Пияни и дрогирани по пътищата по-малко, но катастрофите все така тежки

Броят на осъдените за причинени ПТП-та се увеличава
Обновена: 30 апр 2020 12:19 | 30 апр 2020 12:19, Камелия Цветанова
18
Пияни и дрогирани по пътищата по-малко, но катастрофите все така тежки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пияните и дрогирани шофьори, които засича полицията, намалява, а осъдените водачи, които са причинила катастрофи поради неадекватното си състояние, стават все повече.

Справка на МВР шефа Младен Маринов предоставена в отговор на на въпрос на депутат от „Воля“, става ясно, че полицията е хванала 5425 пияни шофьори през 2017 г.

Още по темата

1166 са тези, които са причинили лека или тежка катастрофа, защото са седнали пияни зад волана.

54 шофьори са били виновни за катастрофи,защото са били дрогирани.
 
1669 са отказали да им бъде направен тест за алкохол или наркотици и са понесли наказанието си.

През 2018 г. пияните шофьори, които са попаднали в ръцете на катаджиите, са били 4796. 1917 са отказали да дадат проба за наличие на алкохол или наркотици. Леки и тежки катастрофи са били причинени от 1091 пияни шофьори, а 65 от дрогирани.

През 2019 г. пияните, които са седнали зад волана са били 3990.

Катастрофите, които са по вина на водачи употребили алкохол  са били 862 катастрофи, а по вина на тези, които са били дрогирани са били 49.

От началото на 2020 г. до 21 април 252 пияни шофьори са причинили катастрофи.

Дрогирани са виновни за  20 инцидента на пътя.

Полицията е спипала 1213 пияни през това време.

Дрогираните са били 601 като за сравнение за същия период на миналата година броят им е бил 913.

В същото време все повече са получи присъди за шофиране след употреба на алкохол или наркотици. Осъдените през 2017 г. са били 49, през следващата година броят им е 56, а през 2019 г. - 57.

От началото на тази година до 27 април присъди са получили 9 пияни или дрогирани шофьори, които са причинили катастрофа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Гонка преди 3 години
Не зная дали има по-малко дрогирани и пияни на пътя, но днес трима роми спретнаха яростна гонка по улиците на София. При опит да спрат баварец" служители на КАТ замалко не пострадали. Тримата роми отпрашили с колата, полицай от следващия пост леко пострадал и накрая три патрулки озаптили джигитите. Покрай гонката "пострадал" и гл.секретар на МВР, когото екипът на Крачунов понижил в ст.комисар и шеф на софийската полиция. Хич пък бива ли, блицаджии? По бръсната глава ще го познаете!
10
3
 
2
 
! Отговори
ДА 10.... преди 3 години
...А ти за какво ходиш в градинките ,бе...за да онанираш на воля ли...?!
9
6
 
5
 
! Отговори
Да преди 3 години
Така е защото полицията пази да не ходим по градинки и в планината, има и КПП.Но по улиците стават катастрофи и никъде няма КАТ.Стават и обири на стари хора, но полицията пак пази да не сме навън случайно!
8
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко се крие в манталитета. Аз съм програмист, карам чисто ново BMW 540. Приятно мощна машниа. От студент съм с мощни коли- минах през Nissan 370z, Toyota Celica GT-s, но съм със златен талон, изключително толерантен на пътя. Защо аз не се перча като душевен бедняк, работещ в склад и каращ някаква бракма от рода на BMW E60 дизел?! Ами, никому не е интересно да се перчиш с кола, освен на някаква 19-годишна селяндypка с бъдеще на камериерка или фризьорка. Този тип перчене е за комплексари.
7
4
 
4
 
! Отговори
ОСНОВЕН ПРИНЦИП: преди 3 години
НА ПРОСТИЯ БЪЛГАРИН ---ТРЯБВА ДА МУ СЕ БРЪКНЕ В ДЖОБА , ЗА ДА ТЕ РАЗБЕРЕ ВЕДНАЖ ЗА ВИНАГИ И РЕДОВНО ДА СПАЗВА ЗАКОНИТЕ!В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ , ЗАПОЧВА ДА СИ МИСЛИ , ЧЕ ТОЗИ СРЕЩУ НЕГО Е ПО-*** ОТ САМИЯ НЕГО И ...СМЯТА ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА МУ СЕ ПОДИГРАВА!ИНАЧЕ --БЪЛГАРИНА Е ДОБЪР , ВЪЗПИТАН И ДОБРЕ ДИСЦИПЛИНИРАН!
6
5
 
10
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
тези които лайкват минуси са потенциални дрогирани или пияни зад волана.Защо да няма такива тежки наказания...всеки има глава на раменете.може да мисли...Същите наказания за опасно изпреварване ....Тези които не одобряват написаното нека да се обосноват...
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте закона! Предвижда се по тежко наказание ако причинил смърт в трезво състояние отколкото когато си под въздействието на наркотици.
4
7
 
10
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Защо не кажат осъдените какви присъди имат....сигурно ги е срам...На българина трябва здраво да му бръкнеш в джоба за да има ефект...Пияни или напушени...талона на колата за 4..5 год. на трупчета,книжката за 5 или 10 год.Направи ли рецидив...директно в панделата...Само така може да управляваме колите си без да се притесняваме че някой пиян или дрогиран ще прекъсне живота и мечтите ни...
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е до наркотиците ,не е до алкохолът. Защо никой не иска да признае очевидната истина. Не са способни на нормални смислени действия не могат да управляват нормално автомобил,не могат да ходят по улицата нормално и спокойно като хората.Ръгат се бутат се настъпват се всеки да резне другият ако може да го удари да го блъсне някак най-добре. В нета има клипчета на различни видове маймyни които управляват различни МПС с тестови цели.Когато са раздразнени правят така като тия.Извод- те са маймyни.
2
6
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Да забраним движението на автомобили и други моторни превозни средства.Така няма да има нито една катастрофа и ще сме първенци в Европа, даже и в света.
1
5
 
17
 
! Отговори
Абе преди 3 години
промиъи закърняли мозъци.-за миналата година само 1%процент от ПТПса предизвикани от хора пяини или друсани!!!! Катастрофите се дължат на Ганьовски манталитет, 20годишна талига нов внос и гилямо самочувствие!!!!!