути.

Сега в обменните бюра човек трябва да плати 5,70 турски лири за едно евро. Само преди година обменният курс беше 4 към 1. А през 2013 година хората плащаха по 2,50 турски лири за едно евро. Затова и много предприемачи са изправени пред сериозни проблеми. Слабата турска лира усложнява ситуацията на много фирми, които имат дългове в чужда валута. Много от тях понастоящем се опитват да преструктурират дълговете си.

Турското население също страда: слабата турска лира оскъпява вноса в Турция, което от своя страна води до покачване на цените. Инфлацията в страната галопира. През юни тя достигна 15%. И турците го забелязват по изтънелия си портфейл.

Отлагането на проблема не е решение

При подобна ситуация би трябвало Централната банка да се намеси категорично. И тя го стори. През юни банката повиши лихвите от 16,5% на 17,75%. Тези наложителни мерки на икономистите обаче са трън в очите на Ердоган. Той иска ниски лихви, за да поддържа свиващата се икономика. Затова турският президент обяви намеренията си за по-силно влияние върху Централната банка и вече предприема първи стъпки, за да затвърди това свое влияние.

Наблюдателите смятат, че независимо от силното си влияние върху Централната банка Ердоган само отлага неизбежното фиаско. Проблемите, които ще станат видими много скоро, ще бъдат много по-големи от сегашните, казват те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Leonzbi преди 2 години
Как и многие наши украинцы искал как поехать в Польшу и заработать денег. Перечитал массу сайтов, пересмотрел много роликов на Ютубе, но больше всего мне понравился ресурс <a href=https://hochuvpolshu/>hochuvpolshu</a>. На нем я нашел несколько вакансий для работы, вычитал отзывы и опыт тех мужчин и женщин, которые делятся своим опытом жизни в Польше. Так же узнал как сделать документы. И всегда это на одной сайте. Вот одна из свежих и интересных статей: https://hochuvpolshu/
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция "здравите" икономически и политически сили взеха връх над здравия разум.Това неминуемо завършва трагично - започва с икономически крах на държавата и завършва политически катаклизми.Лира и лев беше 1:1,сега е 3 за лев. Милиарди $ бягат ежемесечно от Турция, външни кредити им дават на над 15% лихва, а кредитния рейтинг е обявен за "джънк". И става все по-лошо.Тъповати са са хората избрали Ердоганя да оправя батаците, които сам натвори.Кефа обаче да носиш фередже в университета цена няма!
87
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияАтатюрк е победил,благодарение на руското оръжие и намеса,иначе сега Турция нямаше да съществува.Сега Ердоган направи същия трик,макар,че не харесва Ататюрк,който е спасил Турция от унищожение..
86
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияБългария няма никаква,ама никаква полза в Турция да има размирици,каквото и да пишете.
85
5
 
12
 
! Отговори
Ghost преди 5 години
Както се казва : Честито ! Сеира ще е пълен :)
84
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даниелчоо, каква злоба те гони, бе човек. Няма нужда да знаем нищо за Турция. Достатъчно е да гледаме какво върши днес вашия идол. Т.п и злобен. Може преди 15 години да е ставал за нещо, днес не става. И хич нямаше да ни интересува ако не ни бяхте съседи. Защото когато гори съседната къща може да се запали и твоята.Такива сте си останали каквито сте били винаги. Мислите, че само с терор може да се постигне нещо добро. Радвайте му се на тоя ***, но по-далече от нас.
83
9
 
25
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Ататюрк се противопостави на великите сили ,но от това спечели целия турски народ !А "султан" Ердоган се противопоставя и се репчи на великите сили ,от което турския народ само губи ! Каква е поуката ?! Поуката е ,че трябва само интелигентни и образовани турци да се репчат на великите сили! Турците с религиозно образование не знаят как да се репчат и това се отразява негативно на турската икономика и на турския народ ! Поздравявам всички модерни турци с песента - Чанаккале ичинде вурдулар бени
82
18
 
