COVID-19 в Южна Корея: Живеем нормално, просто носим маски

Българка разказва как азиатската страна овладява коронавируса
27 окт 2020 16:28, Елка Василева
107
COVID-19 в Южна Корея: Живеем нормално, просто носим маски
Снимка: архив, БГНЕС

"Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало." Българската студентка Йордана Стоянова, която от две години живее в Сеул, разказва как 50-милионна Южна Корея успява да овладее коронавируса.

„Живеем нормално, просто носим маски“ - така Йордана Стоянова описва ситуацията в Южна Корея днес. Азиатската държава регистрира първия случай на коронавирус още на 20 януари, а на 1 март броят на новозаразените надхвърли 1000. Оттогава обаче разпространението на вируса е под контрол, а при избухването на нови огнища се реагира мигновено, пише Дойче веле.

Йордана живее в Сеул от две години. Предстои ѝ да завърши „Международни отношения“. Все още не е решила къде ще продължи живота си след това. „Ако си намеря работа тук, ще остана. Сеул е все пак град с 10-милионно население, който предлага много възможности."

Как го постигат?

Със своите 50 милиона жители Южна Корея е една от най-гъсто населените страни в света. Въпреки това в последните седмици новите случаи на COVID-19 не надминават 200 на ден. Как го постигат?

„Още в началото бяха въведени много строги мерки“, обяснява Йордана. „Освен това хората предоставят информация на властите. А институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил. Проследяването на веригите на заразяване помогна изключително много за изолирането на болните“, допълва тя.

Още по темата

Тук веднага се набива на очи сравнението с Европа, където мнозина не биха се съгласили да предоставят на властите информация за местонахождението си. Йордана отчита тези културни особености, а за прословутия азиатски колективизъм казва: „Не е трудно човек да се напасне, ако прояви разбиране към една по-различна култура".

И други специфики помагат за бързото овладяване на коронавируса. Една от тях е дигитализацията. „Тук се ползва мобилно приложение. Повечето заведения сканират баркода от него и щом бъде установен случай на заразен, властите могат веднага да се свържат с теб", обяснява Йордана.

Питаме я и за маските, тази толкова спорна тема в България. „Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало. Свиква се с това. А и няма да носим тези маски вечно. Рано или късно пандемията ще отмине."

Стриктен контрол

Пандемията подложи на изпитание един от основните принципи на европейската идея - свободното движение. Държавите на Стария континент и до днес не са единодушни кога и дали изобщо да се затварят граници. В Южна Корея подхождат много по-стриктно: „Всеки, който влиза в страната, задължително остава в 14-дневна карантина“, разказва Йордана.

„Щом кацнеш, директно те отвеждат със специален транспорт или в обособена за карантина сграда, или в апартамента ти. След това трябва да се тестваш и всеки ден да си въвеждаш температурата и симптомите в специално приложение", обяснява българската студентка. Проверката е лесна: чрез GPS на мобилния телефон се следи дали нарушаваш карантината.

"Липсват ми междучовешките отношения в Европа"

Накрая сменяме темата и питаме Йордана за живота в Южна Корея отвъд коронавируса. Какво ѝ липсва? „Започват да ми липсват истинските взаимоотношения между хората в Европа. Тук хората са много дружелюбни, но не са напълно откровени. В даден момент решаваш, че някой проявява интерес към теб, но всъщност изобщо не е така. Трудно е да разбереш какво наистина мислят". Корейците са известни и със своята консервативност, обяснява Йордана: „Тук семейството е от изключително значение. В Европа сме по-големи индивидуалисти. И тази свобода понякога ми липсва".

А какво би ѝ липсвало от Южна Корея, ако реши да се върне обратно в Европа? „Никога не съм се чувствала в по-голяма безопасност, макар да съм живяла и в Австрия, която също е безопасна държава. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на държавата - тези неща със сигурност ще ми липсват," казва Йордана Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Доста хора ползват нокия с фенерче.Обаче, дори и да няма GPS, ако телефонът ти е включен си проследим по базовата станция.Ако си в град с много базови станции, могат да те засекат с точност от 10 метра.
16
10
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Освен IQ' то на хората в развитите азиатски страни, което е значително по високо от средния европеец,да не говорим за американец и ганьовец, значение имат и конкретните мерки за тестване, хоспитализиране и лечение. И финансирането, което отива в реално здравеопазване, а не в прекупвачите на банани. В Япония търговците все още са най низшето съсловие и поклоните са им дълбоки и неколкократни за разлика от кимането на изследователите, инженерите и лекарите.
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер !Но аз не искам да живея живота на жълтите роботи!
14
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас Андрешко хем твърди, че е роб, хем не може да ти покаже какво е свършил днес, хем е неуправляем, а хем твърди, че живее в диктатура !
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10аз имам един приятел, който наистина ползва нокиа с фенерче :)а кой модел беше непроследим дори и за мобилния оператор?
12
4
 
11
 
! Отговори
някой си преди 3 години
Корейчетата са готови да бъдат ваксинирани, чипирани и какво ли не и няма да протестират. Китайците са същите. Затова им казват че там няма ковид щото спазват мерките. Проблемни са Европа и САЩ където хората се противопоставят на мерките и им промиват мозъците с втора вълна докато не приемат новите мерки.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Ти ако искаш и *** в *** си сложи за по-сигурно.А колко съм интелигентен и развит аз не те засяга.Нали?
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Проверката е лесна: чрез GPS на мобилния телефон се следи дали нарушаваш карантината"Аа бай ви Ган_я не моеш го излъга. Он, че си оставили телефона у къщи, даже че си купи нов ако трее или че кае че му е стар модела без гпс.
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Питаме я и за маските, тази толкова спорна тема в България. Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало. Свиква се с това"Не, това не е възможно. Най-вероятно истинската Йордана се е задушила от маската преди месеци, починала, и сега на нейно място Бил Гейтс е изпратил робот с нейните черти за да заблуди Юнакът Балкански да си сложи и той смъртоносна маска. И да го чипира после, че кой не би искал да пъхне един чип в такова гениално чудо на природата.
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Основното в статията са приложенията,баркодовете за проследяване и терор над новите престъпници болните от грипче. Маските са просто прелюдие към електрония концлагер.
7
5
 
12
 
! Отговори
Пачавра преди 3 години
Тази дали яде жълти корнишончета !!! Те са цицомани освен това ...
6
4
 
14
 
! Отговори
Очко преди 3 години
А тия корейци са комформисти и безропотно сервилни роботи. Я вижте умния и прозорлив българин колко добре се справя. Тук маски се носят само при крайна принуда. И статистиката ни затова е в пъти по-добра от Корейската. Ммд даа....
5
13
 
9
 
! Отговори
Г преди 3 години
И не малка част носят KF94 маски (тип респиратор), които са еквивалент на американския N95 и европейския FFP2 стандарт.В Азия този вирус едва едва циркулира, от години се знае, че маските намаляват разпространнеието. Ама ние понеже сме много интелигентни и развити, за нас това са пълни глупости.
4
8
 
14
 
! Отговори
111 преди 3 години
Отново пропагандна статия. Корейчетата ако им кажат и противогази ще сложат.Като видиш Дойче Веле по-надолу не чети. Лъжа е. Дойче Веле е медия на Илюминатите-Сатанисти.
3
9
 
16
 
! Отговори
Ненормална работа преди 3 години
Те корейците не са никак нормални! Едните на север търпят Ким, пък другите на юг търпят маски!
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да отидеш на другия край на света, в технологичния Рай и да проумееш, че от Европа по-хубаво място на Света няма.
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е *** се задушава, не може.