Гастарбайтери се връщат! Булка да си вземат, работа да найдат…

1,1 млн. са тези, родени в България, но живеещи в чужбина
Обновена: 6 авг 2018 11:39 | 6 авг 2018 09:10,
187
Гастарбайтери се връщат! Булка да си вземат, работа да найдат…
Снимка: архив, Булфото

Наши ергени се завръщат от чужбина, за да си намерят български булки. Те са натрупали състояние зад граница, между 30 и 40 години са и идват със зестра за бъдещите съпруги. Предимно са работили в Испания, Германия, Франция и Гърция, като има такива и от САЩ.

"Забелязваме такава тенденция. Това са хора, които са спечелили пари, имат носталгия към държавата и искат жените им да са българки", обяснява пред "24 часа" председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Петър Харалампиев.

От агенцията изпращат и писма до емигрантите ни, за да се върнат на работа в България. В тях те описват конкретни работни места във фирмите у нас.

"Така ако компанията се нуждае от квалифицирана работна ръка с френски език, изпращаме писма до българските общности във Франция, Белгия и Канада", описва инициативата Харалампиев. Част от нашенците се възползват от възможността и се прибират да работят в България.

Писма с оферта за работа се пращат и до традиционните общности от етнически българи в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания. Причината е, че фирмите у нас изпитват остър глад за специалисти.

"Особено в Молдова и Украйна средните специалисти са на суперкачествено ниво и българските работодатели са много доволни. Най-голям успех имаме в традиционните български общности", казва Харалампиев.

У нас те си намират работа като мениджър продажби или оператори на машини. Наскоро българи от Украйна са започнали работа и като оператори на комбайни. От Македония пък се прибирали предимно лекари и медицински сестри. Забелязва се тенденция и за завръщане на готвачи, предимно от Франция.

"Българите, които се завръщат от Западна Европа, знаят по два езика освен нашия, те са образовани и са много ценни кадри. Те са натрупали опит, но се завръщат заради носталгията", твърди той.

Емигрантите от Германия и Франция пък се връщали само за високоплатени позиции.

След 6 години работа в Манчестър Николета Русева решава да се върне в България. Въпреки че след много лишения и усилия стига до позицията заместник-управител на хотел в Манчестър, не я блазни заплатата от 1600 паунда на месец. Връща се в родния Разград. Причината - липсата на среда, семейството и носталгията. Решава се след дълъг размисъл, но е категорична, че парите не са всичко.

"Много по-трудно е тук да се стигне до позицията, която заемах в Манчестър, но на този етап не съжалявам за избора, който направих", разказва Николета. С опита, който трупа зад граница, тя е ценен кадър за българските работодатели и веднага си намира работа като асистент експорт в родна фирма и засега е доволна, а и вратите пред нея не са затворени.

След 15 години в САЩ пък Ралица Младенова планира да се завърне в България. Тя е графичен дизайнер, но работи и като илюстратор на книжки.

"През последните години много чуждестранни фирми откриха офиси в България. Те предлагат привлекателни условия. Определено предпочитам да работя и да се развивам в България, защото тук е домът ми. Ще ми трябва още година, за да организирам завръщането си, тъй като още имам ангажименти тук", обяснява Ралица.

1,1 милиона са хората, родени в България, които живеят в чужбина. 600-700 хиляди от тях са заминали по икономически причини. Напусналите България живеят основно в ЕС, Турция и САЩ, сочи анализ на тенденциите в българската миграция, изготвен от Институт "Отворено общество - София".

Според него броят на напускащите страната се запазва на високи нива - около 25 хил. души средногодишно за последните 5 г. Постепенно обаче се увеличава обратният поток към страната - за последните 5 г. той надминава 21 хил. средногодишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
13
 
17
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Охи...охи...охи... несъстоялите се граждани на България - още си пишкат глупостите... то не бяха миячи на чинии...то не бяха национални предатели ... то не бяха роми. В тази държава - караща на изпарения , и предсмъртни конвулси... се връщат само ромите - да инвестират "брането". Но прави са колегите преди мен - как иначе да се погледнат в огледалото , и да видят поредния некадърник - отказващ да признае , че не му стиска да излезе от блатото. Като rлист в дебело черво!Мирише...тъмно...но е нег
99
2
 
28
 
! Отговори
Ха ха преди 5 години
Абе, това на снимката не е ли терминала за ЗАМИНАВАЩИ ? Явно там са направили снимката щото има повече навалица .
98
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние такива отгледани и учили на запад не ги искаме нито за зетьове , нито за снахи..Това не са българи .. А предатели ...
97
9
 
22
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Замислете се каква е разликата дали ислямист блъска 10 човека с кола на тротоара в Берлин или ги блъска пиян таксиджия в София. Престанете да се оправдавате пред себе си за нещастието и некадърността си, престанете да обвинявате другите за собствените си несгоди. Борете се и се трудете и ще живеете по-добре. Няма световна конспирация срещу Българите, Сорос не ни е виновен за нищо. Петко, Иван, Димитър са виновни за съдбата си, замислете се 3 пъти избирате човек, който като му писне си тръгва.
96
6
 
