Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"

Задържаните от полицията са стотици
Обновена: 9 дек 2018 08:12 | 8 дек 2018 16:25, Веселина Йорданова
394
Сблъсъци, блокади във Франция: Гневът на "жълтите жилетки"
Снимка: БТА

Сблъсъци между демонстранти и служители на реда съпътстваха днешните митинги на движението на "жълтите жилетки" в центъра на Париж, който е поставен под засилена охрана, предаде Франс прес.

Блокади по пътища затрудняват движението в този нов ден на висока мобилизация в цяла Франция.

Голяма част от французите и особено парижани се опасяват от повторение на яростните сблъсъци, кадри от които обиколиха света и предизвикаха шок в страната и в чужбина.

Напрежението се повиши в късните сутрешни часове около прочутия булевард Шанз-Елизе, където силите на реда използваха сълзотворен газ срещу "жълтите жилетки", хиляди от които дойдоха да демонстрират с викове "Оставка на Макрон".

Някои демонстранти отговориха като хвърляха по полицаите димки и бомбички.

Властите засилиха контрола по гарите и систематично претърсваха хора около местата на демонстрациите. В цялата страна са мобилизирани не по-малко от 89 000 служители на органите на реда, а в Париж те са 8000. На някои места са разположени бронетранспортьори на жандармерията като изключителна мярка.

Около 548 души бяха задържани тази сутрин в столицата. Най-малко 272 от тях са поставени под стража.

Няколко чужди посолства посъветваха гражданите на своите държави да бъдат внимателни при движение в столицата или да отложат пътуването си. Много музеи, големи магазини и Айфеловата кула са затворени от съображения за сигурност.

Френското правителство многократно призова за спокойствие, а няколко представители на "жълтите жилетки" също призоваха да се демонстрира мирно.

"Жълтите жилетки", които са представители най-вече на работниците и средната класа, заявяват, че са разгневени от данъчната и социалната политика на президента Еманюел Макрон, които смятат за несправедливи и срещу които протестират от три седмици, като демонстрират и организират блокади и седящи стачки в цялата страна.

Отстъплението на правителството от повишаването на данъците върху горивата, първоначалното искане на "жълтите жилетки", не доведе до успокояване на движението, което се противопоставя най-вече на политическите елити и традиционните партии. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


394
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон е поискал от Бойко да изпрати троловете на ГЕРБ във Франция,за да му помогне да се справи с протестите
191
11
 
33
 
! Отговори
ТАКА Е ВАСИЛЕВ... преди 5 години
КОЙТО ЧУПИ ---КУПИ, ПОСЛЕ....Я ОТ ЗАПЛАТА , Я ОТ ДАНЪЦИ....!!!В ТОЗИ ЖИВОТ --ТРЕБВА ДА СИ , УМЕН , РАЗУМЕН , РАЗСЪДЛИВ И НАХОДЧИВ ....А , НАЙ-ВЕЧЕ ОБРАЗОВАН!!!НЕМАШ ЛИ ОСНОВА ---ЦЕЛ ЖИВОТ ШЕ СИ НА ДЪНОТО НА СТЪЛБИЦАТА В ЖИВОТА!!ЗАТОВА --ТРЕБВА ДА СЕ УЧИ ...И ДА СЕ ТРУДИ.../"УЧЕНИЕ И ТРУД"---"ТРУД И УЧЕНИЕ"/ТАТО ГО ЗНАЕШЕ ОТ ОПИТ....ЗАТОВА ГО И СВАЛИХА..ХА,ХА,ХААААААА
190
1
 
45
 
! Отговори
Име преди 5 години
въпреки цензурата на дервишите на "демокрацията" да попитаме: сорос, плати ли си данъците? а ти ротшилд?
189
3
 
35
 
! Отговори
Не баш преди 5 години
Е, не ми дава да ги напиша, не знам защо.Арийци няма. Арийците тръгват от Индия, и днес, ако има арийска държава, това е Иран, което буквално означава държава на арийците. За България също се говори, че е арийска от Волга и Ариа (първата българска държава след около 350 г. е била около Волга)
188
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Румен 223По времето на Карл Велики не е имало бълг. просветители, и Борис го е нямало.Карл Велики е коронован за император в 800г. , на Коледа, и е говорил няколко езика,тогава са Кардам и Крум, ханове.Вие съвсем сте изтрещяли, при Атака ли учите история?
187
1
 
33
 
! Отговори
Не баш преди 5 години
Племената, създали Германия:алемани,амброни,ампсивари,англи,ангривари,батави,бавари,бруктери,бургунди,канинефати,хамави,хасвари,хавки,херуски,хати,дани,дулгубни,фоси,франки,фризи,геати,гепиди,готи,харии,хелизи,хелвети,херули,хермундури,ингвеони,ирмиони,иствеони,юти,кимври,лемови,лангобарди,луги,маними,маркомани,маробуди,матиаки,наарвали,немети,няри,квади,руги,саксони,сцири,семнони,ситони,свеби,свеи,свиони,сугамбри,тенктери,тевтони,тревири,трибоки,тудри,уби,узипети,вандали,вангиони.
186
1
 
