Слънчев бряг - без пари за британците, цените това лято падат с 10%

За шеста година родният курорт оглави класацията за най-евтина почивка
Обновена: 6 апр 2019 17:30 | 6 апр 2019 09:30, Камелия Цветанова
122
Слънчев бряг - без пари за британците, цените това лято падат с 10%
Снимка: Булфото, архив

За шеста поредна година Слънчев бряг оглавява класацията на най-привлекателните в ценово отношение дестинации за лятна ваканция в Европа за британците, съобщават медии на Острова.

Барометърът на Post Office Travel Money, който сравнява цените в 20 летни курорта в Европа, показва, че в Слънчев бряг те са намалели въпреки волатилността на паунда. Сред другите изгодни дестинации за британските туристи са Алгарве в Португалия и турският курорт Мармарис.

Изследването установило, че кошница от девет туристически стоки и услуги, сред които обяд и вечеря, напитки, слънцезащитен крем и препарат против насекоми в Слънчев бряг излиза 38,86 паунда (88,38 лв.), което е с 10,7% по-малко спрямо миналата година.

Вечеря за двама с вино струва около 22 паунда (50 лв.), а обяд за двама – малко над 8 паунда (18 лв.). Чаша кафе излиза 70 пенса.

Спад на цените е отчетен и в Алгарве с 16,2%, но разходите за ваканцията са с 48% повече, отколкото в България – 57,45 паунда. Цените в португалския курорт обаче са най-ниски в сравнение с морските курорти от еврозоната и са наполовина на най-скъпия курорт в проучването - Соренто, допълва Investor.bg.

В Мармарис туристическата кошница излиза 59,19 паунда, което е спад с 8,6% спрямо миналата година. Въпреки че цените в курорта са нараснали с над 20%, силата на британския паунд спрямо турската лира компенсира покачването на цените.

Най-голямо поевтиняване с над 20% на годишна основа е отчетено в Лимасол, Кипър. Туристическата кошница там излиза 94 паунда.

Общо в 14 курорта, включени в класацията, цените на туристическите стоки и услуги са намалели, показва изследването.

Въпреки понижаването на цените с 4,7% Соренто остава най-скъпата дестинация за лятна почивка за британските туристи. Туристическата кошница в града излиза 142,94 паунда. На второ място е испанският курорт Ибиса със 131,72 паунда, следвана от Лисабон със 118,99 паунда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
15
 
10
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТ преди 5 години
Славяни са: Русия, Полша, бивша Югославия, Чехия, СловакияСлавяни НЕ са: Румъния, БЪЛГАРИЯ, Гърция
54
8
 
11
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИ ШОВИНИСТ преди 5 години
Най-голямата глупост която съм чувал е че българите сме славяни! Ако българите бяхме славяни Фюрера никога нямаше да ни вземе за съюзник!
53
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Храна отврат, обслъжване също, забавления и атракции - само в стил Содом и Гомора.
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То бетер за трошляцо станало тм бре!Още бачкат ли маниа какао и другите наркомански дупки? У гимназиите беха много популярни! 4 от 5 парчета сметаха за голе у постижение, да пораснат една чертичка от бельото на какао... Яяяя чакай. Ябаа абребребре Начи 4/5 е 80/100... Демек 80 п р о ц е н т а. Ааааааа! Ясно.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, гениално...привлечете още ***...не е до количеството, а до качеството
50
4
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Алелуя.Тази с -10,догодина -20%.А след две Ердоган идва.
49
6
 
13
 
! Отговори
дедо преди 5 години
От няколко години си ходя в Бургас на море,чувствам се все едно съм си в Пловдив ,но има и море като бонус. Вечер се пускам по главната улица,хиляди кръчми и барове и цени същите като в моя град. Само едни джапанки си нося...
48
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето като дете помня колко красиво беше в слънчев бряг. Тогава идваха и англичани , но не за да търсят евтино, а защото беше красиво и качествено. Държавата подготвяше професионални кадри и ни сравняваха с Ривиерата, а сега ни сравняват с изпадналите.. Сами преценете дали соца или демокрацията са добре за бг. Всичко сега е по зле и мизерно , дори и бананите, а за портокалите да не говорим.
47
4
 
5
 
! Отговори
До +++ преди 5 години
Да ти имаме мизерните доходи ;)
46
1
 
18
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Даже и ние българите с мизерните доходи при демокрацията, предпочитаме да отидем на истинска почивка извън България, вместо на Бетономорието. Аз лично от 20 години ходя най-вече в Испания и Италия, но и на други места в чужбина.
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А нас българите какво ни интересуват пропадналите англичани?!
44
3
 
13
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Който иска бой и чалга с намаление от 10% , да си направи резервация през английски тур-оператор.Аз ще пропусна.И този път.Вече съм забравил за Сл.бряг , Созопол,Несебър, Лозенец , Китен ,Приморско и др. от нашето Кафявоморско бетонобрежие.На никаква цена не бих стъпил отново там.
43
0
 
27
 
! Отговори
Добри Джуров преди 5 години
На Съни Бич идват жадни младежи за евтин алкохол. Няма лошо. Вземете им парите и им дайте да пият колкото искат.
42
0
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Сравнението е неуместно с Алгарв (пише се Algarve, е-то не се чува при произнасяне), защото това е цяла Южна Португалия. С кой точно курортен център от Алгарв е сравнението със Слънчев Бряг ?
41
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи по нашите плажове - колкото по-малко, толкова по-добре. Да ходят навънка, там да правят золуми и мизерии.
40
0
 
13
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 5 години
Интересно как са направили проучването в Слънчев бряг,като сезона все още не е започнал---------------------------------------------------------------------------------------------------------------Миналата година, още от Февруари, идваха хора да наемат магазини, като веднага капарираха.Тази година, няма интерес към магазини и др. обекти, заради високите наеми и все по-бедните туристи.
39
1
 
30
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 5 години
До Негневен 37- Не ,Не , ти си сдухан и сбръчкан селски хотелиер ,който и тази година ще се чеше по плешивата кратуна.А аз ще си пия коктейла на Халкидики , до безкрайния чист плаж с безплатни чадъри и шезлонги ,ще играя на плажа или в басейна ,ще гледам усмихнати български сервитьорки край прозрачните води и няма да слушам чалга.Вече платих за 3 /три/ пакета олинклузив.Излезе ми по 22 евро на ден на човек.-Ей плешивия ,не ме чакай!
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да разбираме, че заплатите на персонала теоретично ще се увеличават, но не и на практика. А после се сърдят някой като спомене "див капитализъм". Създаването на "световно глобално село" в което всички са равни, но винаги има едни по-равни. Когато станат много тарикатите, по подобие на индианците, от много вождове няма кой да строи колиби и кой да ловува.
37
3
 
32
 
! Отговори
Бай Асан преди 5 години
Като казват британците, сигурно имат предвид утайките на Великобритания, т.е. хомосексуалистите и наркоманите. Щото кой нормален британец ще си доведе семейството в тая клоака.
36
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой нормален няма да дойде..Черното море е за НАТО и шистов газ..Ослужване с наемен откъде ли не персонал,без опит,език...Забравете.Те бг туристи бягат от вашите курорти,та как нормален чужденец искате?Капитализъм не е соца..Иска си качество и интереса..