Ердоган: Събудиха спящия великан, ще си носят последиците

Турция премахва зависимостта в отбранителната продукция
30 сеп 2019 11:15, Елка Василева
128
Ердоган: Събудиха спящия великан, ще си носят последиците
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

"Събудиха спящия великан, ще си понесат последствията" - този цитат от изказване на турския президент Реджеп Ердоган извеждат като акцент в своите заглавия водещи турски вестници. Думите на турския лидер са по повод пускането на вода на нов боен кораб, предназначен за турската армия и построен в корабостроителница в Истанбул.

Корветата "Къналъада" (TCG Kinaliada), четвъртият кораб от този клас на турската армия, е създадена в рамките на проекта МИЛГЕМ - програма за построяване на съвременен национален боен кораб с техника за борба с подводниците и капацитет за патрулиране в открито море.

На церемонията Ердоган посочи, че Турция като потърпевша от ембарго върху покупката на бойни кораби, самолети и оръжие, в момента разработва 700 отделни проекта в областта на отбраната, пише "Йени шафак".

"Понастоящем имаме пет компании, които се нареждат сред 100-те най големи в света в областта на отбраната. Целта ни е до 2023 г. (стогодишнината от основаването на републиката, бел.ред.) напълно да премахнем външната зависимост в отбранителната индустрия", каза той.

Ердоган подчерта, че Турция не може да забрави това, че макар да е разполагала с нужните средства, не й е било позволявано да се сдобие с бойни кораби и самолети.

"Развитията около F-35 повишиха нашата решимост. Така както можем да създадем сами собствените си корвети, както можем да създаваме хеликоптерите си Атак, да разработваме и да пускаме в небето безпилотни самолети, така ще се сдобием и със собствен боен самолет. Моментът наближава", каза президентът.

Темата е водеща и за други проправителствени вестници днес.

В. "Стар" посочва, позовавайки се на думите на президента, че Турция е покачила до 70 процента дела на собственото производство в отбранителната промишленост.

"Осъществяваме тези инвестиции, за да отклоним онези, които са вперили поглед в нашето единство. Щом като събудиха спящия великан, щом като ни се противопоставят, ще понесат и последствията за това. Ние ще продължим да се представяме на онези, които все още не познават турския народ", заяви Ердоган, цитиран от "Акшам".

В. "Ортадогу", цитиран от БТА, определя новата корвета като "гордост на флота" и посочва, че корабът е изцяло местно и национално производство, като турски фирми са създали всичко - от дизайна до оръжията и сензорните системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
70
 
31
 
! Отговори
Великият Туран преди 4 години
Ердогане,поведи ни!Идва времето на Великия Туран!Идва Новия Световен Ред на вековете!Поведи ни!Готови сме!
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
допълнение към 82 Не само държавите - всичко голямо.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ги отделно, освен за долу.
76
11
 
55
 
! Отговори
Сейран Тепе преди 4 години
Днес пристигнах в Истанбул, утре ще гледам мач от Шампионската лига. Докара ме един турчин с тир, и паспорт си имам, и всичко. Даже на желано от мен място ме остави и след три дни ще ме върне, когато му е курсът. Един лев не съм дал, разбрахме се с човека да му помогна да разтовари тира в Нишанташъ и после при товаренето и повторното разтоварване (в Стара Загора), след това ще ме остави в моя град. Отношението е всичко!
75
0
 
6
 
! Отговори
Мефистофел преди 4 години
Му- ха- ха.!.
74
6
 
12
 
! Отговори
Кръстьо преди 4 години
До Турчина"България ще бъде засмукана икономически от Турция".Не е точно така - зависи от ЕС, който не иска да дели пазарите. На Турция ще ѝ трябват много убедителни аргументи ...
73
27
 
36
 
! Отговори
Али Кънък преди 4 години
"Ей, турчино. Ако небето не се срути върху ти, ако земята не се отвори и те погълне, кой може да те спре и прекъсне възхода ти? Настръхни и ела на себе си пак. " Билге Каан
72
35
 
