COVID-19 в Южна Корея: Живеем нормално, просто носим маски

Българка разказва как азиатската страна овладява коронавируса
27 окт 2020 16:28, Елка Василева
107
COVID-19 в Южна Корея: Живеем нормално, просто носим маски
Снимка: архив, БГНЕС

"Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало." Българската студентка Йордана Стоянова, която от две години живее в Сеул, разказва как 50-милионна Южна Корея успява да овладее коронавируса.

„Живеем нормално, просто носим маски“ - така Йордана Стоянова описва ситуацията в Южна Корея днес. Азиатската държава регистрира първия случай на коронавирус още на 20 януари, а на 1 март броят на новозаразените надхвърли 1000. Оттогава обаче разпространението на вируса е под контрол, а при избухването на нови огнища се реагира мигновено, пише Дойче веле.

Йордана живее в Сеул от две години. Предстои ѝ да завърши „Международни отношения“. Все още не е решила къде ще продължи живота си след това. „Ако си намеря работа тук, ще остана. Сеул е все пак град с 10-милионно население, който предлага много възможности."

Как го постигат?

Със своите 50 милиона жители Южна Корея е една от най-гъсто населените страни в света. Въпреки това в последните седмици новите случаи на COVID-19 не надминават 200 на ден. Как го постигат?

„Още в началото бяха въведени много строги мерки“, обяснява Йордана. „Освен това хората предоставят информация на властите. А институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил. Проследяването на веригите на заразяване помогна изключително много за изолирането на болните“, допълва тя.

Още по темата

Тук веднага се набива на очи сравнението с Европа, където мнозина не биха се съгласили да предоставят на властите информация за местонахождението си. Йордана отчита тези културни особености, а за прословутия азиатски колективизъм казва: „Не е трудно човек да се напасне, ако прояви разбиране към една по-различна култура".

И други специфики помагат за бързото овладяване на коронавируса. Една от тях е дигитализацията. „Тук се ползва мобилно приложение. Повечето заведения сканират баркода от него и щом бъде установен случай на заразен, властите могат веднага да се свържат с теб", обяснява Йордана.

Питаме я и за маските, тази толкова спорна тема в България. „Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало. Свиква се с това. А и няма да носим тези маски вечно. Рано или късно пандемията ще отмине."

Стриктен контрол

Пандемията подложи на изпитание един от основните принципи на европейската идея - свободното движение. Държавите на Стария континент и до днес не са единодушни кога и дали изобщо да се затварят граници. В Южна Корея подхождат много по-стриктно: „Всеки, който влиза в страната, задължително остава в 14-дневна карантина“, разказва Йордана.

„Щом кацнеш, директно те отвеждат със специален транспорт или в обособена за карантина сграда, или в апартамента ти. След това трябва да се тестваш и всеки ден да си въвеждаш температурата и симптомите в специално приложение", обяснява българската студентка. Проверката е лесна: чрез GPS на мобилния телефон се следи дали нарушаваш карантината.

"Липсват ми междучовешките отношения в Европа"

Накрая сменяме темата и питаме Йордана за живота в Южна Корея отвъд коронавируса. Какво ѝ липсва? „Започват да ми липсват истинските взаимоотношения между хората в Европа. Тук хората са много дружелюбни, но не са напълно откровени. В даден момент решаваш, че някой проявява интерес към теб, но всъщност изобщо не е така. Трудно е да разбереш какво наистина мислят". Корейците са известни и със своята консервативност, обяснява Йордана: „Тук семейството е от изключително значение. В Европа сме по-големи индивидуалисти. И тази свобода понякога ми липсва".

А какво би ѝ липсвало от Южна Корея, ако реши да се върне обратно в Европа? „Никога не съм се чувствала в по-голяма безопасност, макар да съм живяла и в Австрия, която също е безопасна държава. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на държавата - тези неща със сигурност ще ми липсват," казва Йордана Стоянова.
 


107
Още от Общество
Радев отсече: Правителството предлага разоряващ бюджет!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 99
Ти се кефиш на къде истински, къде манипулирани записи от криминално подслушване на премиера на България и го намираш за нормално. Защо аз нямам притеснение ако бъда следен? Дори имам интимна връзка с чужда съпруга и не го крием от никой. Плащам си данъците. Не крада, не продавам забранени субстанции, не извършвам кражби и грабежи. Колко време не знаеха какво е станало с бишия шеф на ДАНС. Защо не знаем какво стана с Янек? Кой има изгода да няма камери навсякъде и да не е следен?
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен ми и сега има контрол и следене още не сме пуснали коментари минуса скочил.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
"Маските са просто прелюдие към електрония концлагер."не са прелюдия те са основното което различава хората със лица и съответно с мозъци и хората без лица.
94
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най много ме потресе че момичето говори със съглашателство и без притеснение за това че "...институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил...".
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има тука двама хитреци на снимката в гръб ма ми се чини че са без маски ай си...
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Шмекера
МИ КАТО ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ СВАЛЯШ МАСКАТА НА БРАДИЧКАТА КАШЛЯШ ЯКО И ПАК СИ Я СЛАГАШ ДА НЕ ТЕ ГЛОБЯТ, БУТАШ СЕ ЯКО И НЕ СПАЗВАШ ДИСТАНЦИЯ
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Благодарности!

Ако си мислиш, че и сега няма тотален контрол .....
90
1
 
3
 
! Отговори
noFreeman преди 4 седмици
Забравили сте да добавите ... и сме роби.
89
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Доло Мотафчиски! Доло маските! Не искаме нормален живот, искаме доло маските! :D
88
7
 
8
 
! Отговори
Благодарности! преди 4 седмици
Да благодарим за чудесно вървящия пилотен проект "Тотален контрол". Вижда се, че и хората живеят нормално и с благодарност приемат как "...институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил...".
Скоро и у нас ако продължим с овчедушието и поддаването на пропагандата.
87
9
 
7
 
! Отговори
Шмекера преди 4 седмици
За мен е нормално да пърдя и да се оригвам постоянно. Маската ми пречи да се оригвам - задушавам се.
Как да постъпя?
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Факт че в един учебник по физика четеш само Ампер Кулон Омм Джаул Ленц Кирхоф и тн.И един жълтур няма е покаателен и другото е бла бла и пак бла бла ама знаеш ои бла бла и нищо.Фактите са такива прогреса е в Европа.Който не е съгласен да го дха.
85
6
 
16
 
! Отговори
славянин преди 4 седмици
Странен критерий за нормалност - да носиш маска постоянно!? Това е всичко друго, но не и нормалност! Почти същото като да кажеш: ''аз живея нормално - постоянно нося противогаз''! Те онези там ядат нормално кучета и котки!
84
8
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 4 седмици
Бреййй освен с голяма чурка и много умен бе ! 😂 Ганьо.
83
3
 
4
 
! Отговори
Елементарно, Уотсън преди 4 седмици
"а когато имаш голяма куха кратуна какво слагаш ? "

Тогава си слагаш ник ГосТ.
82
4
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 4 седмици
#84, а когато имаш голяма куха кратуна какво слагаш ? Просто ми е интересно.
81
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 4 седмици
Пояснение, всеки да си знае мястото. Защото от тая свобода на тоя бял човек, Европа стана една ***.
80
3
 
2
 
! Отговори
Бай Ганчо преди 4 седмици
Ковид 19 см. ми е.
79
4
 
4
 
! Отговори
Жълти неволи преди 4 седмици
Когато имаш малка чурка слагаш голяма маска.
78
0
 
2
 
! Отговори
Сложно е преди 4 седмици
Само гост разбра какво е написал сам