20
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Видят ли новина за Ердоган или Турция, *** се превръща в историк, финансист и професор. Той знае историята на южната ни съседка повече от своята. Какво нещо е злобата ейй...
81
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ БАЛЪЦИТЕ КАТО ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО?!СЪЩИТЕ СА КАТО НАШИТЕ БАЛЪЦИ, ДЕТО ГЛАСУВАТ ЗА БОКО.
80
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТурчинаОсманския дълг е разпределен между всички държави възникнали или разширили териториите си в следствие на Балканските и 1-та светован война, в т.ч. и България, въпреки това Ататюрк отказва да признае и да плаща дела полагащ се на Турция поради което, дълга към Германия и Австро-Унгария е напълно занулен, а дълговете към Британия и Франция силно редуцирани, не е лошо като се пишеш турчин да си научиш поне историята
79
5
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До до `привет от Грм...Да Ататюрк не клекна. Но той беше велик държавник, военен стратег и дипломат. Той и по образование и по интелект не може да се сравнява с това недоразумение, което днес управлява Турция......................Абе и днешния " султан " не кляка пред великите сили , репчи им се , но всичко това се отразява негативно на турския народ и турската икономика ! А Ататюрк не клекна , но победи великите сили ! Има разлика между неклякането на султана и неклякането на Ататюрк !
78
6
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Заговорихме се за великия Ататюрк , ето още факти защо ислямските фанатици го мразят и го извикаха в Анкара за да го убият! Тъй като ффесовете не проявиха никаква смелост характерна за турската нация ,клекнаха пред великите сили и се съгласиха да дадат много по-голяма част от територията си! Ататюрк се вбеси от това безсилие на ффесовете , организира своя собствена армия и съпротивително движение , победи врага при Чанаккале и спаси голяма част от днешна Турция! Ффесовете се срамуват !
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТурчинаПрестани да демонстрираш неграмотност! 1-во МВФ е създаден на 27 декември 1945 година от 29 страни, започва да функционира на 1 март 1947 година, 2-ро Ататюрк отказва да признае и да плаща дълга на Османската империя, поради което през 1925 се провежда една конференция, с която дълга на иперията е редуциран до около 80 млн лири, които Турция плаща, и 3-то този дълг няма нищо общо със САЩ, поради причината, че 19 век не е имало как банка в САЩ да отпусне кредит на империята
76
2
 
14
 
! Отговори
до `привет от Грм... преди 5 години
Да Ататюрк не клекна. Но той беше велик държавник, военен стратег и дипломат. Той и по образование и по интелект не може да се сравнява с това недоразумение, което днес управлява Турция.
75
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казва един умен,какво ни интересува това нас нормалните хора?????
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това ли ви е утехата, че в скапаното САЩ е същото?
73
3
 
18
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименРазликата между Турция и Османската империя е едни нищо и никакви 10 милиона квадратни километра. С толкова е намаляла територията на държавата.От 15 век, когато е била най-голяма до днес Турция непрекъснато губи територии.......................Турция днес можеше да има и 2 пъти по-малка територия отколкото има ! Благодарение на така мразения от ислямските фанатици Ататюрк , Турция запазва днешната си територия ! Ффесовете бяха клекнали пред великите сили , но Ататюрк не клекна
72
0
 
7
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Шуробаджанащината е лошо нещо, ама де напишете една статия как е в УСА-то! Зетя на тръмп, какъв е, ми дъщерята на Тръмп не нареди ли ракетни удари срещу Сиря....ахахаха....
71
4
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До ТурчинаЧак сега може би султан Ердоган ще върне поне част от законите на Османската империя - да задължи носенето на бурки , ффесове , шшалвари и още някои други ислямски закони които до времето на съществуването на съвременна Турция бяха нещо необичайно особено сред младите турци !
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата между Турция и Османската империя е едни нищо и никакви 10 милиона квадратни километра. С толкова е намаляла територията на държавата.От 15 век, когато е била най-голяма до днес Турция непрекъснато губи територии. Главно поради отношението на властта към народите, които я населяват. И АКО СИ ВЪОБРАЗЯВАТЕ, ЧЕ КЮРДИТЕ ЩЕ СЕ ОТКАЖАТ НЯКОГА ДА СЕ МАХНАТ ОТ ТУРСКИЯ РАЙ - МНОГО СЕ ЛЪЖЕТЕ. ЩЕ ПОСЛЕДВАТ ОСТАТАЛИТЕ НАРОДИ РАНО ИЛИ КЪСНО