Ердоган: Събудиха спящия великан, ще си носят последиците

Турция премахва зависимостта в отбранителната продукция
30 сеп 2019 11:15, Елка Василева
128
Ердоган: Събудиха спящия великан, ще си носят последиците
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

"Събудиха спящия великан, ще си понесат последствията" - този цитат от изказване на турския президент Реджеп Ердоган извеждат като акцент в своите заглавия водещи турски вестници. Думите на турския лидер са по повод пускането на вода на нов боен кораб, предназначен за турската армия и построен в корабостроителница в Истанбул.

Корветата "Къналъада" (TCG Kinaliada), четвъртият кораб от този клас на турската армия, е създадена в рамките на проекта МИЛГЕМ - програма за построяване на съвременен национален боен кораб с техника за борба с подводниците и капацитет за патрулиране в открито море.

На церемонията Ердоган посочи, че Турция като потърпевша от ембарго върху покупката на бойни кораби, самолети и оръжие, в момента разработва 700 отделни проекта в областта на отбраната, пише "Йени шафак".

"Понастоящем имаме пет компании, които се нареждат сред 100-те най големи в света в областта на отбраната. Целта ни е до 2023 г. (стогодишнината от основаването на републиката, бел.ред.) напълно да премахнем външната зависимост в отбранителната индустрия", каза той.

Ердоган подчерта, че Турция не може да забрави това, че макар да е разполагала с нужните средства, не й е било позволявано да се сдобие с бойни кораби и самолети.

"Развитията около F-35 повишиха нашата решимост. Така както можем да създадем сами собствените си корвети, както можем да създаваме хеликоптерите си Атак, да разработваме и да пускаме в небето безпилотни самолети, така ще се сдобием и със собствен боен самолет. Моментът наближава", каза президентът.

Темата е водеща и за други проправителствени вестници днес.

В. "Стар" посочва, позовавайки се на думите на президента, че Турция е покачила до 70 процента дела на собственото производство в отбранителната промишленост.

"Осъществяваме тези инвестиции, за да отклоним онези, които са вперили поглед в нашето единство. Щом като събудиха спящия великан, щом като ни се противопоставят, ще понесат и последствията за това. Ние ще продължим да се представяме на онези, които все още не познават турския народ", заяви Ердоган, цитиран от "Акшам".

В. "Ортадогу", цитиран от БТА, определя новата корвета като "гордост на флота" и посочва, че корабът е изцяло местно и национално производство, като турски фирми са създали всичко - от дизайна до оръжията и сензорните системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
НЯКОИ НЕ СА СХВАНАЛИ КАКВО ИСКА ДА КАЖЕ КРИСТИНА.ТОЯ ПОБЪРКАН ДИКТАТОР ЕРДОГАН НИКОЙ НЕ ГО ХАРЕСВА,НО ИСТИНАТА Е ,ЧЕ НЕ Е...ВА НИКОЙ НИТО НА ИЗТОК,НИТО НА ЗАПАД И СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА.А НЕ КАТО БАНКЯНСКИЯ ВЕТРОПОКАЗАТЕЛ,ДЕТО СИ Е СЛОЖИЛ ЛАМАРИНА ОТЗАД И ЦЕЛУВА И ПРЕГРЪЩА НА ИЗТОК,ЗАПАД,СЕВЕР И ЮГ.
98
2
 
1
 
! Отговори
Олд преди 4 години
Обективно е да се каже _ великан сред джуджетата.А иначе някои турци са минали на тревица.
97
5
 
2
 
! Отговори
гост преди 4 години
в СТЕПЕНИ ПО б ОЛЕН ОТ ХИТ ЛЕР,използва метода му ,премахване на парламента ,опит за преврат ,при др, хитлер ,подпалване ,наи-обиконовен изм ек я р
96
5
 
3
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
Такива идио.....ти като тоя разедлят хората и държавите.
95
1
 
22
 
! Отговори
кристина преди 4 години
Аз не защитавам никой. Просто съм реална. И ето пак!! Вместо да се огледаме ние на къде вървим,тръгнали сме да спорим за Турция. Хора.. и да обиждаме, това нищо няма да промени. Показваме само нашата завист и злобост. Защо го правим? С каква цел? Въпреки,че написах.. да! те са много по напред от много евро държави,отново нашите дават пример Хърватска. Какво да обсъждам повече. За това сме на това положение. Ние ги обсъждаме,а те си вършат работата. Какво по глупаво от това.
94
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименкакво стана с турския изтребител 5-то поколение?сега разработват черджето, дето като го метнат отгоре и никой не го виждал :)
93
2
 
3
 
! Отговори
MADE in BG преди 4 години
До Пха ха ха А вашият Мъртвец с картонените обувки румънско произв и с нов кост.за маскарад ли го стягате?
92
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя великан Крали Марко го приспа преди 100 години през 1912г. Изглежда пак го е засърбял г*за
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вай, вай, вай!
90
9
 
20
 
! Отговори
До Кристина преди 4 години
Абре Кристинче, като са много добре що 15-20 млн. Турчаци бачкат назапад, а за Германци в Турция не съм чул!?!
89
9
 
18
 
! Отговори
До Кристина - 86 преди 4 години
И по какво и пред кои европейски държави е Туркия???? Сигурно имаш предвид Албания, Босна и Македония, щото в Хърватия и Словения се живее доста по-добре от в Туркия
88
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка или Русия могат да ги опердашат тия за 2-3 дни! Въздух под налягане със смешната си многобройна армия дето с 5 самолета и 20 танка щяха да направят преврат там!
87
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
болния човек по скоро
86
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв спящ великан бе, ако Германия спре да произвежда в Турция ще ядете един голям ...
85
5
 
13
 
! Отговори
жужето путя преди 4 години
Абе хора,дали спящия великан е станал вече?
84
3
 
17
 
! Отговори
сф преди 4 години
Мда и междузвездни войни могат да правят - казват се "Гора"
83
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да питам,какво стана с турския изтребител 5-то поколение?
82
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предизборно търсят балами като нажежават като се правят на проердонисти или прочие.
81
13
 
56
 
! Отговори
Кристина преди 4 години
Няма какво да злобеем и ругаем. Истината е,че ние не се обединихме,така както те го направиха. Обиждаме съседката си,но тя е със светлинни години пред много европейски държи,така както и пред нас. Колкото до нас!! Румъния ни мина и подмина,но да!! ние няма да спрем и нея да ругаем. Гордеем се,че сме член на евросъюз,но същевременно виждаме как нашите съседи успяват да допринесат на икономиката си много повече от колкото ние го правим
80
13
 
18
 
! Отговори
Пха ха ха преди 4 години
До Великият ТуранА имате ли толкова ковчези? Упс вас ви въргаляха у чаршаф голи у трапо.