Гастарбайтери се връщат! Булка да си вземат, работа да найдат…

1,1 млн. са тези, родени в България, но живеещи в чужбина
Обновена: 6 авг 2018 11:39 | 6 авг 2018 09:10,
187
Гастарбайтери се връщат! Булка да си вземат, работа да найдат…
Снимка: архив, Булфото

Наши ергени се завръщат от чужбина, за да си намерят български булки. Те са натрупали състояние зад граница, между 30 и 40 години са и идват със зестра за бъдещите съпруги. Предимно са работили в Испания, Германия, Франция и Гърция, като има такива и от САЩ.

"Забелязваме такава тенденция. Това са хора, които са спечелили пари, имат носталгия към държавата и искат жените им да са българки", обяснява пред "24 часа" председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев.

От агенцията изпращат и писма до емигрантите ни, за да се върнат на работа в България. В тях те описват конкретни работни места във фирмите у нас.

"Така ако компанията се нуждае от квалифицирана работна ръка с френски език, изпращаме писма до българските общности във Франция, Белгия и Канада", описва инициативата Харалампиев. Част от нашенците се възползват от възможността и се прибират да работят в България.

Писма с оферта за работа се пращат и до традиционните общности от етнически българи в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания. Причината е, че фирмите у нас изпитват остър глад за специалисти.

"Особено в Молдова и Украйна средните специалисти са на суперкачествено ниво и българските работодатели са много доволни. Най-голям успех имаме в традиционните български общности", казва Харалампиев.

У нас те си намират работа като мениджър продажби или оператори на машини. Наскоро българи от Украйна са започнали работа и като оператори на комбайни. От Македония пък се прибирали предимно лекари и медицински сестри. Забелязва се тенденция и за завръщане на готвачи, предимно от Франция.

"Българите, които се завръщат от Западна Европа, знаят по два езика освен нашия, те са образовани и са много ценни кадри. Те са натрупали опит, но се завръщат заради носталгията", твърди той.

Емигрантите от Германия и Франция пък се връщали само за високоплатени позиции.

След 6 години работа в Манчестър Николета Русева решава да се върне в България. Въпреки че след много лишения и усилия стига до позицията заместник-управител на хотел в Манчестър, не я блазни заплатата от 1600 паунда на месец. Връща се в родния Разград. Причината - липсата на среда, семейството и носталгията. Решава се след дълъг размисъл, но е категорична, че парите не са всичко.

"Много по-трудно е тук да се стигне до позицията, която заемах в Манчестър, но на този етап не съжалявам за избора, който направих", разказва Николета. С опита, който трупа зад граница, тя е ценен кадър за българските работодатели и веднага си намира работа като асистент експорт в родна фирма и засега е доволна, а и вратите пред нея не са затворени.

След 15 години в САЩ пък Ралица Младенова планира да се завърне в България. Тя е графичен дизайнер, но работи и като илюстратор на книжки.

"През последните години много чуждестранни фирми откриха офиси в България. Те предлагат привлекателни условия. Определено предпочитам да работя и да се развивам в България, защото тук е домът ми. Ще ми трябва още година, за да организирам завръщането си, тъй като още имам ангажименти тук", обяснява Ралица.

1,1 милиона са хората, родени в България, които живеят в чужбина. 600-700 хиляди от тях са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в ЕС, Турция и САЩ, сочи анализ на тенденциите в българската миграция, изготвен от Институт "Отворено общество - София".

Според него броят на напускащите страната се запазва на високи нива - около 25 хил. души средногодишно за последните 5 г. Постепенно обаче се увеличава обратният поток към страната - за последните 5 г. той надминава 21 хил. средногодишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България не мият чинии като Бил Гейтс...тука всички сме професори
119
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България има работа но за талантливите...100 медала от олимпиадите вадим.. половината сме айтита...другите грации....затова неталанливите и глупавите избягаха, не са достойни за тази територия
118
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Концлагерът Бг? И това го казват разни изнежени, страхливи мишки,чистачи, миячи, берачи и разносвачи . .на пици.
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България е много глухо без хората избягали в чужбина...затова се събираме да ръкопляскаме на грациите в зала армеец...И си мислим че софия е мега забързания мултиполис....а и сме мега умни, останахме мега умниците и *** 50 на 50
116
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България не е бяла държава.Тук като надигнеш главица пристига нещо като митьо очите и ти обяснява къде ти е мястото.Мутренска държава, дето сънува комунизъм.
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марийче, искаш да кажеш, че българският мъж не е фен на парите ли :D
114
7
 
10
 
! Отговори
Циник до Мария преди 5 години
Миме ... муцка... откъде "ще ги вземете българите" ***?От пазарджишката маала ... от Факултето...или от Стулипенуу?
113
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Търсят се хора за работа без заплата от българския "бизнес"ако ще бягате ще си ги внасяме с дрогата от чужбина!
112
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След македонците,сега и емигрантите станаха ренегати.Каква е тази българска орисия?
111
11
 
6
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Не ги искаме,да си стоят в новите родини! Ще си вземем българи от България,не щем поклонници на Златният телец!
110
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм склонен да вярвам на това,но това че много от българите са сами в чужбина е вярно.Аз живея от години в Англия и виждам,че масово български мъже и жени на по 33-35 години нямат нито деца, нито семейства.Парите не са стоплили никого,жалко че се издигна в култ трупането на пари и имоти,за сметка на истинските неща в живота.
109
1
 
16
 
! Отговори
Поручик Балканец преди 5 години
Не го псyвайте момчето, каквато задачата - такава статията. Дали са му да на напише, че черното не е черно и то е написало, че на него му се белее в единия край, без да уточнява, че това е отражението от лампата. Като във вица за изнесените български компютри. Само че тук радио Ереван е уточнило, че не са се върнали, а са теглили една попържня и са си заминали.Млади момко, и като си турил това заглавие да беше написал "гурбетчии", че да пасне стилово. Звучиш глупаво като реклама на "Мегле" .
108
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че са западните фирми в България.Местните мафиоти прогониха българите навън!
107
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха.Пълни глупости
106
5
 
10
 
! Отговори
Циник до 107 преди 5 години
Така ще е - докато се жените с първи брат'чеди...
105
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива израснали във джендарията и фенимизма на запад не ги искаме .. Който иска да се жени за такива ние ги нещем.
104
17
 
15
 
! Отговори
Циник до 103 преди 5 години
Дам ... пародии на човеци останахте в България! Ти ли си "всичките" народи бе? ***! Испанци работят в Германия...германци в Испания...Австрийци работят в САЩ ...датчани в Швеция...останахте фосилници на динозавърско аки..... в клоаката на Европа. Сигурно и в Бангладеш има по-космополитни от вас!
103
3
 
33
 
! Отговори
Будала. преди 5 години
По-голяма тъпотия не съм чел.
102
3
 
23
 
! Отговори
Будала. преди 5 години
По-голяма тъпотия не съм чел.
101
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да се оправдавате за предателството си не ви искаме бе. Предателството се наказва най-тежко , предателя най-презрян .. Така е при всички народи..