Пак боя, пак жертвата е Паметникът на Съветската армия

На 9 септември монументът осъмна залят и с моторно масло
Обновена: 9 сеп 2018 15:03 | 9 сеп 2018 11:36, Камелия Цветанова
309

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пореден вандалски акт над Паметника на Съветската армия в София.

На 9 септември, една от най-спорните дати в историята ни, неизвестни засега напръскаха монумента с бяла боя.

Освен това заляха и стълбите към него с моторно масло.

Още по темата
Служители на Столичната община, които бяха изпратени, за да изчистят паметника, обясниха пред Dnes.bg, че вандалският акт е бил извърнен около 3, 15 часа през нощта.

Един от тях се беше заел да слага пясък върху моторното масло, а друг чистеше боята, така че монументът да е в нормалния си вид днес следобед, когато активисти на БСП ще поставят цветя пред него.

Не за пръв път Паметникът на Съветската армия е обект на вандализъм.
Последният случай беше през юли миналата година, когато някой беше написал на него "БКП са терористи".

През февруари 2014 г. пък осъмна с надписи "Слава на Украйна" и "Капутин". Над тях бе нарисувано украинско знаме, а една от фигурите на войниците от скулптурната композиция бе боядисана в цветовете на Украйна - синьо и жълто.

През август 2013 г. паметникът беше с боядисани в розово войници, а под тях имаше надписи на чешки и български език: "България се извинява !!!" и "Прага '68" по повод 45 г. от потушаването на Пражката пролет, когато войски на Варшавския договор нахлуват на чешка територия.

През лятото на 2011 г. войниците бяха преобразени в известни комикс герои като Супермен и Батман, а под тях авторите оставиха мото "В крак с времето".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите лъжат, че са православни. Да не мислите че вярват в Бог.Антихристи са и ако могат пак биха взривявали църкви.
184
3
 
16
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
До мнениеАко можеха тия вандали биха надраскат и този на Цар Освободител---------------Ми Алекс Втори не ми е никакъв на мене, за какво да го обожествявам?Ако на някого е освободител, това са крепостниците, че ги е направил малко повече от впрегатни животни. Българите в 1876 година са имали всички граждански права.
183
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой от комунистите в парламента не кара руска кола, и няма в къщата си дори и една вещ произведена в КНДР (единствената комунисточеска държава останала).Така че това с колко обичали комунизма е просто една приказка, реалността е съвсем друга. Никой никога не е вярвал в комунизма. Даже Енгелс е експлоатирал във фабриките си (бил е крупен капиталист) деца на по 12 ч.Маркс през живота си не е работил, издържал го е Енгелс. Ленин също не е работил, издържал се е от "партията".
182
1
 
12
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Дори решетка за маймуни е по-добре от мавзолей, като първобитни египтяни с мумиите... Нали искате Православие, какво обожествявате некви мумифицирани кожи и кокали?
181
2
 
15
 
! Отговори
ъпсурт преди 5 години
"Паметника" на мястото на мавзолея цепи мрака.Прилича на решетка за маймуни.Остава да заключим маймуните.
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 179,183 Могат да се проекти,които могат да украсят една столица.Можеш да погледнеш и стари снимки на това място от времето на царска България.Там няма тоалетни.
179
1
 
6
 
! Отговори
Я виж преди 5 години
До АнонименДокато е цвъ на власт-нямасмисъл от " референдуми".Слави направи референдум и гласуваха над 2 млн.Но цвик реши,че не достигат 2 гласа.А референдум в Швейцария се прави с пъти по-малко гласували.Ще почнат едни торби,чували,.Костинброд,заключване на носещите бюлетините в А рена А рмеец....
178
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боя? А бе слагайте полиуретанова пяна между войниците да видим как ще я изчистят.
177
7
 
5
 
! Отговори
до 179 преди 5 години
И какво предлагаш да се сложи на мястото на паметника? Обществени тоалетни,че повече да ти харесва да миришеш , която ще се носи до спирката на 94? Преди тоя паметник, на негово място не имало друг, който да е махнат.
176
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен180 Народният гняв трудно може да се спре.Може и референдум да направим,да видим,дали са само двама,както казваш.
175
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Учуден180 Руските агенти у нас,сигурно кроят и такива планове.Руснаците неведнъж са предизвиквали терор в България.Само че сред "сините" имат доста свои хора.
174
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам успокоителни на двамата ***,дето неуморно плюят паметника.Не така,бе.Утре ше плюят на вашите...
173
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мнение160 Паметникът на съветския окупатор е построен върху развалините на истинската ни история.Затова трябва да се премести от там,както този пред НДК.
172
2
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
До Анонимен 178Сините да ги оставяме ли живи?
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не са паметици, а балони очертаващи територия. Нещо както песовете опикават и маркират.
170
1
 
3
 
! Отговори
Нинова преди 5 години
До yordanovaБългария няма нужда и от теб!
169
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТАКА ДЕ173 Хм,като гледам,децата на нашите комунисти от БСП,са в САЩ,не в Русия.
168
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А леко Бай170 Тогава,защо се строят паметници,нали нямат значение.Още един повод,този,да се премести от там и да се заемем с по-вжните за държавата дела.
167
4
 
4
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 5 години
До Bad CompanyЗаминавай към хАмериката,там нема роби.
166
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Властимащите,не разбраха ли,че хората не го желаят този паметник?Ако не го преместят в Музий на комунистическото изкуство,често ще се налага да го чистят и провокират смях у хората.