Бронираната крепост на Ким

Върховният севернокорейски лидер пътува само с брониран влак
Обновена: 25 апр 2019 09:34 | 24 апр 2019 22:45, Йордан Бързаков
64

Снимка: Reuters

Сиво-зелени вагони, тъмни стъкла, брониран корпус и пълен със стотици охранители - така изглежда влакът на Ким -  подвижната крепост на лидера на Корейската Народно-Демократична република.

Верен на стила на баща си и дядо си, младият лидер на най-затворената страна в света, продължава да използва влак за своите задгранични пътувания, подклаждайки десетилетия на интриги, мистерии и интерес.

Какво знаем за влака?

Известни с прекомерната си подозрителност към всичко и всички, висшите ръководители на партията пазят с фанатична отдаденост всички подробности за спецификите на превозносто средство. Години наред различни разузнавания и журналисти се опитват да отсеят истината от митовете за влака, но фактите за него остават твърде малко.

Голяма част от това, което е известно за машината, идва от разузнавателни доклади и най-вече от спомените на длъжностни лица, на които е било разрешено да пътуват на борда, разказа преди време американското издание "Ню Йорк Таймс".

Смята се, че най-малко 90 вагона с най-висока степен на сигурност са на разположение на лидера, според доклад на южнокорейското разузнаване от 2009 година. Информацията е от времето на бащата на Ким - Ким Чен Ир. Според доклада три влака оперират всеки път, когато Водачът пътува: Един пилотен, който се грижи за сигурността, втори - в който е самият Ким и трети, в който е настанен огромният антураж - охранители, готвачи, чистачи, снабдители.

Вагоните са бронирани, което ги прави много по-тежки.  Тази допълнителна тежест обаче отнема от скоростта на движение. Според експерти влакът на Ким би трябвало да може да достигне максимална скорост от близо 60 км/ч.

Според доклада на южнокорейците, над 100 служители по сигурността пътуват предварително с влака, спират на всички гари и търсят бомби, скрити оръжия, системи за диверсии и тестват безопасността на трасетата. Когато Ким е на борда пък, военни хеликоптери  и самолети летят над влака, за да осигурят по-голям периметър на наблюдение.

Гарите, които са построени само за личната употреба на лидера пък са над 20 в цяла Северна Корея.  Външни лица не се допускат при никакви условия, а служителите на спирките са добре обучени, проверени верни членове на Партията.

Когато се качва в личния си влак, Ким винаги минава по рампа, постлана с червен килим.

Снимки от вътрешната част на влака се появяват изключително рядко, а и е невъзможно да се докаже тяхната достоверност. През 2015г. държавната телевизия на Северна Корея показа кадри на Ким, който седи на дълга бяла маса в нещо като конферентна зала. Показани бяха и кадри на движението на вагоните, което предполага, че това е заседателното помещение на лидера. Кадри с подобна маса в същата зала има с бащата Ким Чен Ир. На старите видеа се вижда и телевизор с плосък екран, докато при тези с Ким Чен Ин вече има и лаптоп.

На други разпространени снимки от държавните медии, Водачът е седнал удобно на меки, кожени канапета в розов свят, а между тях са разположени малки дървени масички. Виждаме го и седнал на маса пълна с храна, докато около него се разхождат мъже и жени в официални бални облекла.

Капризите на семейството

Митовете твърдят, че бившият лидер Ким Чен Ир се страхувал да пътува със самолет и затова предпочитал сигурността на влака, който е оборудван със съвременни комуникационни технологии и огромен персонал, който да се грижи за капризите му.

На борда на влака има десетки готвачи, които са готови във всеки един момент да изпълнят поръчките на Лидера - руска, китайска, корейска, японска и френска кухня.

Живи омари, деликатеси, дивеч - всичко е прясно и приготвено лично за него. Виното - най-вече Бордо, е директно доставяно от най-добрите френски изби.

За младият Ким се знае, че е почитател пък на швейцарското сирене, шампанското, скъпият коняк...и красивите жени.

Конспирации

През 2004 година, влизо до китайската граница, влакова композиция, натоварена с лесно запалими материали, експлодира. Загинаха над 160 души, а на 1300 бяха ранените. Причините така и не станаха известни на широката общественост.

Част от слуховете обаче твърдят, че ескплозията е била опит за атентат срещи Ким Чен Ир, защото бронираната крепост на лидера е минала оттам само часове по-рано.

Тази теза е недоказана, но експертите твърдят, че от тогава охраната и мерките за сигурност около пътуванията на Севернокорейския самодържец са се увеличили многократно.

 


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като не можаха нищо да измислят вият от проклетия срещу влака на Ким.
8
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Вагоните са бронирани, което ги прави почти с 500 килограма по-тежки от нормалното. Тази допълнителна тежест обаче отнема от скоростта на движение."

Мда. На вагон, дето по прицнип теглото му е 20-тина тона, още 0.5 тона му отнемат скоростта на движение. Айде мислете малко като пишете.

А товарните влакове, закачили по 30 цистерни от по 80 тона всяка максималната им скорост колко е? 10км/ч ли? Щото като карама с 90км/ч успоредно на тях по асфалта и такива влакове понякога ме изпреварват...
7
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ким беше посрещнат като велик лидер и маршал на най-великата държава на света.
6
9
 
10
 
! Отговори
Краварски щуротии преди 11 месеца
До Анонимен

Много Трансформърс си гледал.
5
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прасляка да не забравя че американците имат такива технологии че могат да му наврат ракета в гъ3a докато е във влакчето в движение. Тоя се пази от неговите хора, щото много го обичат.
4
3
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 11 месеца
Който го може го може...
3
1
 
11
 
! Отговори
BigDick4you преди 11 месеца
Вярно си "Бързаков",
Йордане
- няма дума "експлоАдира"
в българския език!
Откъде ви намират в този сайт!?
Не преставам да се учудвам!
"Журналисти".
2
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Гуци с кочинка на колела.

Колко модерно.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Индира Ганди я погубва охраната.За сина и забравих.Мисля,че го искат жив.