2/3 от свинското месо у нас е вносно, цената му хвърчи нагоре

Масово липсва ветеринарен контрол над прасетата в "задния двор"
Обновена: 25 юли 2019 13:17 | 25 юли 2019 09:00, Камелия Цветанова
106
2/3 от свинското месо у нас е вносно, цената му хвърчи нагоре
Снимка: Pixabay

Цените на свинското месо вероятно ще растат и в България, както в целия свят, прогнозира Цветан Илиев, член на УС на Асоциацията на индустриалните свиневъди и Асоциацията на месопреработвателите в България пред "Фокус".

Той подчерта, че страната ни не е ценообразуваща държава по отношение на свинското месо.

Още по темата
"Ние сме част от пазарите в света, ръстът на цените се обуславя от други държави и фактори. Основният ценообразуващ фактор е Китай, където се отглеждат и потребяват повече от половината прасета в света. Там болестта нанася гигантски щети, поне 30% от поголовието на животни вече не съществува, очаква се още по-голямо намаление през следващите месеци. Същото е положението и в други страни на Югоизточна Азия", каза той.

Оказва се, че в България внасяме около 2/3 от свинското месо, което консумираме.

Така че независимо от разпространението на заболяването в страната, цените най-вероятно ще растат, защото растат по целия свят.

Цветан Илиев отбеляза, че мерките срещу заболяването африканска чума по свинете, предприети от държавните институции, са адекватни, но болестта е изключително опасна и се разпространява бързо.

Той подчерта, че има строго регламентирани правила за стопанствата, които отглеждат прасета тип "заден двор", сред които ограничен брой на животните, които да са родени в промишлени свинекомплекси с разрешение да осъществяват развъдна дейност.

"Практиката показва, че в много села няма ветеринарен контрол, което е опасно за хората по отношение на други заболявания. Затова е необходимо да се прилагат съществуващите правила и законодателството", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: ценавноссвинско
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
25
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
това е целта.Да ликвидират всичко и да внасят за да вдигат цените да има от каде да крадат. Абе хора що някой не излизи да каже по времето на Живков колко животни бяха избите.колко ферми имаше колко стада. Що тогава нямаше чуми грипове и др. Къде е сега контрола на ветеринарите. Сега никой не контролира но всеки граби от където и колко може. Ще ни ликвидират накрая и нас.
32
4
 
9
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До АнонименВъзможно е и в големите ферми да има нарушения на мерките за биосигурност, но в нерегистрираните малки стопанства със сигурност има сериозни такива - надали изобщо се провежда дезинфекция, надали при прасетата се влиза с отделни дрехи, които да се дезинфекцират и перат при висока температура, надали има адекватни заграждения и се ограничават контактите на животните, надали фуражите се изваряват и т.н.
31
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До до ВладиВирусите остават жизнеспособни в дълбоко замразено месо месеци. При поетапно размразяване и преработка няма как да се избегне изпускането на жив вирус в околната среда.
30
4
 
30
 
! Отговори
доволен селянин преди 4 години
преди години имаше кампания да дават по 10 000 евро рибарите да си нарежат корабчетата за скрап за да няма наш риболов
29
6
 
7
 
! Отговори
СТРАТЕГ преди 4 години
До HeinrichHimmlerДокато не унищожим и последните като теб!
28
3
 
17
 
! Отговори
Цвента Ц преди 4 години
Яжте си го вие, НАГЛИТЕ ПОЛИТИЦИ И ДАНО ВИ ПРИСЕДНЕ.
27
5
 
23
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Колко про.стаци останаха, които да гласуват за мутрите от ГЕРБ ?!! Народе, докога ще си слагаш главата на дръвника за кеф на Бойко и мутрите му?!!
26
3
 
