Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"

Задържаните от полицията са стотици
Обновена: 9 дек 2018 08:12 | 8 дек 2018 16:25, Веселина Йорданова
394
Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"
Снимка: БТА

Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на движението на "жълтите жилетки" в центъра на Париж, който е поставен под засилена охрана, предаде Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.

Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.

Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, кармата застигна Франция. В момента наблюдавате как падат Боговете...
71
2
 
48
 
! Отговори
Тота е то стандарт преди 5 години
Който сее Майдани, жъне Шанз-елизе...
70
1
 
40
 
! Отговори
Друг българин преди 5 години
До БългаринНе разбираш, колега. Само прогресивните сили (глобалисти) могат да бият хора. Това е демократично, превъзпитателно биене. Ние на Изток не сме прогресивни, не сме евроджендъри, не сме толерантни, не сме подписвали пактове и конвенции.. и ако полицай вдигне палка, веднага се надига вой до небесата, искане на оставка, бхк реве, резолюции в оон, призиви, рев, сополи, сълзи и так далее.
69
0
 
51
 
! Отговори
НИЩО преди 5 години
НОВО В ЕС--ДАЛАВЕРИ,ИЗМАМИ И АРМИЯТА И ДЖАНДАРИТЕ СРЕЩУ НАРОДА--КАКТО КАЗВА ПОЕТА--ДЕМОКРАЦИЯ МАЙКА-НЕМА ЛАБАВО--БОЙ ДО ДУПКА...А ВОДАТА В БЪЛГАРИЯ СЕ ДОКАРВА ОТ ЮЖНИЯ ПОЛЮС С ХЕЛИКОПТЕРИ,И ЦЕНАТА И РАСТЕ...
68
3
 
60
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Кога Бг ще излезе на улиците, че не искаме бази на НАТО.Че искаме ЮП, Белене, качествена питейна вода. Качествено здревопазване.50% от лечение в болница плащаме за лекарства и медицински изделия.МАФИЯ! Никъде в ЕС, когато си плащаш здравните няма доплащане.В Австрия при трънсплантация, ако си осигурен дори на МРЗ, държавата плаща.Писна ми от тази бандитска д-ва. В която няма пари за деца, но има 10 милиарда за самолети 4-та ръка, фрегати НАТО, вноска НАТО.15 милиарда за САЩ, а и за Африка
67
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Франция се вдигат за това,за което и ние в Б-я....И както се вижда французите побеждават,което е пример за нас....Още повече,че нашето жизнено равнище е далеч под френското...Дотам ни докараха герберастите...
66
0
 
74
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Невиждана репресия срещу протестиращите. Тази сутрин са задържани над 200 човека, в момента по Шанзелизе полицията бие наред. Вчера над 150 студенти бяха показно задържани и карани да коленичат публично пред полицаите. Това е подигравка с всякакви човешки ценности. Тук дори не можем и да говорим за демокрация. Имаше протести и в Русия и в Турция, но до такава полицейщина никога не се е стигало.Трябват яко санкции срещу Франция за нарушаване на човешките права.
65
1
 
63
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Ново повишение на водата.От миналата година повишения на ток, газ, парно - без икономическа логика.Вместо българите да излязат срещу високи цени на вода, парно, ток - при наличие, че имаме евтин от Козлудуй?Всички цени скочиха поголовно, здравеопазване нямаме, вчера ми почина роднина в Перник и се отказа че хирург ми взе 500 лв. за кръвна плазма и ампули, а накрая искаше и за хумана, която се плаща от Здравната каса - но човекът почина!Кога БГ ще кресне на политиците срещу бази НАТО, газ, во
64
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На бай *** му е много добре за това си мълчи.
63
1
 
46
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
До тонкатаБорисов е всемогъщ! След като хваща снежинките още във въздуха, свали и цените на петрола на световните позари!
62
16
 
32
 
! Отговори
Смях! преди 5 години
Да пробват въпросните вандали да счупят Света София в Истанбул или да надраскат паметник от всв в Москва. Света ще им се види тесен. А у САЩ директно ще ги отстрелят ако САМО се опитат да нападнат полицай. Обаче в джендърската Франца можеш да си отчупиш парче от Триумфалната Арка за сувенир за вкъщи :) Няма никакъв национализъм в тази изфирясало народче лежащо на стари лаври ((((:
61
0
 
51
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Тази снимка е доста неутрална в сравнение с разигралите се батални сцени и пролята кръв. Медиите са доста пестеливи в отразяването на протестите
60
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тонка, толкова си застрелян, че човек не знае да те плюе ли или да те съжалява.Ама какво се чудя - те всички гербави си приличат като две капки вода.
59
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо ще свалим Макрон...После Борисов...Добре ли е така герберски тролчета...А на мястото на Боко лъжеца ще сложим президента Радев...
58
1
 
45
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Слава на НАТОСлава на Кончита ВрустСлава на Драгалевския Койт не скача е Хетеро
57
3
 
34
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Другари, що така, нали щяхте да имате ваш президент :))))))
56
2
 
55
 
! Отговори
eve1 преди 5 години
След революциите в източна Европа,след арабската пролет сега е време за революция в западния свят най-прогнилия и несправедлив строй.
55
16
 
32
 
! Отговори
тонката преди 5 години
Другари, пикаете ли газ, че герб договориха евтин израелски газ и освободиха украинските моряци :))))))))
54
5
 
36
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Да унищожаваш ,палиш чуждо имущество ,грабиш магазини и т н е част от демокрацията,нали така ,за едни *** и кресливи тукашни питам ;) ???
53
19
 
31
 
! Отговори
Ха-ха-ха! преди 5 години
Гневът на жълтите ***