На Острова притеснени, няма българи и румънци да прибират реколтата

Офертите на фермерите предизвикват все по-малко интерес заради Brexit
Обновена: 2 сеп 2019 11:03 | 2 сеп 2019 07:00, Александър Попов
110
На Острова притеснени, няма българи и румънци да прибират реколтата
Снимка: Reuters

Фермите във Великобритания търсят между 60 хил. и 70 хил. сезонни работници годишно, но намирането и наемането става все по-трудно. Фермерите вече тъгуват за българите и румънците, които предпочитат да се трудят в рамките на Европейския съюз. Голяма част от желаещите да работят на Острова се пренасочват към други държави, основно заради неяснотата около Brexit, както и заради понижаването на лирата.

Преди три години, по време на кампанията преди референдума за Brexit, това беше един от основните доводи - че хората от Източна Европа "изяждали" работните места на местното население. Оказва се обаче, че фермите не са най-привлекателното място за тях.

Собствениците на ферми признават, че кандидатите вече са и с друг профил - с ниска квалификация и слаб език.

Компанията Beverly Dixon, която е една от най-големите ферми за зеленчуци във Великобритания, вече трудно успява да привлече около 1500 сезонни служители, които са необходими за брането на марули, репички и лук, съобщава Financial Times, цитиран от "Труд".

"В минали години, когато привличахме работници от България и Румъния, канехме 300 души, а откликваха 600. Сега каним 600 души, а се отзовават 100. Освен това тези, които кандидатстват, са по-малко образовани и с по-лош английски", разказва директорът на отдел "Човешки ресурси" в компанията. Както всички британски селскостопански производители, и тази компания разчита до голяма степен на работници от Източна Европа, които да отидат във Великобритания за жътвата и брането от април до ноември.

С всяка следваща година от референдума за Brexit през 2016 г. насам обаче привличането на между 60 хил. и 70 хил. сезонни работници на Острова става все по-трудно. Това кара компаниите да повишават възнагражденията и да харчат повече за привличането и задържането на служителите. Обединеното кралство се конкурира за селскостопански работници със страни като Германия, Испания и Холандия, а понижаването на курса на паунда означава, че въпросните служители биха печелили по-малко, ако изберат да отидат в Кралството.

Браншови организации като Национален фермерски съюз и Британски летни плодове са предупредили правителството, че надеждният достъп до работна ръка е от ключово значение за производителите на плодове и зеленчуци, които са едни от най-печелившите и най-малко разчитащите на субсидии земеделски бизнеси във Великобритания. Тъй като обаче новият британски премиер Борис Джонсън настоява Кралството да излезе от състава на Европейския съюз на 31 октомври, когато жътвата все още не е приключила, фермерите са притеснени как ще се справят с дейностите си по събиране и опаковане на продукцията през следващите седмици и месеци.

От британското правителство вече заявиха, че свободата на придвижване на европейски граждани от и към Великобритания приключва на 31 октомври в случай на Brexit без споразумение. Земеделските стопани обаче са притеснени, че не само нямат яснота как ще приключи този сезон, но и как да убедят сезонните работници, които вече са във Великобритания, да дойдат пак през следващия летен сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
22
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Пълни глупости ... намалиха надника и никой не ще да ходи да се гърби като куче там.
79
1
 
24
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Комунизма не умря 1989г., а е жив и днес в цяла Европа! Краде се чрез данъци от работещите и се раздава като мана небесна на мързеливите! В цяла Европа този комунизъм е на път отново да фалира всички държави защото системата е пред колапс. Милиони в цяла Европа са на социал, и вече ползващите стават повече от внасящите и това затрива системата, или ще има реформа в близките години или тази система ще умре (дай боже да е завинаги вече). Да се спре краденето от работещия, плащащ данъци човек!!!
78
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом работниците не ходят при фермерите - фермерите да идат при работниците. Плодородна земя има и в България и в Румъния. Островните фермери да си направят стопанствата в тези страни, да плащат каквото и сега плащат като надници на острова. И не само ще имат кандидати, ами даже и ще си ги подбират.
77
2
 
26
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Еми накарайте оная с 12 деца дето сметнала, че е по добре на социал да живее отколкото да работи да ходи на полето бе! Може и да ви уври мозъка, пък дай боже и при нас да се прокара закон в цялото ЕС, че социал само за работещи и плащали данъци хора, а не за индивиди с нулев трудов стаж и тогава изведнъж ще се окаже, че работна ръка бол навсякъде! Просто хрантутниците вече стават повече от работещите и системите в целия свят вече колабират.
76
0
 