33
 
! Отговори
Не баш преди 5 години
До SSПлемената, създали Германия: алемани,амброни,ампсивари,англи,ангривари,батави,бавари,бруктери,бургунди,канинефати,хамави,хасвари,хавки,херуски,хати,дани,дулгубни,фоси,франки,фризи,геати,гепиди,готи,харии,хелизи,хелвети,херули,хермундури,ингвеони,ирмиони,иствеони,юти,кимври,лемови,лангобарди,луги,маними,маркомани,маробуди,матиаки,наарвали,немети,няри,квади,руги,саксони,сцири,семнони,ситони,свеби,свеи,свиони,сугамбри,тенктери,тевтони,тревири,трибоки,тудри,уби,узипети,вандали,вангиони
185
4
 
37
 
! Отговори
АЗ ПЪК ВИКАМ: преди 5 години
.. ЧЕ НА ТИЯ ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ ---ТУПАНИКА ИМ Е МАЛКО ...И НЯКАК СИ "ДЕМОКРАТИЧЕН"...ХА,ХА,ХАААААААААА...НЕ БИЯТ ---КАТО ПРИ ПУТИН И ЕРДОГАН.....ХА,ХА,ХАААААААА!!!ЖАЛ ИМ Е ...ЗА "РАБОТНАТА РЪКА"!!!
184
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народът ни е разделен и изморен от византийските номера на Бойко,а и няма кой да го поведе...Дано поне когато има избори да се накажат самовлюбените гербери...БСП май пп-стават...
183
3
 
39
 
! Отговори
Румен преди 5 години
При създадената писменост от Кирил и Методи. Карал Велики не е бил грамотен и се възхищава от азбуката ни и . освобождава пленените български просветители. По времето на Борис|.
182
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анониментрябва да четеш повече, забележителни глупости пишеш.Чети, чети, то сляпото окато става!!!
181
10
 
39
 
! Отговори
Читател преди 5 години
Внимателно гледам т.н. сблъсъци с полицията по няколко световни телевизии.Често се мяркат лица с тъмни цветове или с източни очи. Арабския произход също е добре представен.Колко ли нагъл трябва да си, да дойдеш от другия край на света, където баба ти и дядо ти са скачали по клоните и да трошиш витрини и палиш коли, защото соц. помощи са малко за чаветата? Ако франсетата не дундуркат толкова разните "мигранти", те сами ще се разбягат - за всички ще е по-добре.
180
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SSГермания не е съществувала като държава до средата на 19 век. Франция и България са били държави 12 века преди това и са имали обща граница за около 100 г. Преди Бисмарк германците са били разделени на стотина отделни държави биещи се помежду си, а немския език не е имал писмени правила. Колкото до сакандинавците генетиката казва, че те са по близо до угро-фините, които пък са родствени на турците.
179
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сталин също е работил за Ротшилд във фабрика и е взимал кредит през 1905 г.Това е доказано, който може да чете.Само казвам
178
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До213. Първо по нашто черноморие пристигат на почивка такива като жълтите жилетки. В страни от продуктите и услугите. Те са предимно на соц. издръжка. Който е финанси в такава сбъркана държава не почива.
177
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От хората на Ротшилд добро за който и да е народ никога не се е видяло, а вие сега какво очаквахте?
176
11
 
35
 
! Отговори
SS преди 5 години
До Анонимен 212Франките са малка част от населението на Франция. Казах ти вече, че французите са *** - сбирщина от гали, римляни, франки и много други. Не ми се обяснява повече. Немците са арийци, скандинавците са арийци и донякъде англичаните (имат предимно англосаксонска кръв). Германия винаги е била пред франция във всичко и винаги ще бъде така.
175
2
 
57
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
БРАВО ИЗОБЩО НЕ МУ СЕ ДАВАЙТЕ НА ИЗМАМНИЯ ПРЕСТЪПНИК МАКАРОН!
174
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Във Франция жълтите жилетки са представители на работническата и средната класа. Те се бунтуват за по добър живот. Ние нямаме нито работническа класа вече нито средна.Манифактура, магазинчета, търговийка, гаражче - работилничка, гаражче - магазинче и пр. У нас всичко е ОК.Българинът чака своите нови освободители.
173
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИкономаГлупави са. Западняците са изключително неуки и с ниска култура, колкото и нелепо да ви звучи. Либерализма явно не им действа добре. Само вижте какви разплути пияни тюфлеци се влачат по черноморието и в Гърция. На хора не приличат. Това са скъпите зарадняците които някои обичат да поставят на пиадестал.