19
 
! Отговори
Недодялко преди 5 години
До 96, ето отново някой, който си няма представа за какво говори. Аз живея в Германия, най-много обичам някой да ми обяснява как тук не излизаме от къщите си от страх, едва ли не вървят брадати членове на Ал Кайда с автомати по улиците. Нищо такова няма хора, избийте си го от главата. Спрете да вярвате сляпо на това което четете. Има инциденти разбира се. Както в целия свят. Какво значение има дали те е наръгал ислямист или гамен в дискотека. Резултата е един.
95
0
 
0
 
! Отговори
uk преди 5 години
До Асен 7.20 paunda e minimalnoto
94
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България вече се печелят много повече пари. Няма никакъв смисъл да се ходи в чужбина.А и там имат проблеми със исляма.Сега тук има супер много възможности са малкия и средния бизнес и то и без изобщо да си зависим от местна икономика и пазар. Работа на ишлеме колкото искаш. В нашата фирма сме затрупани със поръчки за една година напред. Всички колеги предприемачи не могат да насмогнат. Едвам намираме работници да запълним дупките понеже бизнеса се разширява постоянно.
93
9
 
31
 
! Отговори
Павел преди 5 години
До Tiberrrs Никой не иска да се връжа, Тиберчо. И тук ходим по кръчмите след работа и се събираме компании и НИКОЙ дори и не си помисля да се връща . Най много да пратим пари на "благоденстващите" в БГ стари родители, ако още не сме ги взели при нас . Пишат такива статии за да повдигат изпадналото самчувствие на такива като тебе . А и държавната агенция на българите в чужбина трябва да отчита дейност да не я затворят като ненужна .
92
12
 
23
 
! Отговори
Работещ емигрант преди 5 години
И в чужбина и в България ИМА РАБОТА . Но трябва да си работлив и сериозен . И ще ти плащат добре. Некадърник и *** където и да отиде ще му плащат минимума и ще живее мизерно .Щото така е свикнал. Те и за това много такива си стоят в България . Заобиколени от също такива мизерници псуват вечер живота и се успокояват един друг как навсякъде е едно и също .
91
6
 
31
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Абе, мигрантите не искат да влязат в България и ни заобикалят, а те щели да връщат нашите гастарбайтери. Как ще връщат, ще ги молят ли?
90
3
 
26
 
! Отговори
hmm преди 5 години
по отношението на останалите в БГ към заминалите разбирам и какви хора са останали, единия бачка като луд и се лишава от много неща за да спести пари, другия плюе по цял ден по всичко и се има за голямото "добро утро", а живее на гърба на мама и тати и ги експлоатира до дупка-да му гледат децата, готвят, чистят и какво ли не.После отива глсува и си слага мутра да го управлява.Плюе по гастърбайтерите,а децата и внуците му драпат за чужбина.А провинцията е държава в държавата, там е важно да се спотайваш и се подмазваш, такива качества развиват там и такива хора дърпат цялата държава назад, кога
89
23
 
6
 
! Отговори
Tiberrrs преди 5 години
нали е готино в Европата бе? Що се връщате а? Там вземате бол пари, а в България нали било мизерия казвате?? Мирише нещо, май ви гонят отвсякъде тарикати.....Какво ще бачкате тук?
88
5
 
25
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
И да си довърша мисълта. Много е приятно, някой да ходи всяка вечер в махлянската кръчма, да пие по 2 ракии или водки с порция карантия и да смята, че това е върха, че хората в Германия, Франция, Англия и тн. като не го правят, значи нямат никакъв живот извън работата. Самият факт, че такива индивиди мислят, че което е интересно и хубаво за тях е такова и за другите, показва колко са ограничени. За мен лично, не е приятно всяка вечер да пия и да обеждавам себе си, че не съм алкохолик.
87
2
 
33
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
Много обичам, някой познат или в случая непознат, да ми обяснява как в чужбина българите работели най-мизерната работа, нямали пари за нищо, живеели като скотове. Първо да слагаш всички под общ знаменател е малоумно само по себе си. Второ тези хора, които обясняват това, никога не са напускали страната или дори родното си място, за повече от седмица. Освен това, самите те живеят комично в очите на околните. Кой където иска да живее, въпрос на личен избор, имаме свободата.
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той може и 150 милиарда да е, ама какво от това, като не отиват, където трябва?
85
0
 
15
 
! Отговори
Gszdg преди 5 години
А за "оператори на ръчни колички" свободни места има ли???
84
8
 
6
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
БВП на България е 100 милиарда лева.Емигрантите пращат 2 милиарда или само 2 процента.
83
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знам ги аз тия гастарбаитъри, 95% от тях живят доста мизерно. В чужбина бачкат най мръсната работа а местните ги смятат за хора второ качество. Същите тези със доста гладуване и лишения спестяват пари със които обикновено си купуват немски премиум втора упортеба и идват във България да позират. Надяват се някоя млада мома да им върже. Виждам ги всеки ден такива момчета. Мислят си че са успели и не могат да осъзнаят че всъщност пак са на дъното но просто във друга държава. Бедния си е беден.
82
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
никои не се връща в тази жалка ***
81
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аи стига г.рбераски лъжи никои не се връща в б.лгаристан