Слънчев бряг - без пари за британците, цените това лято падат с 10%

За шеста година родният курорт оглави класацията за най-евтина почивка
Обновена: 6 апр 2019 17:30 | 6 апр 2019 09:30, Камелия Цветанова
122
Слънчев бряг - без пари за британците, цените това лято падат с 10%
Снимка: Булфото, архив

За шеста поредна година Слънчев бряг оглавява класацията на най-привлекателните в ценово отношение дестинации за лятна ваканция в Европа за британците, съобщават медии на Острова.

Барометърът на Post Office Travel Money, който сравнява цените в 20 летни курорта в Европа, показва, че в Слънчев бряг те са намалели въпреки волатилността на паунда. Сред другите изгодни дестинации за британските туристи са Алгарве в Португалия и турският курорт Мармарис.

Изследването установило, че кошница от девет туристически стоки и услуги, сред които обяд и вечеря, напитки, слънцезащитен крем и препарат против насекоми в Слънчев бряг излиза 38,86 паунда (88,38 лв.), което е с 10,7% по-малко спрямо миналата година.

Вечеря за двама с вино струва около 22 паунда (50 лв.), а обяд за двама – малко над 8 паунда (18 лв.). Чаша кафе излиза 70 пенса.

Спад на цените е отчетен и в Алгарве с 16,2%, но разходите за ваканцията са с 48% повече, отколкото в България – 57,45 паунда. Цените в португалския курорт обаче са най-ниски в сравнение с морските курорти от еврозоната и са наполовина на най-скъпия курорт в проучването - Соренто, допълва Investor.bg.

В Мармарис туристическата кошница излиза 59,19 паунда, което е спад с 8,6% спрямо миналата година. Въпреки че цените в курорта са нараснали с над 20%, силата на британския паунд спрямо турската лира компенсира покачването на цените.

Най-голямо поевтиняване с над 20% на годишна основа е отчетено в Лимасол, Кипър. Туристическата кошница там излиза 94 паунда.

Общо в 14 курорта, включени в класацията, цените на туристическите стоки и услуги са намалели, показва изследването.

Въпреки понижаването на цените с 4,7% Соренто остава най-скъпата дестинация за лятна почивка за британските туристи. Туристическата кошница в града излиза 142,94 паунда. На второ място е испанският курорт Ибиса със 131,72 паунда, следвана от Лисабон със 118,99 паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До морскиНе минават вече на англичаните нашите мутренски номера! Любопитството ги водеше!
94
0
 
3
 
! Отговори
Прогноза преди 5 години
Англичаните с тоя Брексит да гледат скоро да не си плащат визите до Слънчака. Иначе всичко е точно. По-малко ***- повече място за нормалните хора. И с тея цени скоро и българите ще могат да почиват нормално там.
93
2
 
19
 
! Отговори
Никога повече в БГ преди 5 години
Хотелиерите и ресторантьорите пари да ми дават няма да им стъпя. Наситил съм се на ганьовските им селски номера, на платените златни чадъри, шезлонги, платени парко места, паяците и наказателните им паркинзи, на прехвалените им ол инклузиви с развалена втасала храна, на вечно намръщените им и неприветливи сервитьори вечно недочули и сбъркали поръчката и редица, редица негативи отравящи ми почивката.Не благодаря 1 стотинка няма да видят от мен.Никога повече няма да стъпя на Българското черноморие
92
2
 
12
 
! Отговори
Кубан преди 5 години
Падането на цените /дефлация/ има когато има криза.Англичаните с този Брекзит дето не знаят дали ще влизат или ще излизат имат още много да страдат и естествено нямат пари.За съжаление нашия туризъм е прекалено зависим от Русия. А там положението е все по-тежко и засега ще става все по-тежко. А това значи само едно: По-малко и по-бедни туристи.
91
0
 
6
 
! Отговори
старата слава преди 5 години
До няма да се повтори!Тогава Тоспод ходеше по земята и всичко даваше на готово! Ами сега?
90
1
 
