Работим най-много в Евросъюза, но не сме ефективни. Защо?

Причините: Закъснения, пиене на кафе, пушене, писане на имейли...
Обновена: 23 авг 2018 10:50 | 23 авг 2018 09:00, Петя Славова
207
Работим най-много в Евросъюза, но не сме ефективни. Защо?
Снимка: pexels.com

Българският работник е ефективен само в пет от всички 8 часа от трудовия работен ден у нас. През останалите 3 часа той не е полезен за бизнеса. Това показва изследване на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това означава, че служителите са работоспособни едва 60% от прекараното във фирмата време.

"Причината за това са закъснения, по-ранни тръгвания, пиене на кафе, пушене и писане на имейли", обяснява Васил Велев, председател на АИКБ.

Сред основните пречки да изпълняваме служебните си задължения се оказва и сърфирането със смартфони. Според Асоциацията на индустриалния капитал обаче по-важно било какво се създава за това време по брутен вътрешен продукт на глава от населението, където страната ни се нареждала на едно от последните места в света, предаде БТА.

Същевременно проучване на Евростат показва, че работната седмица у нас е една от най-дългите в Европа. С 40 часа и 8 минути се нареждаме на второ място след Гърция, където се трудят по 42 часа на седмица.

"За мен този резултат е странен, защото много от заетите в южната ни съседка работят на непълно работно време заради икономическата криза. Процентът на безработица там е в пъти по-голям, отколкото у нас", поясни Велев.

Работната седмица е по-къса единствено във Франция – 35 часа, и в Белгия – 38 часа. За сравнение Международната организация на труда препоръчва 4-дневна работна седмица. Според Велев вариантът не бил добър.

По време на кризата, когато нямало работа, бизнесът се опитал да наложи този модел, но служителите били недоволни, че получават по-ниски възнаграждения. По думите му 40-часовата работна седмица била нормална за Съюза. У нас проблемът бил друг, а именно с полагането на извънреден труд.

Служителите искали да работят над нормата, заради по-високите възнаграждения, които получавали, но законът не им го позволявал, поясни Велев. Годишно те могат да полагат не повече от 150 часа извънреден труд.

Работодателите също не били съгласни с това ограничение заради недостига на кадри. Освен това до 5 години се очаквало да има глад за 500 000 специалисти, обяснява Велев.

Въпреки отлива на работна сила страната ни не губела позиции в сектор индустрия. За сравнение брутната добавена стойност на промишлеността у нас била 24.5% при 19.5% средно за Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
38
 
! Отговори
неефективни преди 5 години
За да сме най-неефективни вината не е в работещите, ав работодателите!!! Те: 1. Са тотално некомпетентни. 2. Правят парите не с ефективност, а посредством разпределяне на наши "държавни" пари. 3. Не реинвестират - особено в нови и високоефективни технологии, техника, иновации. 4. Трупат не капитали, а средства за разкош. 5. Управляват бизнеса и работещите като бейове, не като бизнесмени.... И още много - всички можем да продължим изброяването!!!
124
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това в статията са глупости.Самия труд,когато е повече от 7 часа е вече неефективен,защото човек е уморен,разконцентриран,допуска грешки.
123
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се радваме на ишлемето от Метрополията. Те трябва да са богати, а българите трябва да са бедни. Такава е системата и няма начин да стане обратното. Трябва да сме благодарни на трохите край трапезата на Европа, да ги осигурим да са редовни и добре да ги събираме.
122
1
 
41
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Работил съм доста години в чужбина и мога да ви кажа, че написаното в статията е пълна глупост за замиване на истината. А тя е проста. Ние сме колониална държава на западните сили и никога няма как да получаваме колкото тях, защото това би означавало техния стандарт да падне. Тук сме дестинация за евтина работна ръка на ниско квалифицирана работа.
121
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работонаемателите са калпави. Те отдавна са въвели 12 часовото работно време, както е било в златните години на капитализма, когато войската е разгонвала работниците с оръжие и стрелба. И днес мечтаят за свят без профсъюзи, за свят без минимална работна заплата и са свят без осигуровки и отпуски, за свят без данъци и с много държавни поръчки и далавери. Колко хубав ще бъде светът! За няколко картелни организации.
120
0
 