35
 
! Отговори
УУУУЖАС.... преди 4 години
ВНОСНОТО МЕСО СИ Е ЧИСТ БОК.УК НЕ МИРИШЕ НА СВИНСКО МЕСО ДВА ПЪТИ КУПУВАХМЕ И СПРЯХМЕ НАШЕТО БЪЛГАРСКО Е МНОГО ХУБАВО-НА ТОЗИ ЕВРОКОМИСАР МАЙ МУ СЕ ИСКА БЪЛГАРИЯ ДА Я НЯМА- ПРЕДЛАГАМЕ ДА НАПУСНЕМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ НЯМАМЕ ПОЛЗА ОТ НЕГО НЯКОЙ ЗАБОГАТЯХА А ПОВЕЧЕТО НЕ СА ЯЛИ СВИНСКО МЕСО С ГОДИНИ С КАКВО СА ПОМОГНАЛИ НА БЪЛГАРИНА ПРЕДИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ БЯХМЕ ПО ДОБРЕ -ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНЯТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДА ДОЙДАТ ПО ЧЕСТНИ И УМНИ СТИГА С ТЕЗИ ДЕТО ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ НЕ МОГАТ ДА КАЖАТ БЕЗ ДА ГО ПРОЧЕТАТ
25
4
 
19
 
! Отговори
,,Козяк,, преди 4 години
Това беше целта на занятието,, !!! Но вие си знаете-гласувайте за ГЕРБ...
24
3
 
34
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Това е диверсия.Някой умишлено разпространява тази чума за да съсипе хубавото родно свинско и да върви вноса.Хареса им докато ядяхме вносните им безвкусни меса и като взе да им спира кранчето зашото нашите прасета са по-вкусни пуснаха чума.
23
6
 
19
 
! Отговори
до Влади преди 4 години
Понеже не могат да ги преработят за кратко време, единственият метод е шоково замразяване. Когато са замразени, няма как да се разпространява вируса. След това на партиди ще се термообработи месото в полезна храна за бедните българи. *** нямаме, а гайди искаме, за американски тенекии нариват милиарди, а хората *** от глад. Само *** биха платили за нещо, което още не съществува, но нашите тъпани го правят!
22
0
 
32
 
! Отговори
Няма решение преди 4 години
Ще хрупаме зеленчуци, докато не кажат, че и по тях има някакво замърсяване/заболяване, след това ще вегетираме. Знае ли човек, може и да еволюираме и да почнем като растенията да фотосинтезираме. Проблема обаче остава, защото и въздуха е мръсен...
21
1
 
44
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
Много прасета сме имали на документи. Взели са си субсидията сега трябва да изчезнат, щото ще вземат да ги потърсят. Нищо ново в бранша.
20
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблем били прасетата в задния двор. Смешници. Какво обаче се случва с прасетата в предния двор, в големите свинеферми? Къде са защитниците на животните - макар и прасета, това пак са животни, за които тези, които трябва да се грижат са проявили престъпна безотговорност или тънки сметки, може би. Парите от застраховката - и чао, пито - платено!
19
4
 
17
 
! Отговори
zaxo преди 4 години
До Тъй деПо принцип съм от гласуващите , обаче ми е много интересно , кои са добрите управници? За да хвана да гласувам за тях ?
18
0
 
19
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Шоковото замразяване не е решение - вирусите запазват жизнеспособност месеци в замразени продукти.
17
8
 
8
 
! Отговори
asdf преди 4 години
То в тая жега и без това не е за свинско. По-добре други меса.
16
1
 
6
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До Хитлел не е унищожилБърза термична обработка на място на толкова прасета с обезвреждане на отпадъците е практически неосъществима. Транспортирането на необработени термично отпадъци, месо и продукти неизбежно води до разпространение на инфекцията, месо и продукти за консумация няма как да се дезинфекцират.
15
6
 
33
 
! Отговори
Тъй де преди 4 години
Чумата е някъде, другаде. Но, виновни са онези,70% НЕгласували. Които си чесаха топчетата и си мислиха,че ще с въздържанието си ще "накажат" лошите управляващи. А то... Точно обратното- сами си го намистат... Удобно ви отклоняват вниманието през 3 дена- самолети, хакери,чума. Стадото да преживя доволно и да се псува на наши и ваши. Всичко останало са последствия...
14
0
 
50
 
! Отговори
Колониите преди 4 години
Ако не ви е ясно защо внасяме и не произвеждаме - целта на евросубсидиите беше да направи националното производство конкурентноспособно на икономиките на развитите страни членки. След като *** само точи фондовете, а ЕК освен да бълва амбалаж с констатации за нередности, но да не спира финансирането на схемите, няма как парите да се използват по предназначение и да направят българската икономика конкурентноспособна. Фондовете са рушвет за марионетното правителство.