40
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 4 години
Цела Туркия е наша ГРЪЦКА РОМЕЙСКА ВИЗАНТИИСКА ЗЕМЯ..АНАТОЛИЯ Е ИЗТОЧНА ГЪРЦИЯ . СВОБОДА ЗА ПОРОБЕНА ГРЪЦКА АНАТОЛИЯ .ТУРЦИЯ = ИЗТОЧНА ЕЛЛАДА .А ГРЪЦКИТЕ ВОЕННИ КОРАБИ И ПОДВОДНИЦИ ЩЕ ВИ ПОКАЖАТ КОИ Е ГОСПОДАРЯ НА МОРЕТАТА .КАКТО СМЕ ГО ПРАВИЛИ МИЛИОНИ ПЪТИ СРЕЩУ ОСМАНСКИ КОРИТА ОЩЕ ОТ 1814 ГОД. --- ОТ НАД 200 ГОДИНИ ВЕЧЕ !!
71
5
 
21
 
! Отговори
До Турчина преди 4 години
Ами нашите управници, по-точно тези зад тях, се чудят как да противопоставят хората (ей, сега и с тоя дюмбелин-шефа на радиото не сдава поста, ония зад него не му разрешават, на всеки протест контрапротест измислят, абе насъскват ни един срещу друг), готови са държавата да разцепят, на тяхната да е. Отивам в Източна Румелия ако пак ще ни разделят. Т.е. не Ердо ще ни е виновен, ние сами ще се сдадем.
70
10
 
36
 
! Отговори
техник... преди 4 години
Ердо отново затяга болтовете до скъсване., но тогава фланеца ще изпусне вода. Бойлерът ще протече..., че и ток може да премине....,ако няма добро заземление и зануляване....Последиците са фатални за къпещия се народ...
69
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС го подкрепя- ето фолксвагена идва с милиард и половина евра....
68
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 72Робски манталитет е крилата фраза присъща на неспокопсан и и неадекватни селяни, който се оплакват от средата си, игнорирайки собствените си недостатъци, в опит да прехвърлят вината на другите, за да придобият някакво чувство на превъзходство, помизкоючително тривиални показатели, поне веднъж в скапания си жалък живот :)
67
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакво се променя за Турция? Пак е военна сила в топ 10! Нито ше се премести нагоре, нито ще представлява по-голяма заплаха отколкото е. Да продължават да се зъбят. Сега са в някакво страна пасивно-агресивно партньорство хем с Русия, хеч с ЕС, хем с НАТО, но това няма да продължи вечно.
66
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Олеле ... Тоя знае ли, че програмата за създаването на тея коряети отне на САЩ над трилион долара?!?!? Хахаххахйа! Това ли беше плана на другите ? СССР 2 - да си погубят икономиката като изсипят всичко в армията.
65
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се направи на интересен на някои от големите играчи и край с него и с Турция!!!
64
20
 
32
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Ердо май плаши Тромпето:)))Ердо да се радва че САЩ все още виждат в Турция съюзник че иначе знаем как завършват НЕсъюзниците им
63
3
 
13
 
! Отговори
до 60 преди 4 години
Така е, и не само. И все пак Русия влага доста повече в социално развитие. Много ни станаха болните мозъци и ще избие на някъде, надявам се в положителна посока.
62
26
 
33
 
! Отговори
К преди 4 години
Империята се събуждала... Я се осъзнайте малко, добре че имате един европейски град и имахте един бълагрин начело да ви рефорира, че да изпълзите от пещерната ера. Ако ви бяха взели в Евро съюза преди години, всички щяха да избягат с 200 кой където свари. Не ни трябват повече безмозъчни диктатори !
61
3
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До Г 48 Това което си написал важи с пълна сила и за Русия.
60
17
 
56
 
! Отговори
Турчина преди 4 години
До десет години,България ще бъде засмукана икономически от Турция.За съжаление правителството на България е беззъбо и корумпирано за да спре този процес.