4
 
! Отговори
няма да се повтори! преди 5 години
До морскиКогато Слънчев бряг правеше първите си стъпки, интереса меше огромен!
89
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък на чужденците които искат да пътуват през България им препоръчвам само въздушен транспорт,понеже е най удобен,а и най бърз.И да погледат прекрасният зелен пейзаж отгоре.Понеже ако е с друг транспорт може да останат недоволни,и аз да се изложа пред колегите.Който го е направил,все хубави спомени има от БГ-то.
88
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 98 Напротив, ти явно не си се прибирал скоро или не знаш как да си прекарваш добре...
87
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 96.Очевидно живееш от скоро в чужбина , щом пишеш такива откровени дивотии !
86
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък редовно препоръчвам България на колеги и приятели чужденци. Казвам им обаче, и от къде да си вземат кола, къде да се отбият, от къде да изтеглят кеш. Повечето смятат Слънчев Бряг за малък курорт, живее им се на хората.Сегашните туристи не обичат много да ги заключиш в луксозен комплекс.
85
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в чужбина и си позволявам няколко почивки годишно. Ами който ми каже, че родните курортни дестинации са гадни, пък видите ли някъде е превъзнесено добре е доста смешен. България е най доброто място за почивка за българина!
84
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти 2/3 от хотелите неможеш да си ги позволиш :) Ходиш по бунгала и си мислиш, че са хотели. На златните и слънчев има хотели, които в Кавала, не са сънували :) Нито ти си сънувал. Пинкоо. Много си далече от живота :)))
83
4
 
30
 
! Отговори
морски преди 5 години
Алчните и прости мутри, изгониха опитните работници и платежоспособните туристи !!Мафиотска *** !
82
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хотелите на Слънчака стават само за общежития за бежанците,а и атмосферата е подходяща за ориенталците.
81
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и друго. Нямаме полиция на място която да предотвратява хулигански изяви и съответно да съобщи проблема в английското посолство. Да са полицаи на място означава да владеят много добре английски за да могат да комуникират и съответно арестуват нарушителите на реда. Уви, за съжаление тази история се повтаря по цяла България. Трябва да стане задължително нашите полицаи да знаят английски. Ако ли не ще си останат милиционери. Навсякъде в западна Европа полицаите знаят английски език.
80
4
 
15
 
! Отговори
Драскача преди 5 години
Колко гадно само. Предлагат се като ефтина ***. Най- притегателна за клошарите на европа. Алкохолици и наркомани изгониха добрите туристи. Чак не се срамуват че сме ефтини дупедавци. Годзилата съсипа туризма. Трябва да е в затвора. *** жалки. Всичките от шайката в затвора. Мръснидолни крадци.
79
0
 
10
 
! Отговори
Дуро преди 5 години
По Черноморието ни почиваха най-много германци,холандци и белгийци по техните държавни социално-оздравителни програми.Курса на лечение на наркоманите беше с продължителност до две седмици със всичко платено,плюс до 150 евро за седмични удоволствия.Равносметката показала,че ефекта от лечението у нас е нулев.Сега социалната им дейност с България е също с нулев показател.Лечение у нас просто няма.
78
7
 
19
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 5 години
Ясно е като бял ден ,че Турция & Гърция ни бият в категорията летен туризъм!)Родното черноморие беше в апогея си, по време на желязната завеса ,просто щото нямаш друг избор и се тъпчехме в разни миризливи бунгала пълни с ф*шкий и дървеници) или еднотипните почивни домове, към съответните предприятия! Днес всеки сам избира ,аз лично моя избор го знам!
77
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До раша наша 85аман от тези ингилистки алкохолисти предпочитам руски туристи със тях може човек за просто ей тека да се разбере без да знаеш руски и щети черпят и ще те нахранят...............не съм видял руснак да пие но да се налива - често!
76
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изглежда че за русначетата дето Путин ги изправи на колене в поза партер е скъпичко в България. 140 руски милиардери и 140 милиона бедняци.