Лаура Кьовеши е новият главен прокурор на Евросъюза

Румънката получи одобрение от всички институции на ЕС
Обновена: 25 сеп 2019 07:24 | 24 сеп 2019 23:19, Веселина Йорданова
100
Лаура Кьовеши е новият главен прокурор на Евросъюза
Снимка: архив, Ройтерс

Лаура Кьовеши ще бъде новият главен прокурор на Европейския съюз. Бившият ръководител на специализираната прокуратура на Румъния получи одобрение от всички институции на ЕС.

Още преди седмица стана ясно, че Кьовеши ще заеме поста, като оставаше единствено официалното одобрение от Комисията и Съвета на Европейския съюз.

Назначението ще бъде обявено най-вероятно утре, предаде bTV. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен. Неговата основна задача ще бъде разследването на злоупотреби с европейския бюджет.

Кандидатурата на Кьовеши беше забавена по-рано през годината. Тогава румънката получи подкрепата на Европейския парламент, но срещна съпротива в лицето на някои европейски страни, включително и от Румъния. Букурещ взе решение да подкрепи френски кандидат.

Париж отстъпи през юли и даде зелена светлина за Кьовеши, която се нуждаеше от одобрението на страните и новоизбрания парламент.

Лаура Кьовеши утвърди позициите си в Румъния и други европейски столици. Нейният 5-годишен мандат като антикорупционен лидер беше забелязан и оценен от мнозина.

По нейното време бяха арестувани и осъдени министри и кметове в родината ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
За да я назначат,е сключила сделка с европеиските крадци. слагаме те и няма да ни пипаш.Ще деиства избирателно и нашите тикви,ще излезнат сухи от локвата.
83
1
 
1
 
! Отговори
vvv преди 4 години
....Докато не направите и европейски съд, тази прокуратура е безсмислена".
82
1
 
2
 
! Отговори
vvv преди 4 години
Чува се и гласът на Бойко Борисов. Следното: "Да се самоубия ли искате, тая Кьовеши ще се захване само с нас и с Румъния, да не мислите, че ще разследва нещо в Германия. Ако я подкрепя, си режа главата, само някаква луда прокурорка ми трябва..." По-късно, когато става ясно, че и без него назначението ще мине, добавя: "Аз сега си назначавам нов главен прокурор. Кьовеши за всичко ще трябва да минава през него. Не и възлагайте големи надежди". Третата реплика е най-култова: "Дори Кьовеши да обвини някой при нас, ние държим и съда, та кучето си лае, керванът си върви. Докато не направите и европей
81
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"...По скоро ще създаде механизъм са спиране на корупцията по високите етажи на властта в Европа..." айде малко по сериозно. в ЕСССР са бетер от комунистите едно време. всички са в играта за парата и облагите. никой не е там да работи или да спасява европа. тази еврейка са я използвали в румъния да натиснат некой друг клан и сега я изстрелват в европа да мародерства малките държави и да си затваря очите за безчинствата на германия и франция където се краде сто пъти повече от колкото в българия д
80
2
 
3
 
! Отговори
вЕтъра на ПОДмяната преди 4 години
Колективизация на държавни финанси, армия ,полиция, съдебна власт ... хмммм , откъде ми е познат този строй ?Союз нерушимый республик "свободных"Единый, могучий Европейский Союз!......
79
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо няма да започне.
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази жена ще почне с нашите дебели тикви, Хелоуйн наближава и ни трябват тикви, мнооого тикви :-)
77
1
 
12
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Премиера е пример за успял българин,той показа как от крадец на коли който е лежал във затвора Панкрац се става мин председател на България
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Суджука и Ушев Цецо да се готвят за булки в пандиза, ще им пръснат халките и ще *** като самосвали.
75
1
 
9
 
! Отговори
И преди 4 години
Крадливата Тиква сега го заковаха!
74
0
 
4
 
! Отговори
АГЕНТ 007 преди 4 години
До АнонименНЕ СА 250 МИЛЯРДА А--1 000 000 000 000 СМЯТАЙ--30 Г0ДИНИ А НЕ 10
73
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре ще е да има единни критерии за преглед на всяка държава и сравняване по обективни критерии. Сега се кефят да ни изкарват най- черната овца на ЕС, но няма механизъм за обективно измерване и сравнение. България е жертва на негативна кампания, която се подхранва най- вече от финансирани от вън медии. Не мога да си представя как сме по- корумпирани от Гърция с външния дълг, Италия- всичко, Германия- фолксваген аферите, Дания с пране на руски пари... и това са афери за много милиарди...
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Антон Йорданов"Но разбира се нас си ни боли най-много от нашите си проблеми" не, просто при нас корупцията се отразява повече, тъй като сме най-бедните
71
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да започва с България, тука работа за нея много
70
2
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 години
Закон е думата на премиера-на другите нямай вера. Обичаме си диктатура-такива сме си по натура.Автор: Георги Илиев Митев. Град София (2014). Трето поколение репресиран и второ поколение репресиран по отношение на образованието. Със средно образование.
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли сега на какво ще му викат "Българско чудо"?Да снимат Бойко Борисов как прегръща и целува Лаура така, както прегръщаше и целуваше Меркел!!!
68
1
 
17
 
! Отговори
Антон Йорданов преди 4 години
Силата на Лаура Кьовеши е до там да спре да се изливат евро-пари безразборно в нечий корумпиран джоб . Надали ще има сила да вкара някого в затвора в дадена суверена държава . По скоро ще създаде механизъм са спиране на корупцията по високите етажи на властта в Европа . Корупция има не само в България . Но разбира се нас си ни боли най-много от нашите си проблеми . Дано успее в борбата .
67
2
 
13
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Ами сега, какво ще става?Дали ще съм първи?Без Цецо не тръгвам към Софийския централен.
66
1
 
23
 
! Отговори
gdfgdf преди 4 години
Честито! Хайде да ги подкарва наред по домова книга!
65
1
 
49
 
! Отговори
May преди 4 години
Добър избор. Възлагам надежди на тази жена да вкара маса кофти крадлив материал на топло, за дълго дълго време.