Кукла с изпъкнали очи и зловеща усмивка: "Момо" плаши децата в нета

Ужасяващият образ ги кара да се самонараняват и дори да отнемат живота си
Обновена: 28 фев 2019 09:37 | 28 фев 2019 07:10,
61
Кукла с изпъкнали очи и зловеща усмивка: "Момо" плаши децата в нета
Снимка: кадър YouTube

Разтревожени родители сигнализират за интернет опасност, наречена "Момо", насочена към малки деца в социалните медии. Предизвикателството се изпраща чрез WhatsApp или "изскача" на рекламите в Youtube и Youtube Kids, пише "Дарик".

Още по темата

 
"Момо" започва с анонимен човек, който се крие зад зловеща снимка или кукла. Тя насърчава децата да добавят контакт в услугата за съобщения WhatsApp, след което ги преследва с яростни образи и предизвикателства, насърчава ги да се самонараняват и дори да отнемат живота си. Видеото не може да бъде премахнато, докато не бъде изгледано докрай.
 
Ако бъде прието съобщението, децата започват да получават множество изображения на убийства и изнасилвания, като биват заплашени, че ако не сложат сами край на живота си, ще бъдат обладани.
 
Образът на "Момо" представлява фигура на кукла с изпъкнали очи и страховита усмивка, имитираща известна картина на японска художничка, за която световните медии пишат, че няма общо с играта.

За пръв път "Момо" се появява през лятото на 2018 г., а от скоро и български потребители сигнализират за него.
 
Според полицията в Северна Ирландия приложението се използва от хакери за събиране на информация. Органите на реда съветват родителите да знаят до какво имат достъп децата им в интернет, да им обяснят колко е важно да не дават лична информация на непознати и че никой няма право да ги кара да правят нещо, което не искат.
 
Експерти съветват родителите да бъдат бдителни за онлайн активността на децата по принцип, не само по отношение на "Момо". Примери за повишено внимание са: ако детето стане много потайно, особено за това, което прави онлайн, ако прекарва много време в интернет и социалните медии, ако превключва екрана на устройството си, когато родителите се приближат, ако се оттегля се или се ядосва след използване на интернет или изпращане на текстови съобщения, ако има много нови телефонни номера или имейл адреси на неговото устройство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
3
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Кондолиза Райс след избелване на лицето се превръща в Сара Шапиро, и в паника веднага го зачерня.
42
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Деца,няма страшно.Това просто е Кондолиза Райс,след избелване на лицето.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като плаши, защо й пускате снимката?
40
5
 
8
 
! Отговори
чонко барабонко преди 5 години
Деца , няма страшно ... Това просто е ...Мая Манолова ...
39
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво правят толкова малки деца в нета?Родителите сами са си виновни.
38
2
 
13
 
! Отговори
XuTbp5bp преди 5 години
Вместо да ми триете коментарите, в които ви давам фактите, че това е измама и не е реално нещо, може да започнете да си проверявате източниците. Провокирате проблем, не го отразявате!
37
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазете децата си от нета!Ако може не ги допускайте до интернет,освен за основни неща и за кратко време.Едно дете преди 3 години така се самоуби,уж на игра,следвайки инструкциите в нета.Случаите са много.Освен това могат да ви наблюдават през екрана или да манипулират екрана и ПЦ така,че каквото искат,това да излезе на екрана.Нещата наистина са сериозни,това не е конспирация,а самата истина,за съжаление!
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я Донатела Версаче без грим! Мили деца, хубаво вижте Момо! На това ще заприличате, ако някой ден прекалите с пластичните операции!!!
35
1
 
11
 
! Отговори
Discovery преди 5 години
Еххх Момо, Момо... кво добро момче беше, а кво стана. Инак за тея професорите дет викат, как може лесно да го приключат видеото... ами децата нямат все още толкова познания. Инак, как може да си толкова *** да създадеш нещо такова... Но в нета кви ли не ужасии, простоии, ненормалщини и т.н.. и т.н.. има вече. Какво ли не съм гледал, като се сетя жал ми става за мене самия...
34
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прилича на ранния Майкъл Джексън. Преди да се избели. Не, че от това стана по-малко черен, но това е друг разговор.
33
1
 
6
 
! Отговори
Тито преди 5 години
До Т66 Приятелство,смелост,лоялност-това е книгата за истинският Момо. Ценности все по-изчезващи в днешно време.
32
1
 
37
 
! Отговори
... преди 5 години
А на мен в един сайт за запознанства ми се появи жена с подобна снимка. И ми пише:- Здр. Щтъ изям ве, сладуууур!!!!!! Ко прайш?!Много се уплаших, обаче не се самоубих. Просто си прекратих регистрацията в този сайт. Дълго време се възстановявах.
31
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Администратора да го махне това!
30
7
 
22
 
! Отговори
. преди 5 години
Я! То това като профилната снимка на жена ми във Фейсбук!
29
4
 
14
 
! Отговори
До Еди кой си (№15) преди 5 години
Ти го пишеш като на майтап, но май вече е истина.Вчера минавах по пл."Славейков", по северния тротоар. Работници правеха нещо около витрината на един от магазините, а отвътре се носеше някакво чалга-изпълнение с мелодия на маане. Бяха надули музиката доста високо.Завчера пък имах работа в ДСК, на пресечката на бул."Витоша" и ул."Парчевич". От кафенето, което е долепено до тази сграда и входът му е откъм "Витоша" кънтеше ориенталска песен, пригодена уж към стила на поп-музиката. Отврат.
28
4
 
27
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Ама сигурни ли сте че ги плаши. Щото детските филми са пълни с по-големи ИизрУди от този.
27
6
 
21
 
! Отговори
Момо преди 5 години
Учи упорито.Завърши висше с висок успех.После постъпи на работа в БАН като млад специалист. И чакай да те допуснат до докторантура, на Куков ден.После направи свободна докторантура и се надявай да не ти пречат в кариерното развитие.Ако направиш всичко това в такъв ред, както го изброих дотук, няма нужда да се самонараняваш с предмети, душевните рани и гладът на нископлатен служител ще те съсипят.Няма нужда и сам да си отнемаш живота, колегите ти връзкари ще го направят бавно и мъчително!
26
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужасяващият образ ги кара да се самонараняват и дори да отнемат живота сиУжасяващ образ е да кажем Пришълецът, това буди смях.Щом нещо толкова тъпо може да повлияе на когото и да било то това е индивид с психически увреждания.Самоубиеца нищо не може да го спре.Ако не като дете, то като възрастен ще се отрепе на всяка цена.
25
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Също като Бойче Борисов.Изкача отвсякъде и плаши децата.Напротив!Децата на снимките с Борисов винаги са усмихнати.Когато Станишев се снимаше с деца те постоянно ревяха та се късаха.
24
12
 
20
 
! Отговори
man преди 5 години
Същото като Корнелия. Изкача отвсякъде и плаши децата.