4
 
! Отговори
Bat Petko преди 5 години
До Бай ПеткоМного ме е яд, че някой пише (почти) от моето име , и при това пише глупости.
119
0
 
39
 
! Отговори
Лудко преди 5 години
Ами нормално е да сме ефективни 5 от 8 часа на ден, тъй като месечната заплата получена за този труд е ефективна само през първата от четирите седмици на месеца :)Не ли?
118
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото работодателите не стават. Ефективността на труда зависи изцяло от тях - те организират работата, те назначават персонала, те определят възнаграждението му, те вземат решения за купуването и внедряването на нови машини и технологии.Нашете мекерета нито заплати плащат, ни машини и технологии купуват. Чакат иначе печалби. Мислят, че ще богатеят и крадат като през 90-те години, ама то свърши това бързо богатеене. И те не могат да го преживеят.
117
0
 
36
 
! Отговори
177 преди 5 години
До House M.D. 111Това приятелю е тема табу в България. Информация за принадената стойност и нормите на печалба на българския бизнес не можеш да намериш никъде. И докато българския бизнес плаща африкански заплати, печалбите му са латиноамерикански и то сравними с тази част от ланиамериканския бизнес която е извън закона. Във всеки случай нито едното, нито другото е европейско.
116
1
 
30
 
! Отговори
... преди 5 години
истината е че наистина трябва да е 4 дни седмицата и работниците ще са мнооого по полузотворрни и няма да си губят времето гаранция сега ще им е много по синтезирана работата и няма да има време за губене сега до петък не се трае и поради тази причина се губи време да дойде петък. всеки ще си е починал достатъчно за 3 дни и ще бачка 4 на макс. амааа не гледайте БЕЛИТЕ държави на север
115
2
 
21
 
! Отговори
Ами да! преди 5 години
Навред кипи безмислен труд...
114
0
 
49
 
! Отговори
хахахахаха преди 5 години
"Служителите искали да работят над нормата, заради по-високите възнаграждения, , но законът не им го позволявал. Годишно те могат да полагат не повече от 150 часа извънреден труд."Искренно се смях! Значи шефовете спазвали закона и всички сме разботели по 8 часа. Обаче ние сме искали повече заради по-високи възнагражднеия. И шефовете ни ги давали. Веднага!Ама не можело. А тези които работят по 12 часа на ден за 600-700 лв и които са половината работещи у нас, те не съществуват, мит са!!!!
113
0
 
48
 
! Отговори
Гг преди 5 години
В българските фирми кипи огромен безмислен труд. Шефовете занимават хората си с изключителни глупости и губивремки. Цялата рода назначена да ръси мозък и край ия резултат е само глупости.
112
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работя в Германия и виждам че, ние българите сме по-работливи и ефективни от повечето немци.Просто запада си е извоювал стандарт а, нас ни дискриминират!
111
0
 
45
 
! Отговори
аз преди 5 години
каква глупава статия! във франция *** не работят и не могат, парите си ги получават от държави, където техните фирми са "поробили" със договори, които не могат да разтрогнат. същото е и при белгийци и други ***. при нас трябва най-накрая да се заплаща по нормална тарифа и да престанат да ни се подиграват с тези заплати!
110
1
 
58
 
! Отговори
ОйОй преди 5 години
Като сме неефктивини как ги купувате тия коли, вили, яхти, любовници и децата ви на запад учат :) ей комунярските въшки са наяли пък изленали на чело да се оплачат :)
109
0
 
44
 
! Отговори
фанете ма .... преди 5 години
Не сме ефективни ,ама направижме работодатели от всякакъв клас и капибар с домочадията и любовниците и антуража им милионери ,а тъи като през 90-те г се криеха осигуровки за благодарност и пенсии няма да има . И ако децата ни не избягат и на тях ще изпият кръвта.
108
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работим най-много от всички в ЕС, но заплатите ни същевременно са най-ниските. АМА МНОГО ИНТЕРЕСНО ЗАЩО НЕ СМЕ ЕФЕКТИВНИ, ква ли би била причината, хммммм.
107
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото заплащането, такава и работатааааа
106
0
 
24
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Защо в статията липсват данни за принадената стойност у нас и в ЕС?