2/3 от свинското месо у нас е вносно, цената му хвърчи нагоре

Масово липсва ветеринарен контрол над прасетата в "задния двор"
Обновена: 25 юли 2019 13:17 | 25 юли 2019 09:00, Камелия Цветанова
106
2/3 от свинското месо у нас е вносно, цената му хвърчи нагоре
Снимка: Pixabay

Цените на свинското месо вероятно ще растат и в България, както в целия свят, прогнозира Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди и Асоциацията на месопреработвателите в България пред "Фокус".

Той подчерта, че страната ни не е ценообразуваща държава по отношение на свинското месо.

Още по темата
"Ние сме част от пазарите в света, ръстът на цените се обуславя от други държави и фактори. Основният ценообразуващ фактор е Китай, където се отглеждат и потребяват повече от половината прасета в света. Там болестта нанася гигантски щети, поне 30% от поголовието на животни вече не съществува, очаква се още по-голямо намаление през следващите месеци. Същото е положението и в други страни на Югоизточна Азия", каза той.

Оказва се, че в България внасяме около 2/3 от свинското месо, което консумираме.

Така че независимо от разпространението на заболяването в страната, цените най-вероятно ще растат, защото растат по целия свят.

Цветан Илиев отбеляза, че мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, предприети от държавните институции, са адекватни, но болестта е изключително опасна и се разпространява бързо.

Той подчерта, че има строго регламентирани правила за стопанствата, които отглеждат прасета тип "заден двор", сред които ограничен брой на животните, които да са родени в промишлени свинекомплекси с разрешение да осъществяват развъдна дейност.

"Практиката показва, че в много села няма ветеринарен контрол, което е опасно за хората по отношение на други заболявания. Затова е необходимо да се прилагат съществуващите правила и законодателството", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: ценавноссвинско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не купувайте нека отрепките фалирват
52
0
 
27
 
! Отговори
КуКлус преди 4 години
Само сега ....гарантирано от Герб ....на Кауфланда се предлага изпрано свинско на най изгодни цени ......седяло е няколко години и взело да фърля вериги но да не ви пука за това е изпрано ....какъв цвят вади само .......аз лично толкова ядох веднъж от вкусотия ....чак си избълвах червата после ......мани ти тия прасета дето дядо на село ги гледа и агнетата ....те са отровни .....купи си аржентинско месо да ти е мирна главата !
51
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще го търсите Станишев ама НЯМАаааа!!Никой вече не би се вързал да спасява този *** и гнусен народец.Мор ви чака, баламурници прости.Приятно прИкарванИ в Ада!!!
50
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гот ли ви беши катУ пускахтИ бюлИтинкИтИ 2009та за Тиквата?!Е, сега пък на мен ми е гот как ви ребрят отзад, племе просто балканско.Бял ден да не видите!!!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6.25лв. в Кауфланд
48
1
 
36
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Скоро пазара беше залят с 18 годишно телешко от Турция ........липса на контрол над животните в "задния двор" а ? Дедите ни са живели столетия така и са били по здрави от нас .....сега анджак големия контрол големите чуми и незнам си какво .......сланината вредна била ракията вредна била ....пък шпековите салами и кренвирши дето вътре сигурно има смлени мишки няма проблем нали ? Защото собственика е близък до някой костюмар от скапаното правителство !
47
1
 
34
 
! Отговори
dido преди 4 години
това е ясно , уищожаваме собственото си животновъдство за да внасяме я от Франция я от Германия , това единствено може да го направи едно лъжеправителство. Българино спиш ли ? Но няма и никога да се събудим. Как в Турция и Ромъния няма и един признак на чума а само в България ?
46
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката се вижда избирател на герб, който гледа тъжно щото знае какво го чака.
45
1
 
28
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Вноса е чистене на държавните резерви в другите страни и го внасят в България.За нищо не става вносното месо като пластмасово е,без вкус.
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха! То и цената на агнешкото и на телешкото ще скочи, та ще се наложи да ядем пасти и черен хайвер.
43
1
 
23
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 4 години
Животновъдството в България трябва да се унищожи,,ще се вкараеносно 30 годишно замразено месо от Англия и Ирландия и работата ще се оправи.
42
16
 
5
 
! Отговори
johny преди 4 години
Айде стига сте ревали за това свинско бе пейзани', ще ядете агнешко и телешко като в белите страни!
41
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много жалко, че България е вече със затихващи функции. Няма промишленост, няма зеленчуко производство , няма овощарство, няма вече птицикомплекси - хвана ги птичият грип, сега няма да има и свиневъдство. Кой ни докара до тук? и по добре ли ни е от преди 25 - 30 години. Големите акули и нашите подобни на завлекоха на дъното. Ше изличите ли коментара?
40
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
40000, 17000 унищожени прасета. Преди няколко дни изгоряха 30000 пилета. А малко преди това едни политици бяха предложили на други подкуп 40 милиона... Малка България се прочува с огромни далавери и все по-условна действителност.
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не е ясно 2/3 внос , а това индустриално отглеждане. С отпадъчна храна от хотели, ресторанти, затвори, столове за хранене, кораби. Е къде ги продават тия заразени животни???
38
0
 
23
 
! Отговори
кака Пенка преди 4 години
Имаме си Пеевски, за кво ни е друго свинско!?
37
2
 
31
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Споко, ще си ядем изтребителите! Какво тук значи някакво си свинско и някакъв мизерен народ, нали ще си имаме фърчоплани!
36
1
 
18
 
! Отговори
Azz преди 4 години
Решава проблема по сталински-няма прасе няма проблем... а, че по хранилката се наредили една камара наши хора за заплата....
35
1
 
24
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
Кой е виновен за това...да отговаря и да си понесе последствията. С ваша помощ искам да стана Диктатор за да оправя нещата веднъж за винаги. Позор,селскостопанска страна да ми внася свинско,чесън,зеленчук и плодове...Едно време при никакъв внос,всичко беше евтино,чисто и изнасяхме продукция за половин Русия. Затварям(ликвидирам) веднага министерството на Земеделието за престъпно и безотговорно отношение...Агрономите ни стигат,министри не ни трябват!!!
34
5
 
36
 
! Отговори
Поклон Бай Тошо преди 4 години
Ще го търсим Бай Тошо м да..... ПО ВРЕМЕТО НА ТОШО ВЪВ ВСЯКА КЪЩА СЕ ГЛЕДАШЕ ПРАСЕ ИЛИ ДВЕ . Имаше ли болести се действаше според изготвени планове . Имаше ветеринарни лекари НАВСЯКЪДЕ. И естествено България не беше разграден двор. Освен това не беше окупирана от САЩ