32
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 години
Изведнъж на англичаните им стана тъжно за белите роби трета ръка от Източна Европа, ау каква драма, каква невиждана мъка, ще трябва да работят те или недай си боже да впрегнат всички стотици хиляди "социално слаби" мързеливци. Ужас настава сред англичаните, че може да се наложи те да работят за да крепят робовладелската си икономика, или ще трябва да вкарат втората ръка хора (всички пакита, афганци, индиици и тн. които досега бяха на пиедестал и по висши от злите Източно Европейци). Мъка, мъка!
75
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пакистонците и афганистанците и другите от бившите колонии, които са пълноправни граждани, живеещи на социални помощи, които гласуваха за брекзит, сега да им спрат помощите, понеже ги няма поляците, румънците и българите да внасят социални осигуровки. Тогава като им спрат помощите ще поискат да работят на полето, но те горките не знаят наистина какво е мотика, но знаят да използват мачете и другите хладни оръжия за джихад.
74
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Инж. Гонзич"По-образовани кандидати" в дадения случай е относително. Има вероятност новите кандидати да не могат не само да смятат, но и да не познават цифрите и числата; да не могат да пишат; да не знаят посоките на света и т.н. Могат също така да не знаят названията на инструментите и на обикновените предмети от заобикалящия ги свят. Това не е хипотетична ситуация. Опитай се да работиш с такива хора на полето.
73
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо вярно
72
1
 
13
 
! Отговори
полиглот преди 4 години
Май преписвачите на международни новини също не изгарят от желание да ходят да берат марули в Англия? По-лесно е с чичко Гугъл да превеждаш от английски новинарски сайтове пред компютъра, вместо да клечиш и да се навеждаш по полето в калта да береш марули!Нищо, че не са много наясно с английския език. По-добре да се мъчат да превеждат, макар че за марулите не се иска да знаеш английски нали?Прочие, Бевърли Диксън е директор по човешки ресурси в компанията G's Group, име на жена е а не фирма.
71
0
 
33
 
! Отговори
Инж. Гонзич преди 4 години
Значи "за брането на марули, репички и лук" са им нужни по-образовани кандидати. Хахахах, ами да поканят някои висшисти от ситито.
70
0
 
24
 
! Отговори
Дядо Гечо преди 4 години
Ахаа, ша им са види сега къря тесен кат ги залай муржа! Чувал съм че англичаните само меринджей били там у фермите, ха сега дойде време да запрятат ръкавите, по една синя куртка и гумени ботуши и да скачат в действие, нали са от голямото добрутру, няма да им са опре един кър я! Кос куджамите охранени търтеи пращят от енергия, ша я оберат таз продукция за нула време, даже ша преизпълнят плана....кат комбайни ша вършеят та чак няма да знаят пладне мина ли како минке ил сме веки на икиндия!
69
1
 
28
 
! Отговори
SP преди 4 години
Крайно време е бозавите да се върнат на полето! И всички българи които им робуваха да се върнат и да си погледнат СОБСТВЕНИТЕ (безценни) земи!
68
0
 
37
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Нали от години ревяха и се блещеха, че видиш ли източно-европейците им вземали работните места видиш ли ти! По-рано пускаха само паралии и отрочетата им да учат там и да си перат мръсната парса, а пък другите ги цедяха по опашки за визи с 1000 изисквания, а да и студентчета за по няколко месеца на бригадка да ги гърбят за жълти копейки като волове по поляните на морна жар и здрав дъжд. После ги натирваха обратно да не би да останели там нелегално разбираш ли, а на мафиоти и паспорт дават!
67
0
 
35
 
! Отговори
ами преди 4 години
да се пълнят с пакистанци, индийци и прочие от колониите, ние българите достатъчно им работихме. Едно знам и съм видял със сигурност англичанина тази работа, която хората от източния блок вършаъ няма да я работят при никакви обстоятелства и за двойна надница. А и парите дето ги дават в Англия за 5 месеца можеш спокойно да ги изкарваш и тук без да се прибираш претрепан от работа и да се чувстваш понякога, като 5-а ръка човек, въпреки, че видимо хората срещу теб са интелектуални инвалиди.
66
0
 
28
 
! Отговори
изпатил преди 4 години
Когато се научат да плащат тогава ще имат и работници! Не може да те гърбят по 12 часа на полето за 50 паунда, за кво говорим?????????
65
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА ДАДЕТЕ РУБЛИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА ДАНООООООО!
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виетнам..Камбоджа..Украйна..Голям избор на бедни страни..
63
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са глупости. Brexit няма нищо общо, ами явно сте намалили надницата, щом като няма вече толкова много кандидати за бели роби.
62
0
 
20
 
! Отговори
земеделец преди 4 години
Ни тука като не можем да си намерим евтини роби, не сеем токова много. Ограничете си производството и ще имате работници. Е вярно ще трябва да си внасяте зеленчуците от Полша, както правим ние.
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51Именно това го прави негодни ...